Ekonomi ‘3 yıldızlı’ Kartal borsada hız kesti

‘3 yıldızlı’ Kartal borsada hız kesti

31.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Süper Lig heyecanının bitmesi borsadaki kulüp hisselerinde satış getirdi. Beşiktaş hisseleri şubattaki 5.95 seviyesinden 4.55’e geriledi. Dört spor hissesinde “kurumsal” ve “yabancı yatırımcı” eksikliği önemli sorun

‘3 yıldızlı’ Kartal  borsada hız kesti

Süper Ligin yarattığı heyecanla futbol kulüplerinden bir an olsun gözlerini ayırmayan borsa yatırımcısı beklentinin bitmesiyle birlikte kâr satışlarına başladı. Şampiyonun kesinleşmesiyle birlikte Beşiktaş Futbol’un hisse senetlerinde satış baskısı sürüyor. Şampiyonluk beklentisiyle 4.76’lardan başlayan atakla geçtiğimiz şubat ayında 5.95’lere kadar yükselen hisse, şimdilerde 4.55’li seviyelerde. Geçtiğimiz yıl yaşanan fiyat hareketine baktığımızda yine aynı seyrin yaşandığını görüyoruz.

Haberin Devamı

15 Mayıs 2016’da kesinleşen Beşiktaş Futbol’un şampiyonluğu sonrasında da hisse senetlerinde düşüş yaşanmıştı. Hisseler haziran ve temmuz aylarında dip seviyelerine kadar gerilemişti. Bu yıl da beklentilerin gerçekleşmesiyle birlikte satış baskısının hissedildiği gözleniyor.

Heyecan arayanlar

Özellikle 28 Mayıs’ta kesinleşen Beşiktaş şampiyonluğu sonrasında daha zayıf bir hareket görülebilir. Ancak hissedeki kâr satışlarına rağmen, Beşiktaş Futbol’un son bir yıllık getirisi yüzde 44 seviyesinde bulunuyor. Spor firmalarının halka açık kısmının ağırlığı aracı kurum saklamalarına dağılmış durumda. Hisseler heyecan arayan küçük yatırımcının ilgi odağında bulunuyor. Kurumsal yatırımcıların payı yüzde 0.13 gibi yok denecek boyutta. Yabancılar ise sadece yüzde 2.75 paya sahip bulunuyor. Bunun da çoğunluğunu Beşiktaş hisselerinde. Yaklaşık 1.1 milyar TL (309 milyon dolar) tutarında piyasa değerine sahip bulunan Beşiktaş Futbol’un sermayesinin yüzde 48’i halka açık. Hissedeki yabancı işlemlerine baktığımızdaysa geçtiğimiz ocak ayında 2.4 milyon dolarlık, şubat ayında da 4.6 milyon dolarlık alım yaptıklarını görüyoruz. Mart ve nisan ayında ise satış yönlü işlemlerin ağırlık kazandığını gözlemlemekteyiz.

Haberin Devamı

Beşiktaş Futbol hisselerinde Martta 2.4 milyon dolarlık satış yapan yabancılar, nisanda da 2.7 milyon dolarlık satış işlemi

‘3 yıldızlı’ Kartal  borsada hız kesti
gerçekleştirdi. Son iki ay yabancıların hissedeki satışlarının arttığını görüyoruz. Ancak yılbaşından bu yana işlemlerin tamamına bakıldığında toplamda 1 milyon 860 bin dolarlık alım söz konusu.

Beşiktaş Futbol hisselerinde şampiyonluk öncesi alımda bulunan yabancıların şampiyonluğun gerçekleşme ihtimalinin artmasıyla birlikte satışa geçtiği görülüyor. Firmanın hisselerinde istikrarlı bir getiriden bahsetmek zor. Sürekli dalgalanmaların yaşandığı, transferler, şampiyonluklar kıyasıya rekabet koşulları içerisinde öne çıkanların getirilerinin de yüksek olduğu bir alan. Şampiyonluk öncesinde beklentileri satın alan yatırımcılar için bu beklentinin bitmesi ile birlikte kâr realizasyonu gündeme geliyor.

Haberin Devamı

Kulüpler değer yitiriyor!

Milyonlarca taraftarı bir araya getiren futbol kulüpleri, ekonomik hacmi, kurumsallaşma yönündeki çalışmaları, markalaşma ve altyapı yatırımları, yeni gelir yaratma çabaları ile sürekli gündemdeki yerlerini korurken kendi aralarında da büyük rekabet içerisinde yer alıyorlar.

Futbol kulüpleri artık sadece sportif başarıları ile değil, finansal yönetimdeki hedeflerine ulaşma noktasında da yatırımcıların takibinde. Spor firmalarının piyasa değerlerine baktığımız zaman 29 Mayıs itibari ile dört spor firmasının 851 milyon dolarlık piyasa değeri olduğunu görüyoruz. Yıl başına göre dört firmanın değerinde dolar bazında yüzde 1.24 gerileme söz konusu.

Aynı sürede Beşiktaş Futbol’un piyasa değeri ise dolar bazında yüzde 13.9 artış gösterdi. Dört spor firması arsında sadece Beşiktaş Futbol’un piyasa değerinin artmış olduğu görülmekte.

Sportif başarılar

Spor firmalarının en son açıkladığı 2016 yılı üçüncü çeyrek bilançolarında satış gelirlerini yüzde 3,25 düşürdüğü görülüyor. 2015 yılının üçüncü çeyreğinde toplamda 291 milyon TL olan zararları ise 409 milyon TL’ye yükselmiş durumda. Yatırımcıların spor kulüplerinin sahadaki başarılarının ne kadar finansal yapılarına yansıdıklarına bakmaları onları aşırı fiyat dalgalanmalarından koruyacaktır. Bu şirketler futbolculara euro üzerinden maaş verirken gelirleri TL cinsinden gelmekte. Bu da söz konusu firmaların kur riskine karşı daha duyarlı kalmasına neden olmakta.

Haberin Devamı

‘3 yıldızlı’ Kartal  borsada hız kesti