Dünya ‘Asi diplomatlar’dan Beşar Esad isyanı

‘Asi diplomatlar’dan Beşar Esad isyanı

18.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan 51 diplomat, Obama yönetiminin Suriye politikasını eleştiren ve Esad rejimine saldırı düzenlenmesi çağrısı yapan bildiriye imza attı. Dışişleri Bakanı John Kerry, bildiriyi ‘çok önemli’ olarak niteledi

‘Asi diplomatlar’dan Beşar Esad isyanı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye alanında görev yapan 51 diplomat, Barack Obama yönetiminin Suriye politikasını protesto eden ve Beşar Esad yönetimini hedef alan saldırılar düzenlenmesi çağrısında bulunan bir bildiri yayımladı. Bakanlığın iç yazışması olduğu belirtilen ve basına sızan bildiride, mevcut tutumun Suriye muhalefetine zarar verdiği ve Esad’ın iktidarda kalmasına yardım ettiği kaydedildi. Bildiri Suriye konusunda danışmanlık yapan orta ve üst düzey 51 kariyer diplomatı tarafından imzalandı. ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmalarında yürütülen politikalara muhalefet şaşırtıcı bir durum olmasa da Beyaz Saray’ın tutumuna bu kadar çok sayıda diplomatın karşı çıkması nadiren görülen bir durum.

Haberin Devamı

Rusya: Bölge kaosa saplanır

Suriye’deki Arap muhaliflerin, ABD öncülüğündeki koalisyona sıcak bakmamasının sebeplerinin başında, sadece IŞİD hedef alınırken Esad rejimine karşı bir şey yapılmamasının olduğunun kaydedildiği metinde, Arap muhaliflerin daha fazla desteklenmesi gerektiği ifade edildi. Yazıda, Obama yönetiminin, Esad rejimine karşı sessiz kalmasının Sünni ülkeleri rahatsız ettiğine ve ABD’nin bölgedeki müttefikleriyle ilişkisinin zayıfladığına işaret edildi. Konu hakkında Kopeanhag ziyareti sırasında açıklama yapan Dışişleri Bakanı John Kerry, bildiriyi “çok önemli bir açıklama” olarak niteledi. Sürece saygı duyduğunu belirten Kerry, Washington’a döndüğünde bildiriyi imzalayan diplomatlarla bir araya geleceğini söyledi.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitri Peskov ise Esad’ı devirme girişiminin terörle mücadeleye yardımcı olmayacağını ve bölgeyi tam bir kaosun içine çekeceğini belirtti. Putin ise, Suriye’de seçim yapılması gerektiğini belirterek, “Seçimden daha demokratik bir şey olamaz” dedi. Putin, Esad’ın seçim sözü verdiğini belirtti.