Gündem ‘Adı yeşil özü kara’

‘Adı yeşil özü kara’

14.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Karadeniz’de yaylaları birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde protesto edildi. Eyleme, “Diren Karadeniz” yazılı giysilerle katılan CHP Trabzon Milletvekili Pekşen, yolun doğa katliamına dönüşeceğini dile getirdi

‘Adı yeşil özü kara’

Karadeniz Bölgesi’ndeki sekiz ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol Projesi Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde protesto edildi. Kaymakamlık önünde toplanan yüzlerce kişi “Adı yeşil, özü kara” benzetmesi yapılan 2 bin 600 kilometrelik yolun durdurulmasını istedi.
Eyleme, Fırtına İnisiyatifi grubu üyeleri ile Yeşil Yol bağlantısının yapılacağı Yukarı Kavrun ve Samistal yaylalarında oturanların yanı sıra CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Samsun milletvekilleri Barış Karadeniz ve Kemal Zeybek, Ordu milletvekilleri Seyit Turan ve Mustafa Adıgüzel ile ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, HDP’li Selda Karafazlı ve Halk Evleri temsilcileri de katıldı. “Susma haykır, Yeşil Yola hayır” sloganları atılan eylemde, “Yeşil Yol İstemiyoruz” pankartları açıldı.
Durdurma kararı
Fırtına İnisiyatifi adına açıklama yapan Deniz Demirci, Yeşi Yol’un Google Earth haritaları üzerinden çizildiğini; imarsız, ÇED raporsuz ve bilim dışı olduğunu söyledi. “Bu hukuksuz ve kaçak yol için açtığımız davalardan biri için Rize İdare Mahkemesi durdurma kararı verdi” diyen Demirci, şunları söyledi:
“Bu karardan sonra adı Yeşil, özü kapkara olan bu yol kapsamında vadide yapılan çalışmaların tüm yargı süreçleri sonuçlanıncaya kadar durdurulmasını talep ediyoruz. İş makinelerinin dağlarımızdan çekilmesini ve makinelerin güvenliğinin kendilerince alınabileceği güvenli bir yere çekilmesini talep ediyoruz. Provokasyonlara karşı idareyi uyarıyoruz ve sorumlusu olmayacağımızı ilan ediyoruz. Yeşil yola dur diyoruz, dur diyeceğiz.”
İnsanlık mirası
Eyleme, “Diren Karadeniz” yazılı giysilerle katılan CHP heyeti adına açıklamalarda bulunan Trabzon Milletvekili Pekşen, Karadeniz’de duble yol ile başlayan doğa katliamının, HES projeleri ile önüne geçilemez vahim büyük bir drama dönüştüğünü anlattı. Pekşen konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Vali ‘ağaç kesilmeyecek’ diyor. Belli ki Vali başka bir projeye bakmış. 2600 kilometrelik yol üzerinde gerçek bir doğa katliamı var. Vali doğa katliamını yalnızca ağaç olarak anlıyor. Diğerlerini anlama ve algılama problemi açıkça ortada. Yine Vali, ‘Burada 5 turistik merkez yapılacak’ diyor. Projenin üzerinde 40 tane turistik merkez yapılacağı yazıyor. Bu turistik merkezler kimindir? Kimlere satılmıştır, kimlere pazarlanmıştır. Vali, ‘Yol medeniyettir’ diyor. Karadenizli o medeniyeti çok iyi biliyor. Ayder, Uzungöl ve Sümela’daki doğa katliamını, o yolların nelere yol yaptığını da çok iyi gösteriyor. Bu yol, yol değildir. Vali bilmeli ki burası insanlık mirasıdır.”
Yüzlerce ağaç kesilmiş
Öte yandan, yolun geçeceği Ausor yaylasında Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 16 dönümlük alanda orman kesim izni vermesini ağaç katliamına yol açacağı gerekçesiyle mahkemeye taşıyan Fırtına İnisiyatifi grubunun Rize İdare Mahkemesi’nde açtığı davada mahkeme, idarenin savunmasını almaya gerek görmeden, “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.
Ancak Ausor ve Huser Yaylaları arasında Yeşil Yol projesi kapsamındaki yapılan bağlantı yolunda yüzlerce ağacın kesildiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İş makinelerine karşı horon halkalı direniş

Basın açıklamasının ardından tulum eşliğinde yürüyen grup Yeşil Yol karşıtı sloganlar atarken, çevredeki vatandaşlar da gruba alkışlarla destek verdi. Fırtına Deresi üzerindeki kemer köprüsüne kadar gelen grup horon oynadı. Horona, Havva Ana lakaplı Rabiye Bekar da katıldı. Babasının omzunda ağzında emziği ile yürüyüşe katılan 1.5 yaşındaki Kuzey adlı bebek de ilgi odağı oldu. Bu sırada grup, yoldan geçmek isteyen İl Özel İdaresi’ne ait iş makinesinin önünü horonla halkasıyla kesti.

‘Nerede makine çalışırsa Rabiye orada’

“Havva Ana” adıyla Yeşil Yol mücadelesinin simgesi haline gelen Rabiye Bekar (63) da grubun önünde yer aldı. Yeşil Yol’a karşı mücadelesinin süreceğini belirten Bekar, “Valimiz de yanımızda olsun. Bizim arkamızdan kötü kelimeler kullanmasın. O bizim evladımız, anamız, babamız, kardeşimiz, ağabeyimizdir. Bizim Valimiz her şeyimizdir. Bize bu tepkileri vermesin, bizimle olsun. O yollara gidecek insanlarımız, torunlarımız, turistlerimiz sırt çantalarını alıp yayladan yaylaya yürüyüşlerini yapacaklar. Tek düşüncemiz budur. Asla geri dönüş yok” diye konuştu. Yukarı Kavrun yaylasına çıkarak nöbete devam edeceğini ifade eden Bekar, “Nerede makine çalışırsa Rabia orada” olacak dedi.