Teknoloji Hangi 3G telefonu alacağım?

Hangi 3G telefonu alacağım?

02.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Öncelikle beğendiğiniz telefon marka ve modeli ön plana çıkıyor. Herkesin bir şekilde fanatiği olduğu markalar var, onların ürettiklerini takip edebilir, ya da aşağıdaki özellikleri göz önünde bulundurarak bir marka seçebilirsiniz.

Hangi 3G telefonu alacağım

Tabii bu seçimlerde operatör seçimi ve kampanyaları da öne çıkacak. Kim daha iyi bir anlaşma ve ödeme metodu öneriyorsa onu alacağız.

Telefonu almadan önce, başlıca şu kategorilere dikkat etmekte fayda var:
• Öncelikle genel özellikler bölümüne bir bakalım. Örneğin yurtdışına çok seyahat yapıyor iseniz, alacağınız telefonun 3 bant veya 4 bant olmasında fayda var. Şebeke olarak da GSM 850, GSM 900, GSM 1800 ve GSM 1900 destekliyor olmasına dikkat edin.
• Bağlantı tipleri olarak da oturmuş standartları 3G (3. Jenerasyon), GPS (Coğrafi Pozisyonlama Sistemi), HSDPA (Yüksek veri bağlantı desteği), Bluetooth (Yakın mesafe kablosuz teknoloji), A2DP (Bluetooth'lu Stereo kulaklık desteği), Infrared (Kızılötesi), USB (Evrensel Seri bağlantı) ve WLAN (Kablosuz yer ağ) desteği olmazsa olmazlar arasına girmeye başladı.
• Arama özelliklerinde artık uzaktan elinize almadan sesli arama ve tabii ki 3G ile video arama dönemi başladı.
• Fiziksel durumu da çok önemli tabii, ya büyük PDA tarzı cihazlar alacaksınız, ya da boyut olarak daha küçük ama özellikleri ile çok büyük telefonları tercih edeceksiniz. Karar sizin.
o Biçim olarak kayan kapak, kapaklı, düz modeller veya süper ince modeller konusunda kullanım kolaylığına ve zevkinize göre karar verebilirsiniz. Samsung ile piyasaya giren kayan kapaklar ile ilgili bir de rapor okumuştum, yakında kullanımı çok daha artacak, diğer firmalar da bu yönde model sayılarını artıracak diyordu. Raporda söylenenler bir-bir çıkmaya başladı.
o Boyutlar tamamen telefonu nerede taşıdığınıza ve görüntü hassaslığına bağlı olarak fikrinizi değiştirebilecek bir özellik. Tercih edeceğim boyut çakmak cebine sığacak şekilde küçük olmasıdır, küçük olması özelliklerini düşürmüyor merak etmeyin.
o Ağırlık da aynen boyutlarda olduğu gibi cebinizde, çantanızda veya elinizde taşımanıza göre kararınızı etkileyecek belirleyici özelliklerden biridir. Benim için çok hafif olması telefonu kaybetmeme ve yokluğunu hissetmeme sebep olabiliyor, bu sebeple orta karar olması işimi çözer. En iyi ihtimalle 100 ile 120 gr aralığında veya çok az üstünde olabilir.
o Görüntü kalitesi ve LCD ekran boyutu çok çok önemli, nasıl olsa biz 3G'yi yakında TV'de kaçırdığımız dizi ve maçları izlemek için istiyoruz, o sebeple ekran boyutumuz en az 2.5 inch, QVGA görüntü kalitesinde ve tabii ki renkli ekran olmalıdır. Bir de dokunmatik ekran varsa kalemi de olur, bu sayede extra bir PDA'e ihtiyaç duymazsınız.
• Performans bölümünde bakalım hangi özellikler öne çıkıyor.
o Bildiğiniz üzere telefonlar artık bilgisayarlara kafa tutmaya başladı, bilgisayarların donanımları birbirine yaklaştıkça makinaların işletim sistemi farklarını ortaya çıkarıyor. Bundan sonra telefonlarında işlemci hızları sıkı rekabete girdiğinde fark işletim sistemi tarafında ortaya çıkacak. Şimdilik Symbian ve Linux işletim sistemleri kafaya oynuyor. Symbian biraz daha oturmuş gibi, fakat Linux'un lisansız ve açık kaynak koduna olan desteği ile nasıl Microsoft'a kafa tutuyorsa burada ilerde durum Linux tarafına doğru kayacak gibi geliyor.
o Konuşma ve bekleme süreleri tabii ki pilin kalitesine bağlı, bu konu her zamankinden dahada önemli, zira multimedya ve çift kamera, dış ışık özellikleri ile yeni nesil telefonların daha çok pile ihtiyacı olacak. Burada en az 4.5 saat konuşma, 200 saat üzerinde bekleme süresi olmasına dikkat edin.
o Bu kadar multimedia ve görüntü kaydetme özellikleri ile hafıza en önemli özelliklerden birisi olarak ortaya çıkıyor. Extra hafızada takmak mümkün olmalı tabii ki, en azından entegre şekilde 128 MB civarı bir hafıza olmalı yanında 512 MB SD kart veriyorlarsa kaçırmayın.

Diğer Özellikler

o Polifonik ve Gerçek ses desteği ile ekstra stereo kulaklık verenler var, tercih sebebi olabilir önemli!
o Java uygulama ve oyun desteği artık özellikle gençler için olmazsa olmaz. Katma değerli veri servislerini özellikle eğlence ve bilgi servislerini kullanmak istiyorsanız bu özellikler mutlaka olmalı.
o İşletim sistemi (Symbian, Linux ve Microsoft) spesifik uygulamalar yüklenebilmeli
o MMS desteği artık bir standart, mutlaka olmalı.
o Bugün özellikle işini dışarda takip etmek isteyenler ya Blackberry alacaklar ya da Push e-mail destekli yeni nesil telefon. Benim tercihim Push e-mail destekli yeni nesil olacaktır.
o Radyo frekansından çalışan Radyolar çok eski bir özellik olmasına rağmen, yeni nesil telefonlarda veri hatları üzerinden Radyo, RDS ve ekstra veri desteği geliyor, bu sayede görüntülü Radyo dönemine ayak uydurabilirsiniz.
o Internet tarayıcı geniş bantın baş şartı oluyor tabii ki, eski WAP teknolojisi WML öldü, yerine XHTML destekli zengin telefonlar geldi, fakat artık revaçta olan şey doğrudan internet sayfası ve web uygulamaları desteği olmalı.
• Multimedya
o Entegre kamera olmazsa olmaz bir özelliktir, 3G'de görüntülü görüşmek istediğimiz için bu özellik mutlaka gerekli.
o Dönebilir kamera yeni bir özelliktir, görüntü ve hareket hassasiyeti yakında servis ve uygulamalar ile desteklenecektir. Şu an çok yeni bir özellik, şimdilik çok gerekli olduğuna inanmıyorum.
o Kamera çözünürlülüğü tabii ki çok önemli, yanında bir tane de fotoğraf makinası taşımak istemeyenler 5 Megapixel destekli telefonları tercih edebilirler. En az 2 Megapixel dönemi bence başladı, ona dikkat edebilirsiniz.
• Telefon seçmenin son ama en önemli kriterine geldi sıra, tabii ki fiyat parametresi. Bunun için fiyat ve performans ikilisine bakarım her zaman. Siz de cebinizdeki paraya bakacaksınız tabii ki, şu an piyasadakilerden 200 dolar civarında olan da var, 1000 doların üstüne çıkan cihazlar da var.

Son olarak tavsiyem bir telefon yeni çıktı ise ilk alan siz olmayın, teknolojik cihazlarda fiyatlar hiçbir zaman yukarı gitmez. Ayrıca yeni çıkan telefonlarda ya işletim sistemi ya da içindeki uygulamalarda problem çıkar, bunları yaşamak istemiyorsanız bir süre bekleyin ve telefonun yamaları yüklenmiş halde alın.