Cadde 'Ayıptan da öte bir iş'

'Ayıptan da öte bir iş'

27.03.2017 - 13:56 | Son Güncellenme:

Tarih alanında uzmanlaşmış gazeteci Murat Bardakçı, başladığı günden beri takip ettiği ve 'Ayıptan da öte bir iş' dediği ‘Payitaht Abdülhamid’ dizisindeki hataları sıralamaya devam ediyor.

Ayıptan da öte bir iş

Şubat sonunda başlayan dizinin İlk bölüm sonrası Bardakçı, II. Abdulhamid’ döneminin anlatıldığı dizide ilk sahnenin mehter marşıyla başlamasına “O devirde mehter ne arar?” diyerek tepki göstermişti. Hataları sıralayan yazar, sarayda cümbür cemaat yapılan kahvaltı sahnesinin de Osmanlı’nın hiçbir sarayında mevcut olmadığını dile getirmişti.

Haberin Devamı

“ESKİ HARFLERLE OLAN HER ŞEY YANLIŞ YAZILIYOR”
Bardakçı, bugünkü yazısında ise dizinin bazı sahnelerinde eski harflerle olan ve senaryo gereği gösterilen resmî belgelerin, mektupların, haritaların, vesaire evrakın neredeyse tamamının imlâsının yanlış olduğunu açıkladı:
“Dizinin bazı sahnelerinde eski harflerle olan ve senaryo gereği gösterilen resmî belgelerin, mektupların, haritaların, vesaire evrakın neredeyse tamamının imlâsı maalesef yanlış! Meselâ, başında “ayın” olması gereken “arz”ı “elif”, son harfi “he” olan “kara”yı da yine “elif” ve sonuna “he” konan “Harbiye”yi de aynı şekilde “elif” ile yazıyorlar; hattâ son hecesinde “elif”in bulunmadığı “nezaret”e de “elif” çekiyorlar ve bir “elif” merakıdır gidiyor! Son harfi “ye” olan “Çorlu”yu “vav” ile, “çürlü”, yani “hasta” yapmış; hükümetten gelen bir resmî yazıyı hazırlarken de üst tarafına İstiklâl Marşı'nın ilk mısralarındaki kelimeleri monte etmişler!”

Haberin Devamı