Siyaset ‘Atatürk hiç tek adam olmadı’

‘Atatürk hiç tek adam olmadı’

21.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı’nın “Tek adam ifadesi, Gazi Mustafa Kemal’e hakarettir” sözlerini yanıtlarken, Atatürk’ün hiçbir zaman tek adam olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Tek adam rejimi yaratmak için kendilerine gerekçe olarak Atatürk’ü göstermek istiyorlar” dedi

‘Atatürk hiç tek adam olmadı’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Tek adam ifadesi, Gazi Mustafa Kemal’e hakarettir. Daha sonra İnönü, cumhurbaşkanı oldu, o da bir başka tek adamdı” sözlerine ilişkin olarak, “Atatürk hiçbir zaman tek adam olmadı. Sivas’ta da Erzurum’da da, 23 Nisan 1920’de de tek adam olmadı” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Ordu programını izleyen bir grup gazeteciye gündemi değerlendiren Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

- KAVGA ETMEYECEĞİM: Atatürk hiçbir zaman tek adam olmadı. Sivas’ta da Erzurum’da da, 23 Nisan 1920’de de tek adam olmadı. Tek adam rejimi yaratmak istiyorlar, kendilerine gerekçe olarak Atatürk’ü göstermek istiyorlar. Önce tarihi okusunlar. Bana istedikleri kadar saldırabilirler. Bana saldıracaklarına vatandaşa neden evet demesi gerektiğini anlatsınlar. ‘Evet’i anlatamıyorlar. Kavga etmek, kısır bir tartışmanın içine çekmek istiyorlar. Bunlardan millet bıktı. Kavga etmeyeceğim. Kendilerine medeni bir insanın yaptığı teklifi yaptım: Buyurun bir televizyon kanalında tartışalım. Cesaret edip gelemiyorlar. Haklı olsalar, gelirler.

Haberin Devamı

- DAHA BÜYÜK BİR EKONOMİK KRİZ: Referandum sürecinde devletin bütün imkanlarını, forsunu, arabalarını, uçaklarını, paralar, televizyonlar kullanılıyor. Her tarafa paralar saçılıyor. Bunun bir faturası olacak. Bunun faturasını kendi ceplerinden ödemeyeceklerine göre vatandaşa kesecekler. Merkez Bankası’nın rezervlerinde ciddi düşüş olması pek çok çevreyi endişeye sürüklüyor. Türkiye’nin önümüzdeki süreçte daha ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya olabileceğini bize gösteriyor.

- HAYIR ÇIKARSA NE OLUR?: ‘Hayır’ çıkacak. Birden fazla olumlu sonucu var. Birinci olumlu sonuç; Türkiye’nin demokrasi kültürü gerçekten sağlıklı bir zemine oturmuş olacak. Mevcut anayasada sorunlar var, bu sorunların uzlaşmayla çözülmesi ve demokratik parlamenter sistemin daha sağlıklı çalışması için bir anayasa değişikliğine zemin hazırlar. İki dönem önce 60 madde üzerinde uzlaşılmıştı. Kalan maddeler üzerinden de uzlaşabiliriz. Siyaset daha sağlıklı bir zemine oturacaktır. Hukukun üstünlüğü kavramı, gerçekten yerini bulacak. Cumhurbaşkanı, başbakan, muhalefet liderleri anayasal konumuna çekilecektir. Cumhurbaşkanı, devletin sigortası olma konumunu sürdürecektir. 2.5 yıldır fiili başkanlık sistemi var. Hayır oyu çıkınca fiili başkanlık sisteminden vazgeçilmesi tablosu ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

- SİYASİ AYAĞI BİLİYORUZ: 15 Temmuz darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkması için ByLock listelerinin açıklanması lazım. Devletin tepe noktalarına Cumhurbaşkanı’nın yaverinden tutun, x üniversitesinin rektörüne kadar yapılan atamalar kimler tarafından önerildi? Kaç milletvekili var ByLock kullanan? Bu listeler iktidarın elinde. İktidarın bu listeleri açıklaması lazım. Siyasi ayağın kim olduğunu biliyoruz aslında. O atamaları yapan, devlete yerleştiren kimler, açıp o dönemin Resmi gazetelerinde kimin imzası varsa, işin siyasi ayağı. ByLock listelerini niye yayınlamıyorlar? Acaba Fetullah Gülen hâlâ bunlar üzerinde etkili mi?

- BAHÇELİ KONUŞMALI: (Bahçeli’nin de Barzani’nin de ‘evet’ oyu kullanacağına yönelik açıklamasına ilişkin olarak) Gerçekten enteresan. Bahçeli’nin bu konuda konuşmasını, düşüncelerini aktarmasını çok arzu ederim. (Kandil ‘evet’ mi ‘hayır’ mı diyor? sorusuna) İktidar bilir, bizim istihbarat örgütümüz yok. Kandil’le görüşen onlar. Kandil’e eleman, devlet memurlarını gönderen onlar. Oslo’da, Dolmabahçe’de oturanlar onlar.

Haberin Devamı

‘Evet sonu belirsiz maceraya götürür’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ordu’daki programı kapsamında iş dünyası temsilcileriyle TESK Otel’de bir araya geldi.
16 Nisan’da herkesin memleketin çıkarlarını düşünerek karar vermesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Mesele seçim meselesi değil, memleket, bayrak meselesidir. Demokrasi mi istiyoruz tek adam rejimi mi istiyoruz? Demokrasi istiyorsak ‘hayır’ oyu vereceğiz. Bu kadar basit” dedi.

“Evet çıkarsa Türkiye sonu belirsiz bir maceranın içine girer” diyen Kılıçdaroğlu, Libya, Romanya, Suriye ve Irak’ı örnek vererek şöyle devam etti: “Bu ülkelerin tamamı bölündü. Türkiye büyük bir riskle karşı karşıya kalır... Niye rejimi değiştiriyoruz? Hangi şartlar bizi zorladı da rejimi değiştiriyoruz? Saddam’ı, Kaddafi’yi, Esad’ı, Çavuşesku’yu örnek verdim, bu ülkeler dağıldı, bölündü, ayrı ayrı cumhuriyetler kuruldu. Şunu sakın unutmayın BOP’u kimler önermişti, bunun eş başkanı kimdi? Türkiye bu sürecin içine neden ve nasıl sürükleniyor? Bunu kim akıl etti, kim ikna etti?”

‘Türkiye günü’

“Bir partinin liderini sevebilirsiniz, oy verebilirsiniz ama bugün Türkiye günüdür, bayrak günüdür, vatan günüdür” diyen Kılıçdaroğlu, “Hayır’ın hayırlı tarafı vardır, ‘evet’in de vebali vardır” dedi. ‘Evet’ çıkması halinde 3 milyon Suriyeliye vatandaşlık verileceğini iddia eden Kılıçdaroğlu, ‘Hayır’ çıkarsa veremeyecekler. Demokrasisi gelişmiş tek İslam ülkesi Türkiye’dir. Biz geriye gidiyoruz, cumhuriyetimizi yok ediyoruz, niye? Fındığın rengi de toprağın rengi de ‘hayır’ın rengi de kahverengi” diyerek hayır oyu verilmesini istedi.