Siyaset ‘Barış çemberini güçlendiriyoruz’

‘Barış çemberini güçlendiriyoruz’

05.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Rusya’dan İsrail’e, Mısır’dan Suriye’ye, Irak’tan İran’a, AB ülkelerinden ABD’ye herkesle barışçı ilişkiler geliştirme azmindeyiz” diyen Başbakan Yıldırım, Suriye ile görüşmelerin kısa vadede olamayacağına dikkat çekti

‘Barış çemberini  güçlendiriyoruz’

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin son zamanlarda komşularıyla ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik politikasının somut sonuçlarının görülmeye başlandığını, komşularla barış çemberini güçlendirdiklerini söyledi.
Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde Bakanlar Kurulu üyeleriyle, “Ekonomik Müjdeler Paketi”ne ilişkin basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Rusya ve İsrail’le normalleştirme sürecinin tekrar başladığını hatırlatan Yıldırım, “Bu sürecin ilk semeresine de dün Gazze’de şahit olduk” dedi.
Mısır’dan Suriye’ye
Türkiye’nin itibarını yükseltmek için komşu ülkelerle barış çemberini güçlendirdiklerini söyleyen Yıldırım, “Rusya’dan İsrail’e, Mısır’dan Suriye’ye, Irak’tan İran’a, AB ülkelerinden ABD’ye biz herkesle barışçı, dostane, gerçekçi ilişkilerimizi geliştirme azmindeyiz, bunu sürdüreceğiz. Özellikle Suriye’deki bu durum sürdürülebilir değil, Suriye’nin normalleşmesi mümkündür ama bunun için herkesin gerekli fedakarlığı yapması lazım. Stratejik ortaklar, koalisyon ortakları da kanayan Suriye yarasını sarmak durumundadır, daha fazla sorumluluk almalıdır. Biz barış, güvenlik için çözüm kapılarını açmak için gereken gayreti Türkiye olarak gösteriyoruz” dedi.
Yıldırım, Kıbrıs’ta kalıcı barışa yönelik görüşmelerin devam ettiğini hatırlatarak, “Türkiye hep yapıcı oldu bundan sonra da yapıcı olmaya devam edecek” diye konuştu.
‘Kısa vadede olmaz’
Yıldırım, Suriye konusunda koalisyon ortaklarından beklentilerin neler olduğunun sorulması üzerine Yıldırım, “Diğer ülkeler uzakta. Onlara ne sığınmacı geliyor, ne de teröristler oraya çok kolay erişiyor. Ama zannetmesinler ki bu böyle devam edecek. Eğer birtakım rekabet düşüncesini terk etmezlerse, karar verici büyük ülkeleri kastediyorum, bölgede rekabet etmeye devam ederlerse buradaki kan akmaya devam edecek, mağduriyetler artmaya devam edecek. Küresel bir tehdide dönüşecek. Dünyada yayılan DAEŞ terörünün kaynağında bu var. O yüzden diyoruz ki buradaki paydaşlar, başta koalisyon güçleri olmak üzere stratejik ortaklarımızın bireysel hesapları bir kenara bırakması, artık Suriye’de bu zulmün, bu akan kanın durdurulması lazım. Türkiye olarak biz bölge ülkesi ve sınırdaş ülke olarak her türlü katkıyı vereceğiz” diye konuştu. Suriye ile görüşmelerin “kısa vadede” olmayacağını vurgulayan Yıldırım, “Önce bir kere oradaki zulüm sona ersin, o diktatör rejim sona ersin. Kendi insanlarını gözünü kırpmadan öldüren, yarım milyondan fazla insanı öldüren bir rejimle neyi anlaşacaksınız. Bu konuda zaten herkes hemfikir, burada işler düzene binerse tabii ki bizim ilişkilerimiz gelişir... Biz komşuyuz. Tabii ki iyileşeceğimiz, iyileşmek mecburiyetinde olduğumuz bir ülkedir Suriye” dedi.
‘Karar kendilerinin’
Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusundaki soru üzerine Yıldırım, “Açık kapı politikası ile 3 milyona yakın kardeşimizi bağrımıza bastık. Suriyelilerle ilgili İçişleri bir çalışma yaptı ve bu hazır. Kayıt altına aldık. Çocukları okulda. Sınırlı da olsa çalışma imkanı var. Adım adım Türkiye’yi vatanları gibi görmeye yarayacak ortamı hazırladık. Kararı kendileri verecekler. İşler Suriye’de düzelirse gidecek ‘ben Türkiye vatandaşı olmak istiyorum’ diyorsa kısıtlayıcı şartları belli. Teröre bulaşmışsa karışık işleri varsa vatandaşlık veremeyiz. Katkı sağlayacak katma değer getirecek olanlar vatandaşlık verilir ama silsilesi var. Oturma, geçici çalışma, kayıt sistemi bu işlemler devam edecek” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Kardeşliğimiz güçlensin

Başbakan Binali Yıldırım bayram mesajında şunları kaydetti: “Bu bayram bizim, bu memleket hepimizin. Terör belasını bu ülkenin gündeminden çıkarmak için ahdettik. Gece gündüz demeden hep birlikte çalışıyoruz, şehirleri hain terör odaklarından temizledik, temizliyoruz. Vatandaşların desteğiyle ‘ülkenin bahtı ak olsun’ diye yeni hedeflere doğru koşmaya devam edeceğiz.”

‘Belediye başkanları düzenlemesi yetişecek’

Başbakan Yıldırım, terör örgütü ile bağlantıları tespit edilen belediye yöneticilerine yönelik düzenlemenin bu yasama yılında tamamlanıp tamamlanmayacağını sorusunu şöyle yanıtladı: “Yetişecek. Burada yaptığımız şey şu: Teröre dolaylı, doğrudan destek veren yerel yönetimleri, belediye başkanları veya meclis üyeleri... Bunlar belirlendiği, tespit edildiği zaman bunların görevine son verilecek, onun yerine oradaki işlerin nasıl yapılacağına dair bir düzenleme bu. Bu da bu yasama dönemi bitmeden gelecek, Meclis’te, üçüncü pakette bunlar da öngörülüyor” diye konuştu.
‘Erken seçim yok’
Erken seçime ilişkin soru üzerine de Yıldırım, “Nereden çıktı ya? Seçim seçim millet yoruldu kardeşim. Bırakın bunları ya. Seçim zamanı bitti şimdi geçim zamanı. Seçim belli, 2019’da inşallah yapacağız’ dedi.

Haberin Devamı

İncirlik yalanlaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun İncirlik üssünün DAEŞ’le mücadele kapsamında Rus uçaklarına açılabileceği şeklinde bir açıklaması olduğu iddiaları üzerine Yıldırım, soruyu Çavuşoğlu’nun yanıtlamasını istedi. Çavuşoğlu, “Benim böyle bir ifadem olmadı. ‘Biz DAEŞ’le mücadelede herkesle işbirliği yapabiliriz’ dedik. Örnek olarak da koalisyon içindeki ülkelerin İncirlik’teki uçakları ve bulundurdukları gücü verdik. Uçak düşürme hadisesinden önce de Rusya’ya ‘Endişeniz DAEŞ ise gelin DAEŞ’e karşı birlikte mücadele edelim’ sözünü de hatırlattık. Bundan sonraki süreçte DAEŞ’le mücadelede de Rusya ile işbirliği yapabileceğimizi söyledik. İncirlik Üssü’ne Rus uçaklarının gelmesi konusunda herhangi bir ifade kullanmadım” dedi.