Gündem ‘Atları nostaljiye kurban etmeyelim’

‘Atları nostaljiye kurban etmeyelim’

04.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Turistik bölgelerin eğlence aracı faytonlara koşulan atlar, zor şartlar altında çalıştırılıyor. Susuzluktan ölen atlar için hayvanseverler imza kampanyası başlattı. Uzmanlar, elektrikli faytonların yaygınlaştırılmasını öneriyor

‘Atları nostaljiye kurban etmeyelim’

Faytonlarda taşıdıkları yüke dayanamayan atlar, sıcak yaz aylarında sürekli koşturulmasıyla birlikte susuzluktan çatlayarak, yaşamını yitiriyor. İstanbul Adalar’da sık sık yaşanan at ölümlerinin dışında geçen ay Antalya’da, turistlere kent turu yaptırmak için faytonlara koşulan atlardan biri, aşırı sıcak ve susuzluktan ölmüş, faytoncu ise ölen atın koşum takımlarını çıkarıp başka bir faytonla olay yerinden kaçmıştı. Bu görüntüler karşısında hayvanseverler, sanal ortamda “Faytona binme atlar ölüyor” başlıklı bir imza kampanyası başlattı. Sadece İstanbul Adalar’da her yıl 400’ü aşkın atın bakımsızlıktan öldüğü belirtilen imza kampanyasını, yaklaşık 150 bin kişi imzaladı. İmza kampanyası, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a teslim edilecek.

Haberin Devamı

‘Mevsimlik işçi gibi’

‘Atları nostaljiye kurban etmeyelim’

Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin verilerine göre 2016 yılı yaz döneminde, yalnızca Adalar’da faytonlarda işkence görüp ‘sömürülen’ at sayısı bin 540’a ulaştı. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, Milliyet’e atların mevsimlik işçi gibi Anadolu’dan kamyonlarla önce İstanbul’a, sonra da tekneyle Adalar’a getirildiğini söyledi. Şenpolat, “Adalar düz bir zemin değil. Atlar tepelere çıkmak zorunda kalıyor. 40 derecelik sıcakta sırtlarında 4-5 kişiyle çıkıyor ve dinlenmeden defalarca kez tur atıyorlar. Susuzluk ve yorgunluktan ölüyorlar. Ölen atlar, Büyükada arkasındaki uçurumdan denize atılıyor. Dalış yapınca görülüyor, denizin bir bölümü at iskeleti dolu. Tıngır mıngır nostaljik zevkin altında yatan katmerli bir acı var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Elektrikli fayton

Şenpolat, atların yerine alternatif olarak elektrikli ve akülü faytonların kullanılabileceğini belirtti. “Nostaljik bir zevk yaşayan insanlara, hiçbir hayvana acı çektirmeden de bu zevki yaşatabileceğimizi düşünüyorum” diyen Şenpolat, “Atlar yerini elektrikli faytonlara bıraksın. Elektrikli faytonlara aynı kişilerin istihdam edilmesi koşulu getirilebilir. Kimse ekmek parasından da olmaz” dedi.