Dünya ‘ABD, Suriye’de seyirci rolünde’

‘ABD, Suriye’de seyirci rolünde’

08.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Associated Press (AP) haber ajansı, Suriye’de 2011 yılından beri devam eden iç savaşa çözüm bulma konusunda başarısız olan ABD’nin, Suriye’de birinci aktörden “seyirci” konumuna gerilediğini yazdı.

‘ABD, Suriye’de seyirci rolünde’

Analizde, Türkiye’nin ABD’nin Suriye’deki barış masasına katılmasının “kabul edilebilir” yönünde görüş bildirmesine rağmen Washington’un bu konuda hâlâ bir karar almadığı belirtildi. Seçilmiş başkan Donald Trump’ın göreve başlamasına iki hafta kala, ABD’nin Rusya ile Suriye konulu resmi temaslarının neredeyse sona erdiği ifade ediliyor.
Liderlik artık Rusya’da
Kısa süre önceye kadar Suriye konusunda günlük temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 27 Aralık’tan bu yana hiçbir temasta bulunmadığı belirtildi. ABD’li bazı üst düzey yetkililerin, ülkenin Suriye’deki süreçten çekilmesi konusunda endişeli olduğu aktarıldı. ABD yönetimindeki genel tutum, Suriye’de barış için aktif görev alan Türkiye, Rusya ve İran’ın bu sorumluluğun ne kadar ağır olduğunun farkına varmaları.. Analizde, Suriye’de liderliğin başta Rusya olmak üzere Türkiye ve İran tarafından ele geçirildiği ifade ediliyor.