Gündem ‘7 milyon bina yenilenmeli’

‘7 milyon bina yenilenmeli’

27.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye topraklarının yüzde 42’sinin deprem riski altında bulunduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, İstanbul’da Kartal’dan Beykoz’a doğru, Sarıyer’den Büyükçekmece’ye doğru uzanan kıyı hattının en riskli bölgeler olduğunu söyledi...

‘7 milyon bina yenilenmeli’

Ç evre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, katıldığı bir televizyon programında İstanbul depremiyle ile ilgili olarak çarpıcı açıklamalar yaptı. Türkiye topraklarının yüzde 42’si deprem riski altında olduğunu belirten Özhakesi özetle şunları söyledi:
“1999 sonrası yapılan binaların biraz sağlam olduğunu kabul ediyoruz. 1999’da yönetmelik değişikliği var. Yeni binalar biraz sağlam. 5 milyon civarında. 1999 öncesi 15 milyon stok var. Bunların en az yarısı riskli. Yani 6-7 miyon binanın yenilenmesi, sağlam hale gelmesi gerekli. Özellikle en büyük risk İstanbul’da. 4 Fay kırığı var. Dördününde zamanı dolmuş. Fay kırıklarının hepsi her an patlayabilir.

Riskli olan bölgeler

Bilim adamlarının görüşü şu 2030’a kadar İstanbul’da büyük ihtimalle deprem olur. 2050 diyenler azınlıkta. Büyük çoğunluğu 2030’u işaret ediyor. Deprem kesin. 7 ile 7.5 arasında şiddeti olacak”

Haberin Devamı

‘7 milyon bina yenilenmeli’


İstanbul en riskli bölgelerinin kıyı bölgelerini olduğunu vurgulayan Özhaseki şöyle devam etti:

“Deniz kenarları. Kartal’dan başlayarak Beykoz’a doğru, Sarıyer’den başlayarak Avcılar’a ve Büyükçekmece’ye doğru, özellikle birkaç katın üzerinde olanlar riskli gözüküyor. 1999’dan önce yapılanlar. Bunun için çok hızlı olarak kentsel dönüşümün uygulanması lazım. Bunu yapacak olanlar belediyeler. Projelerini getiren belediyelere yardımlarımız oluyor. Bazı belediye başkanı arkadaşlarımız hiç aldırış etmiyor. Vatandaşlarımızın üzerine düşen görev; binalarının ölçümünü yaptırmak. Belediye başkanı arkadaşlar vatandaşlarımızı zorlasınlar. Projeleri bize getirsinler.”

‘Düşündükçe uykularım yitiyor’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenecek olan Şehircilik Şurası, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bugün başlayacak.
Ana teması “Şehircilikte Yeni Vizyon” olan ve 3 ay sürecek olan şura, 4 ana komisyonda çalışmalarını yürütecek. Şehircilik Şurası’nın ana başlıklarını ise “Şehirlerimizde Kimlik Planlama ve Tasarım, Kentsel Dönüşüm, Şehirleşme Göç ve Uyum, Şehirleşmenin Yeni Vizyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü” konuları oluşturacak. Şuraya ilişkin detayları anlatan Bakan Özhaseki Türkiye topraklarının yüzde 42’sinin deprem kuşağında bulunduğunu vurguladı ve bu nedenle şuranın sonuçlarının önemine işaret etti. Özhaseki, “İstanbul’umuzun karşılaşabileceği depremdeki sıkıntıları düşündükçe benim uykularım yitiyor. Ben Ankara’da oturan bir bakan olarak benim uykum yitiyorsa, kayboluyorsa ve endişeleniyorsam oradaki yöneticilerin hiç uyumaması lazım. Bütün bunları bir hız içerisinde ve doğru bir mantıkla çözmemiz icap ediyor” diye konuştu.