Gündem ‘Aşk cinayeti’ ifadesi yanlış

‘Aşk cinayeti’ ifadesi yanlış

20.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erkek şiddeti, geçen seneye göre artış gösterdi. 2013’te en az 214 kadın erkekler tarafından öldürülürken, bu sayı 2014’te en az 281 oldu. Prof. Dr. Şahika Yüksel, eşlerini öldürdükten sonra intihar eden erkeklere dikkati çekerek, “Çifte ölüm olayları, ‘cinnet getirme’ değil. İntihar edenlerin geçmişinde şiddet oluyor ve sıklıkla kadın ayrılmak istiyor” dedi.

‘Aşk cinayeti’ ifadesi yanlış


Türkiye Psikiyatri Derneği Kadın Ruh Sağlığı Çalışma Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Şahika Yüksel, eşini öldürdükten sonra intihar eden erkeklerin ruh sağlığının bozuk olmadığını belirterek, şöyle dedi:
“Kendisini öldürmeden önce eşini de öldüren erkekler ‘çok aşık’ ve ‘tutkulu’ olarak sunuluyor. Neredeyse bu aşk öyküsüne imreneceğiz. Çifte intihar olarak sunulabilen bu durumlar apaçık planlı cinayetler. Kaynaklarda, çifte ölüm olaylarının sıklıkla 55 yaş üstünde kişiler tarafından uygulandığı ve bu yaş grubunda gençlerden 2 kez daha yüksek olduğu belirtiliyor. Bu tür cinayetlerin bir hastanın eylemi olarak değerlendirilerek üstü örtülüyor. Eşini öldürüp ardından kendisini öldüren erkeklerin dosyalarını inceleyen araştırmacılar olayın kendini kaybeden kişiler tarafından yapılmadığını, planlanarak yapıldığını belirtiyor. ‘Cinnet getirme’ değil, uzun zaman önce tasarlanarak gerçekleştirilmiş olaylar.”