Gündem ‘Askeri casusluk’ davasında son perde

‘Askeri casusluk’ davasında son perde

16.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

357 tutuksuz sanığın yargılandığı ‘Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma’ suçlamasıyla açılan davada, savcı ‘örgüt’ ve ‘örgüt yöneticisi’ olma suçlarından tüm sanıkların beraatini istedi

‘Askeri casusluk’  davasında son perde

İzmir’de aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 tutuksuz sanığın yargılandığı “Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma” suçlamasıyla açılan davada, savcı tüm sanıkların beraatini istedi. Soruşturma sürecinde bazı işlemlerin hukuka uygun olmadığını belirten Savcı, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasını da istedi. Beraati istenenler arasında Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele de bulunuyor. İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada savcının mütalaası okundu. Savcı Ali Ertan mütalaasında, sanıklar arasında örgütsel bağın bulunmadığını, dijital materyallerin delil niteliğinde olmadığını vurguladı.
İşadamı Bilgin Özkaynak’ın iddianamede örgüt lideri olarak gösterilmesine rağmen, kendisine bağlı olduğu iddia edilen bazı sanıklara “ağabey” diye seslendiği, dolayısıyla bunun örgütsel hiyerarşiye uymadığını kaydeden savcı, Özkaynak’ın evindeki aramada ele geçirilen “Pandora” veri tabanının dijital verilerden ibaret olduğu; bunların delil olarak değerlendirilemeyeceğini bildirdi.
Sanıkların evlerinde yapılan aramaların da CMK’ya uygun şekilde yapılmadığını vurgulayan Ertan, Özkaynak’ın Sapanca ve Marmaris’teki adreslerinde yapılan aramaların savcının talimatındaki zamanda yapılmadığını, yargılamanın adil yargılama esaslarına aykırı olduğunu belirtti.
Hukuka uygun değil
Birinci iddiamane kapsamında örgüt yöneticileri olduğu iddia edilen sanıklar Özkaynak, Coşkun Başbuğ, Safiye Köten, Narin Korkmaz, Hakan Oğuzhan, Onur Süer, Mehmet Aksu, Bülent Acar, Engin Karatekin, Engin Çırakoğlu, Bülent Akbaş’ın “ortada örgütün varlığına ilişkin kanıtların olmaması ve örgüt yöneticisi oldukları sabit olmadığı gerekçesiyle beraatlarını talep edildi. Savcı, Donanma Komutanı Kösele’nin de aralarında bulunduğu diğer tüm sanıkların da üzerlerine atılı suçlamaların sabit olmadığı gerekçesiyle beraatını istedi.