Gündem ‘Bir telefonla 2 bin 595 göçmenin hayatı kurtuldu’

‘Bir telefonla 2 bin 595 göçmenin hayatı kurtuldu’

02.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’ye sığınan göçmenlerle ilgili yeni uygulamalar hayata geçirilecek. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, TBMM’de mülteci haklarını araştırmak üzere kurulan alt komisyonda Türkiye’ye gelen Suriyelilerin Şanlıurfa, Hatay, İstanbul ve Gaziantep’te yoğunlaştığını, nüfusa oranla en fazla Suriyelinin ise Kilis’te olduğunu söyledi.

‘Bir telefonla 2 bin 595 göçmenin hayatı kurtuldu’

“157 YİBER” acil çağrı hattının Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arapça hizmet verdiğini belirten Toros, “Özellikle Suriyeliler ile ilgili, Arapça konuşanların sayısı da artacak çünkü biz burada her türlü hizmeti, kendisinde soru barındıran her türlü yabancıya cevabı vermek istiyoruz. Sadece faaliyete başladığı 20 Ağustos’tan-5 Ocak’a kadar 246 bin çağrı aldı merkez. Her şeyden daha önemlisi, yabancılar iletişim merkezinde çağrılara Arapça cevap verebilen personelimiz sayesinde 2 bin 595 düzensiz göçmenin hayatı kurtuldu. Yani denizde botları batmaktayken, hayatları tehlike altındayken, 157’yi telefonla arayabildikleri için, bizim ilgili kolluk birimlerini yönlendirmemiz durumuyla, sahil güvenlik birimlerimizin, ilgili birimlerimizin de müdahalesiyle 2 bin 595 kişinin hayatı kurtuldu” dedi.

Haberin Devamı

Konya’da barınacaklar

10 ildeki 25 kampda 279 bin 574 göçmenin kaldığını söyleyen Toros, şunları kaydetti:

“Konya’da şu an bir kabul barınma merkezi inşa ediyoruz. İltica talebinde bulunmuş ama 18 yaşının altında olan refakatsiz çocuklar var. 18 yaşını doldurduktan sonra bunlar, çocuk esirgeme yurtlarından çıkartılıyorlar. Bu tarz, Ankara’da bir şey yapacağız, kabul barınma merkeziyle alakalı çabamız, çalışmamız var. Onları barındıracağımız kabul barınma merkezi yapıyoruz. Yani 18 yaşından sonra diyeceğiz ki: ‘Senin dışarıda kalacak bir yerin yok. Şu ana kadar bizim yurtlarımızda, sevgi evlerinde, bir yerlerde devletin himayesinde kaldın, tekrar sıkıntı altında kalmanı istemiyoruz. Eğer istiyorsan, seni kabul barınma merkezinde barındırabiliriz’ deme imkânına sahip olmak için bunu yapacağız.”