The Others ‘Ayrılık noktalarını en aza indirme çabası içerisindeyiz'

‘Ayrılık noktalarını en aza indirme çabası içerisindeyiz'

23.08.2016 - 15:49 | Son Güncellenme:

Akıncı var olan ayrılık noktalarını mümkün olan en aza indirme çabasında olduklarını kaydederek, her toplantıdan sonra gerekmedikçe açıklama yapılmayacağını, 7 toplantıdan oluşan sürecin bitiminde 14 Eylül’de ortak bir açıklama yapılabileceğini bildirdi.

‘Ayrılık noktalarını en aza indirme çabası içerisindeyiz

‘Ayrılık noktalarını en aza indirme çabası içerisindeyiz

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusundaki gelişmeleri önemli ölçüde etkileyecek bir döneme girildiğini belirterek, gelecek 3 haftanın çok önemli olduğunu, yoğunlaştırılmış müzakerelerde varılacak uzlaşılara bağlı olarak New York’ta bir araya gelmek ve 5’li toplantıya gidecek süreci açmayı istediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında yoğunlaştırılmış müzakereler çerçevesinde yapılan görüşme sona erdi. Görüşme yaklaşık 2 buçuk saat sürdü. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda, yoğunlaştırılmış müzakere sürecinin ikinci turunun geriye kalan 6 toplantısında nelerin ele alınacağının görüşülüp değerlendirildiğini söyledi. Akıncı var olan ayrılık noktalarını mümkün olan en aza indirme çabasında olduklarını kaydederek, her toplantıdan sonra gerekmedikçe açıklama yapılmayacağını, 7 toplantıdan oluşan sürecin bitiminde 14 Eylül’de ortak bir açıklama yapılabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

TAKVİMDE DEĞİŞİKLİK…

Akıncı açıklamasında toplantı tarihlerinde bir değişiklik olduğunu kaydederek, 8 Eylül diye planlanan toplantının 7 Eylül’e çekildiğini duyurdu. Buna göre liderlerin görüşme takvimi 29, 31 Ağustos, 2, 6, 7 ve 14 Eylül olarak belirlendi.

Kıbrıs konusundaki gelişmeleri önemli ölçüde etkileyecek bir döneme girildiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, gelecek 3 haftanın çok önemli olduğunu, söz konusu toplantılarda varılacak uzlaşılara bağlı olarak New York’ta bir araya gelmek ve 5’li toplantıya gidecek süreci açmayı istediklerini bildirdi.

Bunun bir olasılık olduğunu ve bu konuda herhangi bir karar bulunmadığını da ekleyen Akıncı, önümüzdeki 6 toplantıda varılacak sonuçlara bağlı olarak konunun şekilleneceğini ifade etti.

Zorlu bir sürecin kendilerini beklediğini anlayış ve karşılıklı yardımın önemli olduğunu ifade eden Akıncı, kimsenin sürece zorluk çıkarmayacağı bir dönemden sonra, fırsat penceresini kapatmadan Ada’daki iki toplumun da mutlu, huzurlu, barış içinde olacağı bir çözümü istediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

“HER BAŞLIK GÖRÜŞÜLECEK”

Bir soruya karşılık, bugünkü toplantıda “toprak” ve “garantiler” konularından çok hangi başlıklarda görüş ayrılıklarının daha fazla olduğunun ele alındığını söyleyen Akıncı, her başlığın görüşüleceğini, toprak, garantiler, yüzdelik ve harita konularında “sürekli toplantı” fikrini halen koruduklarını belirtti. Akıncı, bu konularla ilgili “beyin fırtınası” şeklinde görüşme yaptıklarını ve yine yapabileceklerini belirtti.

‘Ayrılık noktalarını en aza indirme çabası içerisindeyiz

Rum tarafının Mısır’la doğal gaz konusunda anlaşma yapması konusundaki soru üzerine Akıncı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’nün açıklamasıyla, bunun yanlış olduğunu ifade ettiklerini, bu gibi girişimlerden kaçınılmasının süreç için yararlı olacağını ifade etti. Akıncı, “Ümidimiz bu zenginliklerden iki tarafın da yararlanabileceği koşulları yaratmaktır, o da bir çözümle mümkün hale gelecektir. Temennimiz, bunun da ötesinde kazı çalışmalarına başlanmamasıdır. O konuda yakın gelecekte olasılık olmadığı söyleniyor, onu da takip etmekteyiz” dedi.

Haberin Devamı

Gelecekte olası bir çözümde öngörülen ve bölge için en ucuz ve kârlı olan İsrail’deki gazla birleştirilerek Türkiye üzerinden hem Türkiye’ye hem Avrupa Birliği’ne sevk edilmesi konusunun geçerliliğini koruduğunu, bir çözümle bunun hayat bulabileceğini kaydeden Akıncı, gazın Avrupa istikameti dururken, Mısır’a yönlendirilmesinin anlamsız olacağını belirtti.

Bu anlamsızlığın daha da belirginleşeceğini ve İsrail’in yakın zamanda kendisinin ihracatçı olacağını kaydeden Akıncı, Mısır’ın bugün halen açığı olduğunu, fakat buldukları doğal gaz yatağıyla ithal eden değil; ihraç eden ülke konumuna 5-10 yılda geleceğini kaydetti.

Akıncı, “Şimdi daha denizin altında olan gazı çıkarıp Mısır’a satmak zaten 5-10 yıllık bir konudur. O noktaya gelene kadar zaten Mısır kendine yeter hale gelecek. Akıl yolu barışa hizmet edecek yol, bizim öngördüğümüzdür…” şeklinde konuştu.