Cafe

26.10.2008 - 22:16

Gönlüm bir Ege sofrasında kaldı

Sitene Ekle
Aklımın Köşesi  |  Nilay Örnek nornek@milliyet.com.tr Tüm Yazıları »

Bir zamanlar futbolcuydu...    Profesyonel olma yolunda ilerliyordu da...  Ancak para kazanmak için yarım gün çalışması gerekiyordu. Bir restoranda omlet yapmaya başladı.
Gel zaman git zaman futbolda profesyonel oldu ama o milyonları ayaklarıyla değil elleriyle coşturmaya karar verdi ve aşçı olmayı seçti.
Sezgin Söğüt şimdi bir şef aşçı...
Gülhan Kara ise hayatımda tanıdığım en becerikli, en meraklı, en pratik zekalı kadınlardan biri... Adının önünde onlarca unvan var. Dergici, yemek öğretmeni, tat avcısı, gurme...
Bu iki isim bir arada muhteşem bir işe imza atıyor; belli aralıklarla yaptıkları “yemek atölyesi”nde harika sofralar hazırlayıp en lezzetli bilgileri veriyorlar.
Bir grup Türk ile Alman, bu iki kişiyle Fethiye’de tanıştık. Yaz boyunca her salı, yerli ve yabancı konuklara yöresel lezzetlerin tanıtıldığı Lykia World yemek atölyesinde...

HELİKOPTER PİSTİNE SOFRA
Ortam Hollywood filmlerinden çıkma gibiydi...
Paraşütçülerin siluetleriyle tamamlanan günbatımında, deniz kenarındaki “helikopter pistinde” bir araya geldik.
Bizi mezelerin dizildiği devasa bir sofra ile onlarca çeşit “otun”, sebze ve mantarın sergilendiği açık mutfak karşıladı.
Giriş “yoğurt, kavun, buz ve nane”nin karışımından oluşan “taze naneli kavun shake” ile yapıldı.
Ardından Sezgin Usta bize tek tek otları göstererek enteresan isimler telaffuz etti: Tilkişan, eşek turbu, kazayağı, arapsaçı, cingilik, gelincik otu...

VEJETARYEN OLACAĞIMA...
15 kişi kadardık. 44 ceşit meze vardı ve her birimizin önüne aynı sırayla dizilmişti. Bize bu sırayla bir liste verildi.
Biz yiyoruz; bir taraftan Gülhan Hanım anlatıyor, bir Sezgin Usta: O anda tattığımız nedir, nasıl yapılır, nerede nasıl yetişir, başka ne şekillerde pişirilir?
Mezelerin lezzetiyle coşmuşken sütlü, cevizli, soğanlı, tahinli, haşhaşlı ekmekler geldi; sıcacık...
Ardından grup, karidesli orfoz balığı buğulamanın saçta yapılışını izlemeye çağırıldı.
Önce malzemeleri tanıdık, ardından malzemelerin dizilişini gördük ve masalarımıza dönüp Muğla tarhanası içtik.


DEFNE YAPRAĞINDA KUZU ŞİŞ
Muhteşem bir sunumla önümüze gelen, domates, soğan ve turunçla tatlanmış orfoz balığı 10 numara... Suyu bile harika...
Ama bu da bitmiyor, kuzu göbeği mantarlı ve tilkişen otlu keşkeği (adın yeter, yürü be...) de birlikte ateşe koyuyoruz. Keşkek, defne dallarına takılıp ızgarada pişirilmekte olan kuzu sırtına eşlik edecek...
Süper bir lezzet çıkıyor ortaya...
Sezgin Usta eti sırlayarak pişirmenin, etin suyunu içeride bırakmanın ve de “kesim şeklinin” önemini anlatırken ben defne yaprağı ve kuzu eti için yaradana şükürler sunuyordum.
Ardından incir pekmezli kaymaklı kabak tatlısı geliyor...

MÖNÜYÜ DOĞA BELİRLER!
İşte Güney Ege’de böyle kuruluyor sofralar...
Kimse “Akşam ne pişireceğim?” sorusunun yanıtına fazla kafa yormuyor.
Pazarlar, bahçe ve tarlalar belirliyor günün mönüsünü...
Üstelik pazarda “aksesuarlarıyla” satılıyor  “yeşil mücevherler”...
Tezgahında ebegümeci olan teyze, yanında ona lezzet katacak keçi sütünü de bir Fanta şişesinde satıyor. Tarifler de gırla...
“Sen bunu bi kavur yavrum, koy ver sarımsaklı yoğurdu üzerine, azıcık da zeytinyağı...”
Mısır unu sık sık kullanılıyor, zeytinyağı da öyle...
Kırmızı toz biber yemeklerde salçanın, pekmez tatlılarda şekerin yerini alıyor güney Ege’de.
Tatlılarda hiç şeker yok, pekmez ne güne duruyor.

HER ŞEHRE BİR YEMEK ATÖLYESİ
Sadece Ege’de değil Türkiye’nin pek çok bölgesinde muhteşem yemekler pişiyor.
Büyük şehirlerde fast food hayatlar kuranlar bunları tanımadan yaşıyor. Benim gibı pek çok kişi Meksika, Çin, Japon, Fransız, İtalyan mutfağını biliyor da yurdundaki pek çok tadı atlıyor.
Farklı yörelerin lezzetlerinin tanıtıldığı yemek atölyeleri yapılsa da cahil şehirlilerin midesi bayram etse...
Yöresel yemeklerin yaşatıldığı minik lokantalar açılsa da bilmeyenler öğrense...
Gülhan Kara ile Sezgin Söğüt, Fethiye’deki yemek atölyesini ilk aşamada İstanbul’da daha fazla Türk ve yabancıyla paylaşsa, hatta bunların kaydını tutsa da herkes benim birkaç saatte yaşadığım aydınlanmayı yaşasa...

©Copyright 2008 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.