Gündem ‘Bağlantısız ve sıradan depremler’

‘Bağlantısız ve sıradan depremler’

18.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Marmara’da 4.2, Yunanistan açıklarında da 6.7 büyüklüğündeki depremlerin ardından akıllara takılan ‘Büyük depremin habercisi mi?’ sorusuna uzmanlar cevap verdi: İki deprem birbirinden bağımsız

‘Bağlantısız ve  sıradan depremler’

Marmara Denizi’nde önceki gün, Yunanistan’ın İyon Denizi’nde ise dün meydana gelen depremler her iki ülkede de korku ve paniğe yol açtı. Marmara’da 4.2, Yunanistan’ın batısında bulunan İyon denizinde 6.7 büyüklüğündeki depremlerin ardından akıllara “Bu sarsıntılar büyük depremin habercisi mi?” sorusunu getirdi. Vatandaşları tedirgin eden sarsıntıların ardından değerlendirmede bulunan uzmanlar ise korkulacak bir durum olmadığını dile getirdi. Uzmanlar, iki depremin birbirinden bağımsız, sıradan depremler olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Korkacak bir şey yok’

Prof. Dr. Şerif Barış (Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü): “Marmara ve Yunanistan’da arka arkaya meydana gelen depremlerin birbirleriyle alakası yok. Marmara’da 4.2 büyüklüğünde depremin ardından daha küçük ölçekte artçıların olması normal bir durum. Bu tablo sürpriz değil. 4.2 ve küçük depremler olmazsa olmaz yer hareketleridir. Marmara aktif tektonik zonda bulunuyor. Marmara’dan 3-4 fay uzantısı geçiyor. Bölgenin zaman zaman orta büyüklükte deprem üretmesi gayet normal.

Kuzey Anadolu fay kuşağında meydana gelen 7 ve üzeri büyüklüklerdeki depremlerden önce hiçbir zaman öncü deprem hareketleri yaşanmadı. Kuzey Anadolu fayı için böyle bir uyarı depremi söz konusu değil. Marmara’da yakın zamanda büyük bir deprem beklemiyorum. Marmara’da 28 deprem istasyonumuz var ve ölçüm yapıyoruz. Şu an korkulacak bir şey yok. Marmara’da büyük deprem bir gün mutlaka olacak. Vatandaşların bu duruma hazırlıklı olmaları gerekir. Yunanistan ve Ege’deki depremler için de normal bir durum diyebiliriz.”

Haberin Devamı

‘4.2 normal bir sarsıntı’
Dr. Can Zülfikar (Trakya Üniversitesi İnşaat Fakültesi Deprem Mühendisliği): “Marmara Denizi’nde 4 veya 4.5 büyüklüğünde her yıl birkaç deprem meydana geliyor. Bu büyüklükteki depremleri sıradan, olağan depremler olarak değerlendiriyoruz. Marmara için deprem yoğunluğu gibi bir durum söz konusu değil. Meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki deprem normal bir sarsıntı.
Yunanistan ve Ege’de meydana gelen depremler ise belirli periyotlarla oluşmakta. 2014 yılı Mayıs ayında Gökçeada’nın kuzeyinde 6.9 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Ege deprem açısından aktif bir bölge. Sürekli hareket halinde. Bu da olağandışı bir durum değil. Marmara için deprem hareketliliği var diyemeyiz. 4.2 büyüklüğündeki deprem öncü değildir. Marmara için deprem fırtınası denilen süreç yok.”
‘Kentsel dönüşüm bitmeli’
Prof. Dr. Ahmet Ercan (İTÜ Jeofizik Bölümü): “Geciken kentsel dönüşüm ivedilikle bitirilmeli. Yoksa İstanbul özelinde çok üzüleceğiz. Kuzey Anadolu kırığı üzerinde sağ atımlı 4.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Depremin odak derinliği 7,2 kilometre, granit katmanı içinde meydana geldi. Depremin sığ olması, Eminönü ile Adalar’da güçlü duyulmasına neden oldu. Olası büyük deprem ise Küçükçekmece-Sivriada arasında 7 ile 10 kilometre derinde granit katmanı içinde, 6,3 ile 6,7 büyüklüğünde olacak.”