Gündem ‘Akıncı’daki fotoğrafta görünen kişi benim’

‘Akıncı’daki fotoğrafta görünen kişi benim’

08.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davanın sanıklarından Akın Öztürk'ün çapraz sorgusu ve savunması tamamlandı. Öte yandan, sanık Kubilay Selçuk, Akın Öztürk'e "Sayın Komutanım" şeklinde hitap etmesi üzerine, salonda bulunan müştekiler tepki gösterdi. Öztürk de "Komutanım yok" diyerek Selçuk'u uyardı.

‘Akıncı’daki fotoğrafta görünen kişi benim’

Akıncı davasında yargılanan eski YAŞ üyesi Akın Öztürk çapraz sorguda, darbeyi Genelkurmay Başkanı Akar’dan öğrendiğini söyledi ve Akıncı’daki kamera görüntülerinde yer alan kişinin kendisi olduğunu kabul etti.

Haberin Devamı

15 Temmuz darbe girişiminin merkez üssü Akıncı’ya yaşananlarla ilgili davaya sanıklardan eski YAŞ üyesi Akın Öztürk’ün çapraz sorgusuyla devam edildi. Üs koridorunda yakalandığı güvenlik kamerası görüntülerindeki kişinin kendisini olduğunu teyit eden Öztürk, darbeyi, üsse getirilen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın ağzından öğrendiğini, eylemlerden saat 21.30 sıralarında emir astsubayımın verdiği bilgiyle haberdar olduğunu söyledi. Öte yandan, Başbakan Binali Yıldırım da davaya müdahillik talebinde bulundu.

‘Tanığı Dişli general’

Diş tedavisine gittiği diş tabibi üsteğmene tedavisinin uzun sürmemesi için, “önümüzdeki ay çok sık televizyona çıkabilirim” diye bir beyanda bulunmadığını belirten Öztürk, sadece Hava Komutanlığı revirinde diş tedavisi olduğunu kaydetti. Öztürk, damadının evinde bulunan 1 dolarlarla ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Akıncı Üssü’ne girdikten sonra ilk temas kurduğu kişinin üs komutanı Kubilay Selçuk olduğunu, daha sonra da Hulusi Akar ile görüştüğünü, Akar’ın talimatıyla da sadece ikna etmek için bazı generallerle görüştüğünü iddia eden Öztürk, “O gün Akar’la birlikte Çankaya Köşkü’ne giden Mehmet Dişli’nin, Yaşar Paşa ve benim bulunduğumuz helikopterin kalkması için 5-10 defa Eskişehir harekât merkezini aradığını biliyorum. Akar’ın, Başbakan ve toplantıdakilere, ‘siz ne diyorsunuz, gidin ya’ diyerek, benim kendisine yardım etmeye çalıştığımı anlattığını duydum. Tanığı Dişli generaldir, sorun” dedi.

Öztürk, bir avukatın, “Hulusi Akar, darbe teşebbüsünün üzerinden 400 gün geçtiği halde neden size sahip çıkmıyor” sorusu üzerine bazı şeylerin zamanla değiştiğini, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın da sonradan değişik şeyler söylediğini savundu.

Öztürk, Akıncı Üssü’nde Akar’a herkesin saygıyla davrandığını, “Hulusi Akar’a herkes bir komutan gibi davranmaya devam ediyordu. Genelkurmay Başkanı’nın da her zaman telefonla görüşme imkanı vardı, ‘bana şunu bağlayın’ dese kimse buna itiraz etmezdi. Akar’ın kendisi filolara gitme teşebbüsünde olmadı” dedi.

Haberin Devamı

Harun Biniş savunma yapmadı

Duruşmada Akıncı Üssü’nde olan sivil sanık Harun Biniş’e savunması için söz verildi. Ancak Biniş, iddianamenin ek klasörlerini inceleyip hazırlandıktan sonra savunmasını yapacağını belirterek, ek süre talep etti. Mahkeme Başkanı Selfet Giray da, Biniş’e iddianamenin tebliğ edildiğini, sanıkla ilgili ek klasörlerin de sanığa gönderildiğini, savunmasını hazırlamak için makul sebep ve süre talebi bulunmadığından, sanık Biniş’in ek süre talebinin reddine karar verildiğini söyledi.

‘Bana yapılan ithamlar yanlış’

Bir avukatın, “Akıncı’da rahat dolaştığınız için suçlanıyorsunuz. Ancak Abidin Ünal da sizin kadar rahat davranıyor. Ünal dışarıdayken, sizin burada olmanız çelişki değil mi” sorusuna Öztürk, “Büyük bir çelişki. Aramızda bir fark yok. Kaldı ki ben ellerim cebimde rahatlıkla dolaşmadım. Çok endişeliydim. Abidin Ünal’ın bana yapılan ithamın üyesi olduğunu düşünüyorum. Bombalar emniyete, jandarmaya düşecek ben rahat olacağım... Allah kimseyi böyle bir duruma düşürmesin. O yüzden bana yapılan bu ithamlar yanlış” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

‘Ben de karara saygı duydum’

Öztürk, Ünal ve Akar’ın darbecileri ikna etmek için neden bir şey yapmadıkları sorusuna da, “Belki korkmuşlardır, bunlar bir şey yapar diye” yanıtını verdi. Akar’da kelepçe izi olup olmadığını bilmediğini, boynundaki izi gösterirken, “ben karşı koyunca oldu” ifadesini kullandığını belirten Öztürk, YAŞ üyeliğine nasıl atandığı sorusuna da, “Cumhurbaşkanı ve Başbakan, ‘Abidin Ünal’ı Hava Kuvvetleri Komutanı yapmaya karar verdik’ diyerek, benim YAŞ üyesi olmama karar vermişler. Ben de selam durarak, bu karara saygı duydum” dedi.

‘Korkmadığımı nasıl söylersiniz’

Bir sanık avukatının darbe teşebbüsünün seyrini değiştiren şehit Astsubay Ömer Halisdemir gibi örnekleri hatırlatarak, “darbecileri engellemek için ikna edemediğiniz kişileri çekip vurmayı düşündünüz mü” sorusuna Öztürk, “hayır” yanıtını verdi. Öztürk, “Siz benim can korkusu çekmediğimi nasıl söylersiniz? Kim darbeci, kim değil belli değil. Birinci önceliğim Genelkurmay Başkanı’nın yanına gidip, emirlerini almaktı, bunu yaptım. Emrinin gereğini yaptım. Gidip darbeci şahıslarla konuştum, ben kendimi uçakların önüne atamazdım ki” diye konuştu.

Sanık avukatlarından Dilek Aras’ın, “Darbecilerle yaptığınız istişarelerde baktınız olmuyor. Çekip hepsini vursaydınız ne olurdu? Yine burada olur muydunuz” sorusu üzerine Öztürk, herkesi vurmasının mümkün olmadığını belirterek, “ölmüş olurdum” dedi.

Haberin Devamı

‘Sayın Komutanım’ gerginlik yarattı

Darbecilerin sözde atama listesinde Genelkurmay Harekât Başkanı olacağı belirtilen Kubilay Selçuk da Akın Öztürk’e soru sordu. Selçuk’un, Öztürk’e, “Sayın Komutanım” şeklinde hitap etmesi üzerine, salonda bulunan müştekiler tepki gösterdi. Öztürk de, “komutanım yok” diyerek Selçuk’u uyardı. Müştekilerin tepkisinin sürmesi üzerine Mahkeme Başkanı Selfet Giray da, “Burada komutan yok, herkes sanık” diyerek, Selçuk’u uyardı. Selçuk’un, “Akıncı Üssü’nde bulunduğunuz sürede Genelkurmay Başkanı’nın, ‘Bu uçaklar nereye gidiyor’ şeklinde sorusu oldu mu? Orada Sayın Genelkurmay Başkanımıza bu kalkışmanın planı, uygulamasıyla alakalı herhangi bilgi verdiğime dair gözleminiz oldu mu” sorularına Öztürk, “hayır” yanıtını verdi.

Öztürk, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Org. Abidin Ünal, Org. Yaşar Güler, Tuğg. Fikri Özgür, Korg. Atilla Gülan ve Kor. Nihat Kökmen’in tanık olarak dinlenmesine ilişkin yazılı talepte bulundu.