Gündem ‘Bilgileri gerekli makamlara ilettim’

‘Bilgileri gerekli makamlara ilettim’

12.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dink cinayetiyle ilgili davada tutuksuz sanık İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, ‘Ben üzerime düşeni yaptım. Bilgileri ilettim. Resmi yazıyla iletmişiz, telefon açmışız. Ben kanuni sorumluluğumu yaptım’ dedi

‘Bilgileri gerekli  makamlara ilettim’

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin 2’si tutuklu 35 sanıklı davada tutuksuz sanık İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, avukatların sorusu üzerine “Ben üzerime düşeni yaptım. Gerekli makamlara bilgileri ilettim. Resmi yazıyla iletmişiz, telefon açmışız. Ben kanuni sorumluluğumu yaptım” dedi.

Bir sanık avukatı, Erhan Tuncel’in 2013 yılında Engin Dinç’e hitaben yazdığı, ‘Sen ağabeyiliğini yap, ben de gardaşlığımı’ şeklindeki ifadelerin yer aldığı mektubun çok yakın bir şekilde yazıldığını söyledi. Sanık Engin Dinç de “Kendisine sorulsun (Erhan Tuncel’e)” diye cevap verdi.

15-20 dakika görüşme

Engin Dinç, Erhan Tuncel ile makam odasında diğer istihbaratçılar birlikte görüştüğünü belirterek, “Arkadaşlarım Tuncel’in görüşmek istemediğini söyledi. Ben de ‘İletişimi devam ettirmek lazım, hasas olun, getirdiği bilgiler önemli ve hayati olabilir’ dedim. Tıkanıklığı gidermek için Erhan Tuncel ile görüşme gerçekleştirdik. Tuncel’e ne konuştuğumuzu sorabilirsiniz. Görüşme 15-20 dakika sürmüş olabilir. Burada önemli olan bilgi akışının kesilmemesiydi” dedi.

Dink Ailesi’nin Avukatı Hakan Bakırcıoğlu “Yasin Hayal’in telefonla artık görüşme yapmaması eyleme geçeceğinin göstergesi midir?” diye sordu. Dinç de “Evet” diye cevap verdi.

Daha sonra davanın tutuklu sanıklarından eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Engin Dinç’e soru sormak için söz aldı. Yılmazer’in “Mahkeme salonunu ilk kez burada öğrendim. Soruşturmanın padişahı savcı, kovuşturmanın padişahı ise savunmadır” şeklinde konuşması üzerine Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, “Kral deniyor” diye cevap verdi. Mahkeme başkanın bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.

Davanın mağduru kendisi ve Ramazan Akyürek olduğunu söyleyen Yılmazer, “Ben dosyada aleyhime delil göremedim. Neden tutukluyum. Bileyim ki ona göre savunma yapayım. Dink Cinayetiyle ilgili aleyhime medyada propaganda yapıldı. Sürekli karalandım” diye konuştu.

‘Ceremesi bana yüklendi’

Yılmazer’in soru sorduğu sırada araya giren Engin Dinç, “Kendisi soru sormaktan çok suçlamalarda bulunuyor” dedi. Yılmazer de “Trabzon’da yapılmamış işlemin ceremesini bana yüklenmiş. Savunmamda uzun uzun anlatacam. Suçlama yöneltmiyoruz. Yalan yanlış olan ancak doğru gibi varsayılan bilgilerin gerçekliğini ortaya çıkarılmasını istiyorum” dedi.