Gündem ‘Bebeğim için ilacı getirin’

‘Bebeğim için ilacı getirin’

14.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Spinal Maskuler Atrofi (SMA), Türkiye’de bilinen adıyla Gevşek Bebek Sendromu, pek çok çocuğun hayatını kaybetmesine neden oluyor.

‘Bebeğim için ilacı getirin’

Sık rastlanılan ve bebek ölümlerine neden olan genetik hastalığa yakalananlardan biri de 5.5 aylık Kerem Korkmaz. 3.5 aylıkken İzmir’de TİP 1 SMA teşhisi konan ve tedavisi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde devam eden Kerem bebeğin annesi Fatma Korkmaz, “Oğlum gözümün önünde ölüyor” diyerek, yurtdışında bulunan ilacın getirilmesi için yardım istedi.

Haberin Devamı

‘Yüzde 98 olumlu’

İzlediğimiz bir televizyon programında SMA hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaçtan söz edildi. Biz de ilacı araştırdık ve bu ilacın uygulandığı bebek videolarını izledik. Araştırmalarımız sonunda bu hastalığın tedavisine 9 ülkede başlanmış olduğunu ve yüzde 98 olumlu yanıt verdiğini öğrendik” diye konuştu.

Oğlunun iyileşmesinin yurtdışından gelecek ilaca bağlı olduğunu belirten anne Korkmaz, “Doktorlarımız da bu ilacının nasıl kullanılacağı hakkında eğitim aldı. Bu ilaç sayesinde oğlumun yaşama şansı var. Kerem de tedaviye yanıt verebilir. Kerem’im 7 gündür yoğun bakımda yatıyor. İyileşmesi için ilaca ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada oğlu için yaptığı yardım çağrısına Sağlık Bakanlığı yetkililerinin yanıt verdiğini ifade eden Korkmaz, “İlacın ruhsatlandırma işlemlerinin olduğunu ve prosedürlerin devam ettiğini söylediler. İlacın Türkiye ne zaman getirileceğine dair bir bilgi verilmedi. Bana ulaşan bir yardımsever ise, ilacın yolda olduğunu, Kerem’e her türlü desteği vereceğini belirtti. Şu an için tek umudum bu yardımseverden gelecek haberde” dedi.

Haberin Devamı

SMA hastalığı nedir?

SMA, bir grup kalıtsal kas hastalığına verilen isimdir. Omurilikte yer alan ve kasların hareketinden sorumlu olan bazı hücrelerin hastalanması ve görevlerini yapamamaları sonucu bu hastalık ortaya çıkar. Kaslar hareket emrini alamadıklarından çalışamaz ve zayıflar. Tüm kol ve bacak kasları, gövde ve bazı solunum kasları bu hastalıktan etkilenir.