The Others 'Akla kara Cenevre'de kendini gösterecek'

'Akla kara Cenevre'de kendini gösterecek'

06.06.2017 - 01:29 | Son Güncellenme:

.

Akla kara Cenevrede kendini gösterecek

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, haziranda Cenevre'deki yapılması planlanan Kıbrıs Konferansı'na ilişkin, "Akla kara Cenevre'de kendini gösterecek, gerçekle yüzleşme noktası dediğimiz nokta orada gerçekleşecek. Her şey bu önümüzdeki bir ay içinde çok netleşecek." dedi. Akıncı, Birleşmiş Milletler'deki (BM) temaslarının ardından New York'ta Türk gazetecilerle bir araya geldi. Kıbrıs sorunu çözülürse, Doğu Akdeniz'de doğalgaz yatakları nedeniyle gerginlikler yaşanması yerine işbirliği olanaklarının artmasının mümkün olacağına dikkati çeken Akıncı, bütün bunların, iyi niyetle çalışmaya ve çözüm hedefi doğrultusunda hareket etmeye bağlı olan konular olduğunu dile getirdi. Akıncı, bunun için de bugüne kadar varılan mutabakatlara uymanın ve 1. Cenevre Konferansı'nın sonuç bildirisi doğrultusunda hareket etmenin önemli olduğunu söyledi. Ortaya çıkan tabloyu bir tarafın kazandığı diğer tarafın kaybettiği durum olarak algılamak ya da algılatmanın yanlış olacağına işaret eden Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Biz Kıbrıs'da adil, eşitlikçi, herkesin güven içinde yaşayabileceği bir çözümün peşindeyiz. Bu nedenle haziran ayında yer alacağı açıklanmış olan ve tabii ki gününün garantör ülkelerle de konuşularak tespit edileceği bu son fırsatın çok iyi değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Son fırsat diyorum çünkü federal çözüm için yıllardır konuşuluyor, gayret ediliyor ve artık toprakta da ileri adımların atılabildiği, güvenlik garantileriyle ilgili konferansların toplanabildiği bir noktaya geldik. Bu noktaya gelmek Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye'nin ciddi gayretleriyle oldu, bunun da altını çizmek istiyorum. Bu çerçevede bugüne kadar ve özellikle son dönemde yakın istişare içinde olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümetlerine verdikleri destekten dolayı da teşekkür etmek isterim."

Haberin Devamı

"Uzatma dönemi geride kaldı"

Önümüzdeki bir aylık sürede birlik içinde demokratik çoğulculuğun gerektirdiklerini de ihmal etmeden KKTC'de siyasi partilerle hükümet olsun, muhalefet olsun verimli bir işbirliği içinde çalışacaklarını umduklarını belirten Akıncı, son dönemlerde yaptıkları çalışmaların Kıbrıs Türk halkı için yararlı olduğunu söyledi. Akıncı sözlerini, "Herkesin elini taşın altına sokacağı, sorumluluklarının bilinci içinde hareket edeceği önemli bir süreç var önümüzde. New York'ta bu kararın alınması ilk adımdır. Asıl konu Cenevre'dedir, tüm başlıklarda orada bir sonuca gitmek lazım. Cenevre'nin bu aşamasını artık bir ara, evre olarak görmek mümkün değil. Bu bir çözüm konferansıdır ya da çözülemiyorsa bunu artık toplumlarımıza anlatacağımız bir dönemdir, bunu artık uzatma dönemi geride kalmıştır." şeklinde sürdürdü. Haziran'da başlayacak yeni dönemde bütün konuların birbiriyle ilintili ele alınacağını ve tüm konular üzerinde uzlaşmadıkça herhangi bir konuda da uzlaşma sağlanmış olmayacağının altını çizen Akıncı, bütünsel bir yaklaşım içinde Kıbrıs'ta artık bir sonuca varma ve kararlılık gösterme noktasında olduklarını kaydetti. Karşılıklı ve dengeli atılacak adımların tarafları sonuca götüreceğine işaret eden Akıncı, kararlılık ve siyasi irade gösterme dönemi olduğunu vurguladı. Akıncı, "Kıbrıs sorunun çözümü gerek Kıbrıs halkı için, gerek Türkiye'nin ilişkileri ve gerekse bölgenin daha istikrarlı bir yapıya kavuşması için son derece olumlu olacaktır. Bu yönde iyi niyetle ve yapıcı bir ruhla Cenevre'ye gitmeye hazır olacağız, aynı hazırlığı Rum tarafının da göstermesini bekleyeceğiz." dedi. Cenevre sürecinin 1-2 günlük olmayacağını ve son evrede gerektiği kadar orada kalınacağını söyleyen Akıncı, "Cenevre'de güvenlik ve garanti başlığının nasıl daha ileri taşınabileceğinin bir modalitesi üzerinden Sayın Eide çalışma yapacak." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"Rum tarafında seçim rüzgarı şimdiden kuvvetli esmeye başladı"

Tüm tarafların resmin bütününü görmesi gerektiğini kaydeden Akıncı, şunları söyledi: "Güvenlik konusunda durum ne olacak? Siyasi eşitliğimiz konusunda, dönüşümlü başkanlıkta durum ne olacak? Mülkiyetle ilişkili olarak, toprak düzenlemeleri ile ilişkili olarak resmin bütününde bizlerin aradığı, onların aradıkları var tüm taraflar aradıklarını bu bütünlüklü çerçevede bulabiliyorlar mı, bulamıyorlar mı? Bunun arayışı olacak Cenevre'de." Rum tarafında seçim havasının erken başladığına dikkati çeken Akıncı, "Şubat ayındaki seçimin rüzgarı şimdiden hem de kuvvetli bir şekilde esmeye başladı, adaylar ortaya çıkmaya başladı, seçimin söylemleri bir süredir kendini göstermeye başladı. Bu bir sıkıntı ama biz KKTC olarak buna hep işaret ettik." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Doğu Akdeniz'deki doğalgaz araştırmaları

Temmuz'da başlaması söz konusu olan tek yanlı doğalgaz araştırmalarının yaratabileceği gerginliklere de dikkati çeken Akıncı, "Dün akşamki görüşmede bu konudaki uyarımızı yaptık, özellikle doğalgazla ilgili konulara ve seçim olgusuna da atıfta bulunduk. Bu nedenle haziran ayının ne kadar hayati öneme sahip olduğunun bir kere daha altını çizdik." dedi. Akıncı, "Doğalgaz araştırmalarını tek taraflı yürüterek ve üstelik bunu Kıbrıs Türklerinin de hakkı olduğunu bile bile bu konuyu Kıbrıs Türkleriyle görüşmeyi reddederek bir yere varmak mümkün değil. Bu ister istemez Kıbrıs Türk tarafını ve Türkiye'yi de tedbir almaya yönlendirir. Doğu Akdeniz'de şu anda İsrail gazı ispatlanmış bir kaynak. Kıbrıs'ta Afrodit yatağında bulunanların yeterli oranda değil ama daha fazlasını hep birlikte bulmak ve Türkiye'nin İsrail ile gelişen ilişkileri değerlendirildiğinde Kıbrıs sorunun çözümü bağlamında İsrail ve Kıbrıs doğalgazını birleştirip hem Türkiye'nin ihtiyaçlarına hem de oradan Avrupa'ya yönlendirmek aslında tüm tarafların işbirliği yapabilecekleri ve bu işbirliğinden kazançlı çıkabilecekleri çok ciddi bir proje." diye konuştu. Bir gazetecinin Kıbrıs'ta her şey tıkanmışken bu yolun Cenevre'de açılıp açılmayacağı sorusuna Akıncı şöyle cevap verdi: "Gereksiz veya zeminsiz bir umut pompalamak istemem, ben onu söylemiyorum. Benim söylediğim Cenevre yolunun açıldığıdır. Cenevre yolunun açılması için aklın yolunda buluşulması gerekiyordu, o da ön koşulların kalkmasıydı ve kalktı. Şimdidir asıl mesele. Cenevre'de bu yolu yürümektir asıl mesele. Rum tarafı bu konuda aklın yolunda devam edebilecek mi onu göreceğiz."

Haberin Devamı

"Akla kara Cenevre'de kendini gösterecek"

Akıncı, bunca süredir yürütülen çalışmaların heba olmasını ne BM'nin ne de kendilerinin istediğini belirterek, "Akla kara Cenevre'de kendini gösterecek, gerçekle yüzleşme noktası dediğimiz nokta orada gerçekleşecek. Her şey bu önümüzdeki bir ay içinde çok netleşecek. Onun için ben 'sabırlı bir şekilde bugüne kadarki yapıcı ruhla yolumuza devam edelim' diyorum. Serinkanlı bir şekilde adım adım bütün konuları değerlendirelim ve ona göre yeni bir geleceği şekillendirmeye çalışalım. Bizim stratejik hedefimiz Kıbrıs'ta çözüm ve barıştır. Yıllardır Kıbrıs Türkü'nün gasbedilmiş bu devletteki ortaklık haklarının artık geri alınmasının zamanıdır. Bunca yıldır verilen mücadelenin artık bir sonuç vermesini istiyoruz, veremiyorsa da bu bizim dışımızdaki nedenlerle artık bu gerçekle de yüzleşmenin zamanıdır." değerlendirmesinde bulundu.