Siyaset ‘15 Temmuz, uzlaşı için yeni kapı açtı’

‘15 Temmuz, uzlaşı için yeni kapı açtı’

06.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’nin, 62 ayrı yabancı heyete sunduğu ‘tutum belgesi’nde, ‘Tüm partiler siyasi dersler çıkarmalı’ denildi

‘15 Temmuz, uzlaşı  için yeni kapı açtı’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından aralarında Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Avrupa Parlamentosu Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı’nın da bulunduğu 62 ayrı heyetle biraraya geldi. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, bu görüşmelerinde CHP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından hazırlanan bir “tutum belgesi”ni iletti. Tutum belgesinde, “15 Temmuz darbe girişimi, gerçekten uzlaşı için yeni bir kapı açmıştır. Eğer bu uzlaşma kültürünü ileri taşıyabilirsek, halkımız ve dünyadaki dostlarımız için iyi bir Türkiye bırakabileceğiz. Bunu gerçekleştirebilmek için özellikle iktidar partisi olmak üzere bütün partilerin bu durumdan siyasi dersler çıkarması gerekiyor” denildi.

Haberin Devamı

Milliyet’in aldığı bilgilere göre 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çoğunluğu CHP lideri Kılıçdaroğlu’na olmak üzere 62 ayrı yabancı heyet CHP Genel Merkezi’ne gelerek darbe girişimine yönelik bilgilendirme istedi. Aralarında Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Avrupa Parlamentosu Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı’nın yanı sıra ABD, İngiltere ve Almanya’nın Ankara büyükelçilerinin de bulunduğu heyetlerle görüşen CHP lideri, heyetlere kapsamlı bir “tutum belgesi” de sundu. Belgeye ayrıca 10 maddelik Taksim Manifestosu ve 12 maddelik Yenikapı Manifestosu eklendi.

Tutum belgesinde Kılıçdaroğlu’nun darbe girişimini en güçlü şekilde ilk kınayan isimlerden biri olduğu vurgulanarak, Kılıçdaroğlu’nun bu tutumunun Türkiye’yi, “muhtemel bir iç savaş”ın eşiğinden kurtardığı kaydedildi. CHP’nin OHAL’in ilanına parlamentoda karşı oy kullandığı belirtilen belgede, “Çünkü düşüncemiz, parlamentoda hain darbe girişimi sonrası ortak deklarasyon yayınlayan dört siyasi partinin sergilediği ulusal uzlaşının hükümetin çıkaracağı KHK’lar ile parlamentomuzun by-pass edilmesi ile değil, bilakis düzenli yasama faaliyetlerini yürütmesi için bir fırsat sağlayacağı prensibine dayanıyordu. OHAL’i sonlandırmak suretiyle endişe verici durumu ne kadar erken normalleştirebilirsek, bu siyasi çalkantı ortamında demokrasimiz de o kadar az zarar görür” denildi.

Haberin Devamı

CHP olarak bir OHAL İzleme Ekibi oluşturdukları ifade edilen tutum belgesinde “Parti olarak biz demokrasi, hukuk devleti ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerine tamamen bağlıyız” denildi.