Dünya ‘AB için kritik dönem’

‘AB için kritik dönem’

17.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Slovakya’nın başkenti Bratislava’da başlayan AB zirvesinde ‘Brexit’ kararının yarattığı etki hissedildi. Almanya Şansölyesi Merkel, zirve öncesi, geleceği tartışma konusu olan Birlik’in kritik bir dönemden geçtiğini vurguladı

‘AB için kritik dönem’

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke liderleri, Birlik’in geleceğini tartışmak üzere Slovakya’nın başkenti Bratislava’da buluştu. Dönem Başkanı Slovakya’nın evsahipliğindeki zirvede, İngiltere’nin referandumda aldığı ayrılma kararı sonrası AB projesinin geleceği, sığınmacı krizi, Ukrayna, ekonomi ve terörle mücadele konuları ele alınıyor. Zirveye İngiltere hariç 27 üye ülke liderinin yanı sıra AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker katılıyor.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, zirveye gelişinde yaptığı açıklamada, iç ve dış güvenlik, terörizmle mücadele, savunma alanında işbirliği, ekonomik büyüme, istihdam ve gençler için imkanların geliştirilmesi konularını ele alacaklarını söyledi. Zirvede, AB’nin dış sınırlarının korunması ve göç krizinin asıl nedenlerine çözüm konularının da ağırlıklı yer tutacağını vurgulayan Merkel, “Avrupa’nın sorunlarını tek bir zirveyle hemen çözmemiz beklenmemeli, kritik bir dönemdeyiz” dedi.
Avrupa Parlementosu Başkanı Martin Schulz ise ‘üye ülkeler istediği müddetçe AB’nin güçlü bir birlik olabileceğini’ ifade etti. Özellikle sığınmacı kotaları konusuna değinen Schulz, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüştüklerini ve iyimser olduğunu söyledi. Fransa ve Almanya’nın, ortak hazırladıkları Savunma Birliği raporunu dün AB Dış İişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye sunuldu. Rapor, güvenlik ve savunma alanında bir koordinasyon merkezi kurulması fikriyle hazırlandı.