Ekonomi Doğalgaz krizi elektrik santrallerini vurdu

Doğalgaz krizi elektrik santrallerini vurdu

08.01.2009 - 10:56 | Son Güncellenme:

Ambarlı A, Bursa ve Hamitabat santrallerinde üretime ara verildi

Doğalgaz krizi elektrik santrallerini vurdu

RUSYA'nın batı Ukrayna üzerinden ulaştırdığı doğalgazı geçen bu hafta başında kesmesi üzerine Trakya'da baş gösteren kriz elektrik üretimi vurdu.

Haberin Devamı

Hamitabat Çevrim Santralı'nde elektrik üretimi yüzde 50 oranında düşürüldü.

Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi yakınlarında bulunan Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali'nde üretimin, devam eden doğalgaz krizinde bir önlem olarak düşürüldüğü belirtildi. Hamitabat Doğalgaz Çevrilm Santralı Genel Müdürü Abdülrezzak Katırcıoğlu, santlarılın 1200 megavat olan elektrik üretim kapasitesinin bu sabahtan itibaren doğalgaz akışının azalması nedeniyle ‘ihtiyati olarak 600 megavata düşürüldüğünü’ söyledi.

Elektrik Üretim A.Ş böyle bir sıkıntının olmadığını söylerken Reuter'sten farkl bir haber geldi. Ajansa göre Reuters'a bilgi veren Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Rusya'dan sadece Mavi Akım hattından gaz çekişi yapılmasının ardından Ambarlı (B), Bursa doğalgaz çevrim ve Hamitabat santrallerinde üretimine dün ara verildi. Ambarlı (A) santralinde de alternatif yakıt olarak fueloile'e geçildi" dedi.

Söz konusu adımla doğalgaz tüketimin azaltmanın amaçlandığını kaydeden yetkili, "Ancak bir elektrik kesintisi gündemde yok. Tüketim talebi tamamen karşılanıyor. Sistem sorunsuz olarak işliyor" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı


Türkiye’de durum ne?
- Mavi Akım’dan gelen gaz miktarı günlük 40 milyon metreküpten 45 milyon metreküpe çıkarıldı.
- İran’dan 15 milyon metreküp gaz alımı yapılıyor.
- Azerbaycan’dan 17 milyon metreküp gaz geliyor.
- Türkiye ayrıca LNG ithalatında yılda Nijerya’dan 1.2 milyar metreküp, Cezayir’den 4 milyar metreküplük alım yapıyor.
- Batı hattı üzerinden kesinti öncesi Türkiye’ye 35 milyon metreküp doğalgaz geliyordu. Önceki gün buradan gaz akışı durdu.


IEA: Türkiye haftaya sıkıntı yaşayabilir
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), doğalgaz arzı ve hava koşullarında bir değişiklik olmaması durumunda Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan’ın haftaya elektrik üretimi ve ısınmada sıkıntılar yaşayabileceğini aktardı.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ise şu ana kadar sanayide kullanılan doğalgazda hiçbir sıkıntının olmadığını bildirdi. Çağlayan, Türkiye’ye gaz veren diğer ülkelerin ‘isterseniz biz size gaz verebiliriz’ yönünde açıklamaları olduğunu da iletti.
Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, Yunanistan’a verilen gaz arzında basınç düşüşü nedeniyle kontrat miktarının altında kalındığını ancak gaz sevkıyatının sürdüğünü söyledi.