Gündem ‘Bi tutarsa’ diyerek kolları sıvadılar

‘Bi tutarsa’ diyerek kolları sıvadılar

26.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İlik bekleyen kan kanseri hastaları için kampanya başlatan Belki de Sensin Platformu kurucularından Kurt, her yıl 1000 kişinin uygun donör bulunamadığı için hayatını kaybettiğini söyledi

‘Bi tutarsa’ diyerek  kolları sıvadılar

“Belki de Sensin Platformu” 4 yıl önce birkaç gönüllünün girişimiyle kök hücre nakli bekleyen kanser hastalarına umut olmak için kuruldu. 4 yıllık sürede Türkiye’nin dört bir yanında kök hücre donör adayı sayısını 30 binden 200 bine taşıyan platform üyeleri bu kez 1.5 milyon donör sayısına ulaşmak için yeni bir kampanya başlattı. “Bu kampanya bi’ tutarsa, gerisini kanser düşünsün” sloganıyla hayata geçirilen projeyle 18-50 yaş arası herkes kök hücre donör adayı olmaya çağrılıyor. Kampanya tanıtım toplantısında konuşan Aykut Kadir Kurt, “Her yıl en az 1500 kişi, eşleşme için yeni donör adaylarını bekliyor. Toplam 200 bin donör var, ihtiyaç duyulan ise en az 1.5 milyon. Almanya’daki donör sayısı 4.5 milyon, İngiletere’de ise 1.8 milyon. Biz Türk halkının yüreğine güveniyoruz. Milyonlarca yurttışımızın, insan sevgisiyle Kızılay merkezlerine giderek 3 tüp kan örneği vereceğini umut ediyoruz” dedi.

Hiçbir zararı yok

İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Çiğdem Kekik Çınar ise kampanya hakkında şunları söyledi: “Nakil işlemi steril ortamlarda, basit işlemlerle, vericiye zarar verilmeden gerçekleştiriliyor. Ayrıca kemik iliği veya kandan kök hücre alımı nedeniyle, donörün hayatını ve iş gücünü etkileyebilecek herhangi bir sorun yaşanması söz konusu değil. Yalnızca kemik iliğinin alındığı bölgelerde hafif ağrı hissedilebilir. İşlemlerden sonra donörler kendilerini hastaneden hemen ayrılacak kadar iyi hisseder. Ancak biz yine de donörün nakil işleminden sonraki birkaç gün ağır hareketlerden kaçınmasını öneriyoruz. Ayrıca tüm donörleri bağıştan 3, 6 ve 12 ay sonra kontrole tabi tutarak, her şeyin

‘Bi tutarsa’ diyerek  kolları sıvadılar
yolunda gittiğinden emin oluyoruz. 18-50 yaş aralığındaki kronik ve bulaşıcı herhangi bir rahatsızlığa sahip olmayan sağlıklı bireyler, Kızılay verici merkezlerine giderek kayıt formu ve 3 tüp kan örneği ile ilk adımı atabilir.”

Ünlü isimler

Kampanyaya aralarında İstanbul Oyuncak Müzesi’nin kurucusu yazar Sunay Akın, oyuncular Müjde Uzman, Serkan Keskin, Demet Evgar, Gürgen Öz, Ali İl, Alican Yücesoy, Orçun Baş ve sunucu Büşra Şenol’un da destek vererek aktif olarak yer aldığı duyuruldu.