Gündem ‘Altın çağın rekoru kırıldı’

‘Altın çağın rekoru kırıldı’

26.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkul, bu yıl 58 milyona yakın bilet kesildiğini bilet satışlarından yaklaşık 618 milyon lira hasılat elde edildiğini açıkladı. 103’ü yerli olmak üzere 341 yeni film gösterime girdi

‘Altın çağın rekoru kırıldı’

Seyirci ilgisinin her geçen gün arttığı sinema sektörü, yerli yapımların da etkisiyle 2014’ü tüm zamanların rekoruyla kapatıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Cem Erkul, sinemanın 100. yılında elde edilen başarıları ve geride bırakılan bir yılı değerlendirdi. Erkul, sinemada ikinci yüzyıla iyi bir başlangıç yapmayı hedeflediklerini belirterek, “Beyaz perdedeki 50 haftayı aşan vizyon yolculuğunda sinema gişelerinde, 58 milyona yakın bilet kesildi. Bilet satışlarından yaklaşık 618 milyon lira hasılat elde edildi. Türk filmleri ise sektöre 345 milyon hâsılat getirdi. Toplam film hâsılatında yerli filmlerin payı yüzde 56’ya ulaştı” diye konuştu.

103 yerli yapım gösterildi
Erkul, yerli yapımlar için bu yıl 35 milyondan fazla bilet satıldığını şu sözlerle anlattı: “3 Ocak-18 Aralık tarihleri arasında 103’ü yerli olmak üzere 341 yeni film gösterime girdi. Beyazperdeye gelen tüm filmlerin içinde yerli film izleme oranı yüzde 59 oldu. Ayrıca yerli film seyirci sayısı geçen seneye göre yüzde 30 arttı.”
Erkul yılın en çok izlenen 10 yerli filmini de şöyle sıraladı: “Şahan Gökbakar’ın yönetmenliğini üstlendiği ‘Recep İvedik 4’ ilk sırada gelirken onu sırasıyla Ata Demirer ile Demet Akbağ’ın başrollerini paylaştığı ‘Eyvah Eyvah 3’, geçen yıl vizyona giren ‘Düğün Dernek’, Cem Yılmaz imzalı ‘Pek Yakında’, ‘Unutursam Fısılda’, ‘Birleşen Gönüller’, ‘Deliha’, ‘İncir Reçeli 2’, ‘Patron Mutlu Son İstiyor’, ‘Çakallarla Dans 3: Sıfır Sıkıntı’ takip etti.”
Yılın en çok izlenen yabancı iki film ise başrolünde Russell Crowe’un yer aldığı ‘Nuh: Büyük Tufan’ ile ‘Karlar Ülkesi’ oldu.
Satılan bilet sayılarının önemli bir rekor olduğuna dikkat çeken Erkul, şöyle devam etti: “Yeşilçamın altın çağında bile böyle bir şey yok!”
“109 yerli filme baktığınızda da neredeyse 2,7 güne 1 yerli film düşüyor,” diyen Erkul sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim seyircilerimizin alışkanlığının senede 1,4 kere sinemaya gitmek olduğunu düşünürseniz, sinemaya gitme potansiyeli sunan anormal bir sunum var. Bizim 2023 hedefleri arasında 100 nitelikli film var. Bunlar ‘Hababam Sınıfı’ gibi olsun, insanların gönlüne dokunabilmiş, uzun yıllar sonra da tekrar tekrar izlenebilecek nitelikte filmler olsun.”