Siyaset ‘Beyaz Kürt’ tartışması

‘Beyaz Kürt’ tartışması

29.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM, iç tüzük değişikliğinin ardından tatile girerken, HDP’li vekillerle Ak Partili TBMM Başkanvekili Aydın arasında Kürtlük tartışması yaşandı. Adıyamanlı bir Kürt olan Aydın, HDP’lileri “Beyaz Kürtler, başkalarını Kürt saymıyor” sözleriyle eleştirdi

‘Beyaz Kürt’ tartışması

TBMM Genel Kurulu, Ak Parti ile HDP arasında yaşanan “Kürtçülük” tartışmasının ardından, 1 Ekim’e kadar tatile girdi.
Genel Kurul’un son çalışma gününde TBMM İç Tüzük Değişikliği Teklifi görüşülürken, HDP’li Meral Danış Beştaş, “’Kürtler bugün bizim sayemizde Kürt’tür’ diyenlere atfen söylüyorum, çok büyük bedeller ödenerek buraya gelindi. Gerçekten bu teklifi Kürtler unutmaz. Herkes Kürtleri ve diğer farklılıkları Türkleştirmeye çalıştı ama başaramadı. Bu, nasıl bir eşitliktir? Parlamentoda benim kimliğimi, dilimi, inancımı, tarihimi, coğrafyamı, kültürümü söylemem yasaklanıyor ama Sayın Meclis Başkanvekili diyor ki: ‘Biz eşitiz.’ Olmaz böyle şey” dedi.
Beştaş’a yanıt veren Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, “Bir insanın Kürt olabilmesi için muhakkak sizin partiden olması lazım. Eğer sizin partiden değilse, başka bir siyasete ilgi gösteriyorsa ya haindir ya alçaktır yahut da makul Kürt’tür. Bir insanın Kürt olması yetmiyor, muhakkak HDP’li olacak, HDP’li olmazsa Kürt de değil ve ihanet içinde” diye konuştu.
Beştaş, bu sözler üzerine Ak Parti’den siyaset yapan TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’ı örnek verdi. Beştaş, “Ahmet Aydın’ı sadece bir örnek olarak verdim, Meclis Başkanvekili’ni. Kürt olmaması lazım sizin partide olanların, dilini reddetmesi lazım, kimliğini inkâr etmesi lazım. Siz Kürt’e dost olamazsınız” sözleri salonda tartışmanın fitilini ateşledi.
‘Kürtçülük ayrı’
Aydın, “Annem Kürt, babam Kürt, ana dilim Kürtçe, Türkçeyi sonradan öğrendim. Hiçbir zaman Kürtlüğümü inkâr etmedim ama hiçbir zaman hayatımda Kürtçü de olmadım. Kürt olmak ayrı bir şey, Kürtçü ya da Türkçü olmak farklı bir şeydir. Bir zamanlar Beyaz Türkler vardı, kendilerinden başkasını Türk saymazlardı ama görüyorum ki şimdi de Beyaz Kürtler var, kendilerinden başkasını Kürt saymıyorlar” dedi.
Aydın’ın bu sözleri üzerine Ak Parti ve MHP sıralarından, “bravo” sesleri ve alkışlar yükseldi. Beştaş, ise bu çıkışa, “Sayın Başkan, biz sadece Türkiye’de Kürtlerin haklarını savunan bir parti değiliz, biz Türkiye’de yaşayan 80 milyon yurttaşın hakkını aynı derecede savunuyoruz. Haklarını savunmuş olmak da Kürtçü olmak anlamına gelmez” karşılığını verdi. Aydın da, “İşte, kimin nerede siyaset yapacağına, kimin kendini nasıl hissedeceğine sizler karar veremezsiniz” dedi.
‘Çerkez’im ama’
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ise, “Ben, bu partinin grup başkanvekiliyim, Kürt değilim. Hiçbir arkadaşımın burada o -Kürtçülük neyse- ‘Kürtçülük’ dediğiniz şeyi yaptığını görmedim ben, eğer öyle olsaydı ben burada grup başkan vekili olmazdım. Ben Çerkez kökenliyim ama bu, benim için hiç önemli değil çünkü ben bir sosyalistim, bu da kayda geçsin. Ve ben bir sosyalist olarak bu ülkede Kürtlere yapılan zulmü gördüğüm gibi… Onun için buradayım ve bir feminist, sosyalist kadın olarak bu parti beni grup başkan vekili yaptıysa bu, aslında, bu partinin çok sesliliğindendir” ifadelerini kullandı.
Aydın ise, “Türk olmak, Kürt olmak hiçbirimizin elinde değil. Ben de insanım diyorum, elhamdülillah Müslümanım diyorum. Gerisi hikâye” karşılığını verdi.
Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise tartışmalar üzerine “Biz, ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet’ ülküsüyle Ahmet Aydın’la kardeşlik hukukunu bin yıldır kurduk. Bugün Sayın Ahmet Aydın bir Kürtlük, Türklük dersi değil bir insanlık dersi verdi; kendisini de kutluyorum, teşekkür ediyorum” dedi.

Tokalaşıp vedalaştılar

TBMM 1 Ekim’e kadar tatile girdi. Yasama yılı boyunca birbirlerini kıyasıya eleştiren ve hatta kavgalar eden dört partinin temsilcileri vedalaştı. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu’yla tokalaşması dikkat çekti. TBMM Başkanvekili Aydın, yasama faaliyetlerine katkılarından dolayı TBMM’nin çaycısına kadar herkese tek tek teşekkür etti.

Yeni iç tüzükle Yasamaya jet hızı

CHP ve HDP’nin “Amaç muhalefetin sesini kısmak” diyerek karşı çıktığı TBMM iç tüzüğü değişikliği Ak Parti ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Yeni iç tüzükle yasal düzenlemeler jet hızıyla Meclis’ten geçebilecek. Yeni iç tüzük TBMM’nin çalışma süresi kadar “çalışma huzurunu” da düzenleyor.
iç tüzük düzenlemesi özetle şu hükümleri içeriyor:
TRT ŞARTI KALDIRILIYOR: Milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının TRT’den ilan edilmesi yöntemi kaldırılacak.
LEYLA ZANA DÜZENLEMESİ: Leyla Zana gibi geçerli mazereti olmaksızın and içmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.
104 DAKİKA KAZANILACAK: Grup önerilerinde 10 dakika olan süre, önergeyi veren grup için 5 dakika, diğer gruplar için 3’er dakika olacak. Danışma Kurulu önerileri görüşmesiz oylanacak. Böylece 40 dakika süren bir grup önerisi 14 dakikaya, 160 dakikayı bulan tüm grup önerileri ise 56 dakikaya düşmüş olacak. Böylece 104 dakika tasarruf sağlanacak.
2 SAAT UZATMA VE TV YAYINI: Genel Kurul çalışma saatleri salı gün için 15:00-19:00’dan 15:00-21:00 ve diğer günler için 14:00-21:00 olarak değiştirilecek.
FRAK GİYME KALKACAK: Oturumu yöneten Başkanın frak giyme zorunluluğu kaldırılacak.
YOKLAMA TALEBİNE SINIR: Yoklama talebi her işaretle oylama öncesinde değil, tezkerelerin oylanması, kanunların maddelerine geçilmesi ve tümünün oylamasındaki işaretle oylama öncesinde yapılabilecek.
USUL KONUŞMASI 3 DAKİKA: Usul hakkında konuşma süreleri 10 dakikadan 3 dakikaya indirilecek.
20 VEKİL TALEBİ: Anayasa değişiklikleri hariç, kanun tasarı ve tekliflerinin tümü açık oylamaya tabi işlerden değilse en az 20 milletvekilinin talebi halinde açık oyla, aksi taktirde işaret oyuyla oylanacak.
KÜRDİSTAN DÜZENLEMESİ: Türk miletinin ortak tarihi ve ortak geçmişine yönelik hakaret ve ithamlar ile anayasanın ilk dört maddesine aykırı beyanlarda bulunanlara, anayasa ve kanunlarda düzenlenen idari yapı ve yerleşim birimlerine ilişkin aykırı isim ve sıfat kullananlara Meclis’ten geçici çıkarma cezası verilecek.
PANKARTA 6 BİN TL, YUMRUĞA 12 BİN TL: Kaba ve yaralayıcı sözler sarf eden, TBMM bina tesis eklenti ve arazisine silahlı giren, Genel Kurul’da döviz, pankart açan milletvekili 6 bin TL, Cumhurbaşkanı’na, TBMM’ye, TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı’na, TBMM Başkanvekili’ne, Türkiye Cumhuriyeti ve anayasal düzenine hakaret edip söven, devletin soykırım ya da katliam yaptığını savunan, üniter yapıya aykırı, ‘Kürdistan’dan geliyorum’, ‘Kürdistan illeri’ gibi ifadeler kullananlar ile tekme yumrukla fiili saldırıda bulunup, Genel Kurul’a silahla girenlere ise 12 bin TL para cezası yaptırımı uygulanacak.