Gündem ‘Botanik otobüs’ bugün yola çıkıyor!

‘Botanik otobüs’ bugün yola çıkıyor!

02.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk ekolojik otobüsü ‘Botobüs’ yollarda. Özel bir teknikle oluşturulan ve tavanında 10 çeşit bitki türünün yetiştirildiği otobüs, bugünden itibaren Edirnekapı-Taksim hattında yolcu taşıyacak. Yaz-kış canlı kalan bitkilerin bulunduğu otobüs, her mevsim yolculara renk cümbüşü sunacak.

‘Botanik otobüs’ bugün yola çıkıyor


İETT tarafından çevre bilinci oluşturmak amacıyla tavanında mini bir bahçe oluşturulan otobüsle küresel ısınmaya dikkat çekilecek. Botobüs’ün geliştiricilerinden çevre mühendisi Fatmanur Yılmaz, çevresel farkındalığa vurgu yapmak istediklerini belirterek “Otobüsün tavanındaki kullanmadığımız alanı değerlendirerek gerçek bir bahçe oluşturduk. Bu bahçenin sulanmasında klima suyu kullandık. Burada klima suyunun dahi ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istedik” diye konuştu.
Toprak yerine perlit
Bahçenin ağırlık nedeniyle aracın tavanı üzerine baskı yapmaması için toprak yerine perlit kullandıklarını belirten Yılmaz, “Güneş ışınları yaz aylarında otobüsün içine direkt temas etmediği için ısı tasarrufu sağlayan bir proje oldu. Bitkiler fotosentez yapıyorlar, böylece karbon salınımını minimize etmiş ve oksijen üretmiş oluyoruz” dedi. Yılmaz, “Aracın arkasındaki otomasyon sistemi ile sulama ve sıvı gübreleme yapılarak bahçenin bakımı gerçekleştirilecek” dedi.

Haberin Devamı

GÜNDE 3 SEFER

Botobüs’ün şoförü Hüsamettin Gurbetoğlu da bu özel araca insanların yoğun ilgi gösterdiğini belirterek “Duraklarda dönüp dönüp bir daha bakıyorlar. Gülüyorlar, hoşlarına gidiyor” diye konuştu. Gurbetoğlu, Botobüs’ün günde 3 sefer yapacağını belirterek seferlerin hafta içi günleriyle sınırlı olacağını söyledi.