Dünya 'Boris'i durdurun!'

'Boris'i durdurun!'

28.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Referandumla AB’den çıkma kararı alan Britanya’da Başbakan David Cameron’un yerine kimin geleceği tartışılıyor. Muhafazakar Parti’deki bazı isimler Boris Johnson’ı engellemek için İçişleri Bakanı Theresa May ile ‘savaşa hazırlanıyor’

Borisi durdurun

Birleşik Krallık’ta halkın yüzde 51.9 oyla Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma kararının ardından, istifa açıklaması yapan Başbakan David Cameron yerine Muhafazakar Parti liderliğini kimin alacağı hararetli bir tartışma başlatırken, parti içinde lobi çalışmaları yürütülüyor. Başbakanlığa ve parti başkanlığına en yakın isim olarak, Brexit’in en büyük destekçisi, Londra eski Belediye Başkanı Osmanlı İmparatorluğu’nun son Dahiliye Nazırı Ali Kemal’in soyundan gelen Boris Johnson’ın adı geçiyor. Gafları ve patavatsızlığa varan açık tavırlarıyla kimilerini rahatsız eden Johnson’ın liderliğine karşı çıkan Muhafazakâr partililer, “Boris’i durdurmak” için kolları sıvadı. Cameron’a yakın olan bu isimlerin Johnson’ın karşısına çıkaracağı isim ise İçişleri Bakanı Theresa May.

Haberin Devamı

Borisi durdurun

Eski Londra belediye başkanı Boris Johnson’ın (üstte) halk arasında popüler olması nedeniyle gelecek seçimlerde başarılı olabileceği düşünülüyor. İçişleri Bakanı Theresa May’in ise partinin farklı kanatlarını birleştirebileceği düşünülüyor.

‘Boris cehenneme gidecek!’

Tarihi referandumda her iki kampı da açıkça desteklemeyen May, partinin AB karşıtı ve modernleşen kanatları arasında birleştirici bir köprü görevi üstlenmişti. May’in destekçileri dün Muhafazakar Parti milletvekillerini toplayarak adaylarına destek istedi. Milliyetçi profiliyle Johnson’un en büyük rakibi olarak gösterilen May’in bu hafta sonuna kadar adaylığını açıklaması bekleniyor. Parti üyesi bir milletvekili, “Cehennemde Boris için ayrılmış özel bir yer olduğu kesin. O ve (Adalet Bakanı) Micheal Gove adeta sağcı darbe tasarladı. Bu yüzden Teresse May’in arkasında durmalıyız. En azından o bir yetişkin” dedi. Brexit yanlısı birçok milletvekilinin Johnson’ı desteklemeye ikna olmadıklarını, aday olması halinde ‘deneyimli ve ağırbaşlı’ May’i destekleyecekleri konuşuluyor. Muhafazakârların 304 vekilinin 129’u, Brexit’i desteklemişti. Muhafazakar milletvekilleri, Temmuz ayı sonuna kadar iki adayın isimlerini oylayacak. Belirlenen adaylar, 150 bin üyeli parti meclisinde oylandıktan sonra, sonuç 2 Eylül’de kamuoyuyla paylaşılacak.

Haberin Devamı

İkinci referandum olmayacak

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış kararı aldığı referandum sonrası ülkede endişeler artarken, Başbakan David Cameron’ın sözcüsü, dün yaptığı açıklamada ikinci bir referandum olmayacağını belirtti. Ülkede, verdiği oydan pişman olanlar ve referandumun sonuçlarından rahatsız olanların girişimiyle ikinci bir referandum yapılması için oy toplanıyordu. Sözcü, “Nihai bir karar alındı. Şimdi kabine bunu sağlamaya odaklanacak” şeklinde konuştu.