Ekonomi ‘BES kaybettirmiyor kazandırıyor...’

‘BES kaybettirmiyor kazandırıyor...’

14.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, son 5 yılda BES fonlarının tüm yatırım araçlarından iyi getiri sağladığını ve enflasyonun 2 puan üzerinde kazandırdığını belirtti

‘BES kaybettirmiyor kazandırıyor...’

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, bireysel emeklilik fonlarının (BES) enflasyonla karşılaştırmasına bakıldığında 31 Mart itibarıyla ortalamada son 5 yılda enflasyonun 2 puan üzerinde getiri sağladığını söyledi.

Haberin Devamı

Fon türü bazında incelendiğinde bazı fonların yüksek getiri sağladığını bazılarının daha geride kaldığını belirten Göçer, “Örneğin hisse fonları enflasyondan 11 puan daha yüksek getiri sağlarken Garanti Emeklilik olarak bizim hisse fonumuz aynı dönemde yüzde 69 getiri sağladı. Bu da fon tercihlerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi.

Göçer, “BES getirileri 2016’da çok iyi gerçekleşti. Son 5 yıla bakınca da tüm yatırım araçlarından iyi getirdi. BES’i olan vatandaşların piyasanın gidişatına göre tercih edebilecekleri ve çok iyi getiriler elde edebilecekleri birçok fon var. Örneğin bizde, Garanti Emeklilik’te 24 farklı fon var” dedi.

‘BES kaybettirmiyor kazandırıyor...’

‘Etkin olun’

Daha uzun vadeli incelendiğinde de tablonun emeklilik fonlarının daha da lehine olduğunu ifade eden Garanti Emeklilik Genel Müdürü Göçer, BES’in getirisine ilişkin şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Son 10 yılda enflasyon yüzde 122 iken, emeklilik fonlarının ortalama getirisi yüzde 162 oldu. Daha da uzun vadeli, sistemin başlangıcından bugüne 13,5 yıllık süreye bakarsak enflasyon yüzde 198 iken, sektörün ortalama getirisi yüzde 376 oldu. Son dönemde gündemde olan devlet katkısını incelediğimizde 2016 yılında enflasyon yüzde 8,53 iken Garanti Emeklilik olarak bizim devlet katkısı fonumuz katılımcılarımıza yüzde 10,75 ile sektörün en yüksek getirisini sağladı.”

‘Çıkış size bağlı’

BES katılımcılarına tercihlerini yakından takip etmelerini öneren Göçer, “Emeklilik yatırım fonlarının getirileri oldukça iyi. Bu getirilerden faydalanmak için fon seçimleri oldukça önemli. Katılımcılar fon değiştirme haklarını çok az kullanıyorlar. Şirketlerin fon yönlendirmeleri yakından takip etmelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu.

“Kesin olan bir şey varsa, ileride Türkiye’de emekli maaşları kaliteli bir yaşam için yetersiz olacak” diyen Göçer, otomatik katılıma ilişkin olarak şöyle konuştu: “Otomatik Katılım veya Zorunlu BES olarak ismi geçse de, vatandaş açısından zorunlu olan hiçbirşey yok. İstediği zaman çıkabiliyor. Vatandaş için doğru isim “ikinci emekliliktir”. 2 aylık cayma süresi yanlış anlaşılıyor. Sadece resmi bir tanım. 2 aydan sonra ‘cayma’nın ismi ‘çıkma’ oluyor. Vatandaş istediği zaman çıkabilir.”

Haberin Devamı

‘Değişim yapın’

Önerileriniz nedir?

Uzun vadeli bakmalılar. Bahsettiğimiz ürün emeklilik ürünü. Katılımcıların yüzde 70’i 45 yaşın altında. Yani büyük bir çoğunluk için minimum 15, 20 hatta 25 yıllık bir üründen bahsediyoruz. Dolayısıyla; 1 yıllık, 1 aylık dönemsel dalgalanmalara bakmak çok doğru değil.

Fon türlerine baksınlar. BES gibi uzun vadeli yatırım sistemlerinde, getiriler üzerinde en büyük etkiye sahip olan maddelerin başında, katılımcıların yaptıkları fon tercihleri geliyor. Genelde “Sektör ortalama ne kadar getirdi?” diye bakıyoruz. Daha doğru bir bakış açısının fon türü bazında incelemek olduğunu düşünüyorum. Çünkü altına, dövize, hisse senedine ya da likit fona yatırım yapan katılımcıların getirilerinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyor. Fon dağılım değişikliğini kullansınlar.