Siyaset ‘Anneler’ 306 hafta sonra Başbakan’ın masasında

‘Anneler’ 306 hafta sonra Başbakan’ın masasında

06.02.2011 - 02:18 | Son Güncellenme:

Erdoğan, ‘Cumartesi Anneleri’ne kendileri hakkında söylediği şeyin (Ne iş yaptıklarını bilmiyorum, Cumartesi Anneleri birileri tarafından kullanılıyor) yanlış anlaşıldığını, böyle bir şey demediğini söyledi

‘Anneler’ 306 hafta sonra Başbakan’ın masasında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün kayıp yakınlarının bulunması istemiyle her cumartesi günü Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yaptıkları için kendilerine “Cumartesi Anneleri” denilen grubun temsilcilerini kabul etti. Yaklaşık 2 saat süren görüşmede Erdoğan’ın, Cumartesi Anneleri hakkında söylediği şeyin (Ne iş yaptıklarını bilmiyorum, Cumartesi Anneleri birileri tarafından kullanılıyor) yanlış anlaşıldığını, böyle bir şey söylemediğini ifade ettiği öğrenildi.
Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen görüşmeye İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Abdülbaki Boğa, İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Sebla Arcan eşliğinde kayıplar Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Kırbayır (103), Hayrettin Eren’in yakını Elmas Eren, Kasım Alpsoy’un yakını Erdoğan Alpsoy, Fehmi Tosun’un yakını Hanım Tosun, Abdurrahman Coşkun’un yakını Hediye Coşkun, Rıdvan Karakoç’un yakını Hasan Karakoç, Hasan Ocak’ın yakını Hüseyin Ocak, Hüseyin Taşkaya’nın yakını Serpil Taşkaya, İsmail Şahin’in yakını Kiraz Şahin, Nurettin Yedigöl’ün yakını Zeycan Yedigöl, Tolga Ceylan’ın yakını Kadriye Ceylan ve Murat Yıldız’ın yakını Hanife Yıldız katıldı.

50 sayfalık dosya
Görüşmenin ardından Sebla Arcan, Başbakan Erdoğan’ın kendilerini dikkatle dinlediğini, kendisine somut adımlar beklediklerini ifade ettiklerini söyledi. Erdoğan’a temel talepleri içeren 50 sayfalık bir dosya verdiklerini belirten Arcan, “Kayıplarla ilgili uluslararası sözleşmenin imzalanması, bir araştırma komisyonu ve DNA bankası kurulmasını içeren uzun taleplerimiz var. Ana talebimiz bu sözleşmenin mutlaka imzalanmasıdır. Adı ‘Birleşmiş Milletler Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme.’ 2006 yılından beri bu sözleşme imzalanmıyor. Bu imzalandığı takdirde diğer taleplerimiz de yerine gelmiş olacak” dedi.

Yanlış anlaşılma
Ailelerin kayıp hikayelerini anlattığını belirten Arcan, “Başbakan da her insan gibi etkilendi. Cumartesi anneleri hakkında söylediği şeyin (Ne iş yaptıklarını bilmiyorum, Cumartesi Anneleri birileri tarafından kullanılıyor) yanlış anlaşıldığını, böyle bir şey söylemediğini ifade etti. Somut adım atılacağını umut etmek istiyoruz. Konunun siyasetler üstü bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Aileler için özel bir durum değil Başbakan’la görüşmek. Gittiler ve dertlerini anlattılar. O kadar çok dertlerini anlatıyorlar ki her yerde” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Anneler’ 306 hafta sonra Başbakan’ın masasında

Önce 306. eylem
“Cumartesi Anneleri” olarak bilinen kayıp yakınları dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeden önce Galatasaray Meydanı’nda 306’ıncı oturma eylemlerini yaptı. Yaklaşık 100 kişilik grup, kabolan yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. Kayıp yakınları, Başbakan Erdoğan’dan yardım isteyeceklerini ve hakikat komisyonu kurulmasını talep edeceklerini söyledi.

‘Anneler’ 306 hafta sonra Başbakan’ın masasında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kayıp yakınlarıyla yaklaşık 2 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye kayıplardan Cemil Kırbayır’ın 103 yaşındaki annesi Berfo Kırbayır da katıldı.

‘Seve seve görüşürüm’
Başbakan Erdoğan, Temmuz 2010’da Dolmabahçe Buluşmaları kapsamında kadın sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle biraraya gelmişti. Toplantıda bir katılımcı, “Bir yanınıza şehit anneleri, bir yanınıza Cumartesi Anneleri’ni alarak terörün çözümü konusunda topluma mesaj verin” önerisinde bulunmuştu. Erdoğan’ın ise Cumartesi Anneleri için “Ne iş yaptıklarını bilmiyorum, Cumartesi Anneleri birileri tarafından kullanılıyor” dediği basına yansımıştı. Bu açıklamadan sonra NTV’de bir programa konuk olan Erdoğan, “Eğer randevu talep ederlerse Cumartesi Anneleri’yle seve seve görüşürüm” demişti.