Siyaset ‘Ağır imtihan’

‘Ağır imtihan’

30.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ağır imtihandan geçtiğini belirten Erdoğan “Bizim vatanımızı asla bölemeyecekler” dedi. Erdoğan İHH’ya da “Yardım götürmek için günün Başbakanı’na mı sordunuz?” yanıtını verdi

‘Ağır imtihan’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı personeliyle bir araya geldiği iftarda İstanbul’daki saldırı nedeniyle telefonla arayarak, mesaj yayınlayarak taziyelerini ileten başta Obama ve Putin olmak üzere tüm dünya liderlerinin adını tek tek sayarak Türk milleti adına teşekkür etti. Erdoğan şunları söyledi:

AĞIR İMTİHAN: Türkiye dünyanın en eli kanlı terör örgütlerinin hedefinde olan bir ülke olarak ağır bir imtihandan geçiyor. Terörün, terör örgütlerinin, terör eylemlerinin üstesinden geleceğimizden en küçük bir şüphem yok. Allah’ın izniyle bu işin üstesinden geleceğiz.

KÖŞEYE SIKIŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR: Kimden gelirse gelsin terör eylemlerinin hepimizin gayet iyi bildiği hususlarda Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya, taviz vermeye zorlama amacı taşıdığı açıktır.

ASLA BÖLEMEYECEKLER: Bizim vatanımızı asla bölemeyecekler. Kendi kendilerine hayal aleminde dolaşanlar var. Boşuna dolaşıyorsunuz.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NA DA GİRMİŞLERDİR: Çıkmış Paralel Devlet, şu devlet, bu devlet. Binlerce var. Bunların üzerinde çalışıyoruz. Durmak yok, temizleyeceğiz. Cumhurbaşkanlığına da girmişlerdi. Ya kendileri istifa eder giderler, nereye giderlerse gitsinler. Ama burayı lekeleyemezler.

CEHENNEMDE YERLERİ HAZIR: Şimdi Yeşilköy’ü gelip bombaladılar, ne günahı vardı o insanların? Bunlar ne Müslümanı ya, bunlar ila cehenneme zümera ya, oraya gidici bunlar. Bunlar cehennemde yerlerini hazırlamışlar.

KAPILARI AÇALIM DEDİK: Putin ile gerçekten her iki ülke için de çok faydalı bir görüşme yaptığımıza inanıyorum. İlk adım olarak da turizmde hemen kapıları açalım, turizm noktasındaki adımlarımız süratle atalım kararına vardık.

İHH’YA SERT TEPKİ: Siz kalkıp da Türkiye’den böyle bir insani yardımı götürmek için günün Başbakanına mı sordunuz? Biz zaten oraya gerekli yardımı bugüne kadar Gazze’ye, Filistin’e yaptık, yapıyoruz. Bunları davul zurna çalarak değil, edebi, adabı içinde yaptık, yapıyoruz.

ÖZÜRLÜYSEN BEN NE YAPAYIM: İsrail Bakanlar Kurulu’ndan bu metni geçirdiler. Biz de Meclisimizden geçirmek suretiyle bu anlaşmayı tamamlamış olacağız. Oradan meydan okumanın anlamı ne? ‘Gelin de bize Meclis’te anlatın’ diyorlar. Başbakan anlatıyor, ben anlatıyorum. Sen anlamıyorsan, özürlüysen ben ne yapayım? Zaten parlamentoda anlatılacak olanlar bunlardan farklı şeyler değil.

'Ahlaksızca ve canice yöntem'

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, saldırının Türk halkını ve Türkiye’yi olduğu kadar tüm insanlığı hedef aldığını belirtti. Kahraman, şunları kaydetti: “Bu hunhar ve insanlık dışı saldırının ardındaki maksadın, devletimizin itibarını zedelemek ve ülkemizi ziyaret edecek insanları korkutmak ve caydırmak olduğu açıktır. İnsani değerlerini yitirmemiş hiçbir vicdan sahibinin, Türkiye’nin zarar görmesi için böylesine ahlaksızca ve canice yöntemlere başvurulmasını onaylaması asla mümkün değildir. Bu saldırıyı yapanlar bütün insani değerlere savaş açacak kadar acziyet, zaaf ve çaresizlik içindedirler. Ahlaki ve insani bütün hasletlere sırt çevirerek halkımızda korku duyguları uyandırmaya çalışan iç ve dış şer odakları ve uzantıları, devletimizin ve milletimizin metaneti, sağduyusu, inancı, imanı, sabrı, basireti, terörle mücadele azmi ve kararlılığı karşısında daima hüsrana uğrayacaklarını bilmelidirler.”

‘Eğitilmiş güvenlik sayısı artırılacak’

Başbakan Binali Yıldırım, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, İstanbul’daki saldırıyı IŞİD’in yaptığına dair düşüncelerinin daha ağırlık kazandığını ifade ederek, “1-2 güne netleşir. Tespit zaman alıyor. Canlı bombaların kimliği dahil tüm bilgiler kamuoyuna paylaşılmış hale gelir” dedi. Teröristlerin normal güvenlik sisteminden geçemediğini geri dönerek valizlerdeki silahlarını aldıklarını kaydeden Yıldırım,, havaalanları ile yeni ilave ek önlemlerin de alınacağını açıklayarak, “Girişlerde özel eğitilmiş güvenlik elemanlarımızı mevcudiyet daha fazla artırılacak” diye konuştu. Yıldırım, “Ülkemiz bir kez daha hain bir terör saldırısına maruz kaldı. Ve bu saldırıda masum, hiçbir şeyden haberi olmayan Türk, Türk olmayan, yabancı uyruklu insanlar hayatını kaybetti, bir çoğu da yaralandı. İyi terör örgütü, kötü terör örgütü olmaz. Terör örgütlerinin tek bir amacı var, öldürmek” dedi. l ANKARA Milliyet

'Kandan beslenen herkese lanet olsun'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu saldırıyı Twitter hesabından protesto etti. Kılıçdaroğlu, mesajında, “Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen alçak saldırıda kaybettiğimiz canlara Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Terör bir insanlık suçudur. Kandan beslenen herkese lanet olsun. Tüm Türkiye’ye bu acı süreç bitene kadar sabır diliyorum” dedi.

'Teröre karşı devletin ve milletin yanındayız'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Başbakan Binali Yıldırım’ı telefonla arayarak Türkiye’nin teröre karşı yürüttüğü kararlı mücadelede devletin ve milletin yanında olduğunu ifade ettiği bildirildi. Bahçeli, saldırıya ilişkin açıklamasında da
şöyle dedi: “Acımız tarifsiz ve benzersizdir. Türk milleti terörizmin zehirli, zelil ve zillet emellerine göz yummayacaktır. IŞİD, PKK veya destekçileri Türkiye’yi asla çözemeyeceklerdir. Bugünlerde daha fazla birliğe, beraberliğe, saflarımızı sıkı tutmaya ihtiyacımız vardır. Düşmanları sevindirmeyelim, hainleri güldürmeyelim. Zor günler milli birlik ve dayanışma ruhuyla aşılacak. Hükümet terörün kökünü kurutmak, gövdesini çürütmek için artık her şeyi yapmalıdır.

'IŞİD'e verilen lojistik desteklerin sonuçları'

HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, saldırıyı “İnsanlık dışı” olarak değerlendirerek lanetlediklerini açıkladı. IŞİD’in bu kadar rahat saldırılar yapmasında bunları destekleyen hükümetlerin sorumluluğunun büyük olduğunu belirten HDP liderleri, açıklamada şunları kaydetti: “Dış politikasını barbar çetelere destek üzerinden kuran, halen ‘El Nusra neden terörist oluyormuş’ diye soran bir zihniyet bugün yaşananların da sorumlusudur... Suriye’yi yaşanmaz bir ülke haline getiren silah sevkıyatlarının, verilen lojistik desteklerin sonuçları, bugün tüm yurttaşlarımızın yaşam haklarını tehdit ediyor. Dış politikası tam bir fiyasko olan siyasi iktidarın koltuklarında oturmaya devam edip, ‘tek adam’ yönetimini sağlamak için çabalamalarını ibretle izliyoruz.”

‘Bütün bilgiler DAEŞ örgütünü işaret ediyor’

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Efkan Ala, saldırıya ilişkin, “Şu anda elimizdeki bütün bilgiler ve bulgular bunun DAEŞ terör örgütü tarafından yapıldığına işaret ediyor ama kesinleşmiş bir durum söz konusu değil” dedi. Ala, saldırıyı gerçekleştirenlerin yabancı uyruklu olduğuna dair tespitlerinin bulunduğunu belirterek, “Soruşturmalar her an yeni sonuçlar ortaya çıkarabilir. Soruşturmada önemli mesafeler katedildiğini söyleyebilirim” diye konuştu. l ANKARA Milliyet

‘Dayanışmanın ötesine geçmeliyiz’

AB’nin terörle mücadele konusunda Türkiye ile sadece dayanışma ve ortak söylemler kullanmasının yeterli olmadığını ifade eden Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, “Artık dayanışmanın ötesine geçmemiz lazım. Somut olarak neler yapabileceğimizi konuşmamız lazım. Ortak bir eylem planı gerçekleştirmeliyiz. Türkiye 55 ülkenin mücadele etmekte zorlandığı DEAŞ’a karşı kendi mücadelesini kendisi veriyor” diye konuştu.
l AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Brüksel

'DEAŞ ile en etkili mücadele eden ülkeyiz'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, terör örgütü DAEŞ ile en etkili mücadele eden ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, “Türkiye üzerinden, Türkiye Cumhuriyeti devleti onayıyla herhangi bir şekilde DEAŞ terör örgütüne terörist aktarımı yapılmamıştır. Bunu iddia edenler Türkiye’den, Türkiye Hükümeti’ne, Ak Parti’ye büyük iftira etmektedir” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmelerinde söz alan Bozdağ, “DEAŞ bir terör örgütüdür” ifadesini kullandı. Bozdağ, “Bugün terör örgütü DEAŞ ile en etkili mücadele eden ülke hangisidir derseniz, çok tereddütsüz söylüyorum, Türkiye Cumhuriyeti devletidir. DEAŞ terör örgütü, uluslararası proje bir terör örgütüdür. 2013’e gelinceye kadar böyle bir örgütün ismi Türkiye’de, dünyada da kimse duymadı. Ama bir baktınız, birden bire yerden fırlar gibi bir örgüt çıktı ortaya. Terör örgütü şu anda 145 ayrı ülkesinden dili, kültürü, eğitimi, rengi farklı bu kadar insan ölmeye ve öldürülmeye ikna edilerek Suriye veya Irak’a gönderilmeye çalışılıyor. 2-3 yıllık mazisi olan terör örgütü, dünyanın 145 ülkesinin dilini bilen, oralardaki insanları bulan, ikna eden, ölmeye, öldürmeye getiren bir organizasyonu Allah için yapabilir mi? Bunu yapabilme kabiliyeti var mı? Çok net, bu bir proje, uluslararası proje.

‘Bir Allah’ın kulu istifa etti mi?’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, iktidarın terör saldırıları karşısında eli kolu bağlı olduğunu, saldırıyı önlemek yerine seyrettiğini iddia ederek “Hatta teröre yardım ve yataklık yapmaktadır... ‘Dünyanın her yerinde oluyor’ diyenlere diyoruz ki, dünyanın her yerinde sorumlular istifa ediyor ve hesap veriyorlar. Türkiye’de bunca can kaybından sonra bir Allah’ın kulu da çıkıp istifa etti mi?” diye sordu.

Bayraklar yarıya indirildi

Başbakanlık, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısı nedeniyle bir günlük milli yas ilan etti. Tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirildi. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Atatürk Havaalanı’ndaki terör saldırısı sonucunda hayatını kaybedenlerin acısı dolayısıyla bir gün süreyle milli yas ilan edildiği bildirildi. Açıklamada, bütün yurtta ve dış temsilciliklerde, bayrakların yarıya indirilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi. Bayraklar, dün yarıya indirildi. Son olarak, 10 Ekim 2015’te gerçekleşen Ankara Garı saldırısında 3 gün milli yas ilan etmişti. KKTC Bakanlar Kurulu da saldırı nadeniyle bir günlük milli yas ilan etti. Kararı uyarınca KKTC’de de bayraklar dün yarıya indirildi. l ANKARA Milliyet