Gündem ‘Benzersiz doğa olayları ülkemizin gerçeği’

‘Benzersiz doğa olayları ülkemizin gerçeği’

22.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Günler öncesinden yapılan yağış uyarısı İstanbul’da hazırlıkları en üst seviyeye çıkardı. Dün özellikle Anadolu yakasında etkili olan yağış, Beykoz’da hortuma neden oldu.

‘Benzersiz doğa olayları ülkemizin gerçeği’

Riva’da, sabah saatlerinde sağanağın başlamasından bir süre sonra denizde oluşan hortum kısa süreli panik yaratırken yaklaşık 5 dakika etkili olan hortum herhangi bir hasara yol açmadı. Milliyet’e konuşan uzmanlar, iklim değişikliğiyle bu tip hava olaylarının daha sık görüleceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Sel riski var’

Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, hortumun deniz kaynaklı oluştuğunu belirterek, “Deniz oldukça ısınmış vaziyette. Yukarı seviyelerde de serin bir hava var. Atmosfer aslında dengeye gelmeye çalışıyor. Aşağının dengeye gelmesi için sıcak havanın soğuması lazım. Sıcaklık farkı çok yüksek olunca bu zaman zaman hortum şeklinde, zaman zaman da alçak basınç şeklinde kendini dengelemeye çalışıyor. Sabah Karadeniz’den gelen serin hava vardı. İlerleyen saatlerde riskli olan bölgeler, Zonguldak, Karabük, Kastamonu bölgeleri. Bu bölgeler için akşam saatlerine kadar sel riski var” dedi.

‘Değişikliğin etkisi’

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Beykoz’da etkili olan hortumla ilgili, “Öncelikle bu gibi olayların son dönemde ne sıklıkla gerçekleştiğine bakmak gerekiyor. Temmuz ayından bu yana bu tip hava olaylarını gördük. Dolayısıyla bu tür olayların sayısı da artacak. Buna tam anlamıyla iklim değişikliği diyoruz. Temmuz ayında iki tane çok büyük sel olayı yaşadık. Bugün Beykoz’da etkili olan hortum... Bunun bu kadar sıklığının artması iklim değişikliğidir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

‘Yadırganmamalı’

Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Fırat Çukurçay, özellikle hortum gibi hava olaylarının Türkiye’de gerçekleştiğinde şaşırtıcı bulunduğunu belirterek, “Artık iklim değişikliği bir gerçek. Realitemiz bu. İklim değişikliğine bağlı olarak biz daha güneyimizdeki ülkelerin yaşadıkları hava koşullarını yaşıyoruz. Onun için iklim değişikliğiyle beraber artık bu tip olaylar normal karşılanmalı. Yüksek hava sıcaklıkları, yağış miktarları, ekstrem olaylar artık Türkiye’nin de gerçeği. Artık bunlar yadırganmamalı” diye konuştu.

Yağış bugün de etkili olacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün için de yağış uyarısını yineledi. Sabah saatlerinden itibaren beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanağın, gün boyu etkili olması bekleniyor. Yağış sonrası sel ve su baskınlarına karşı da uyarıda bulunan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarıda, “İstanbul’da sabah saatlerinden itibaren beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanağın, gün boyu etkili olarak kuvvetli (10-30 mm) olması beklendiğinden başta ani sel ve su baskını gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da toplu taşıma araçlarının kullanılmasını istedi.

Haberin Devamı