Gündem ‘Böyle giderse su kıtlığı çekeceğiz’

‘Böyle giderse su kıtlığı çekeceğiz’

28.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’daki toplantıda konuşan Prof. Dr. Feyiz, ‘Hesaplamalar, bu anlayışla yaşamaya devam edersek 2030’a kadar Türkiye’nin su kıtlığı yaşayan ülkeler arasına gireceğine işaret ediyor’ dedi

‘Böyle giderse su kıtlığı çekeceğiz’

Karbon Saydamlık Projesi’nin (CDP) su kaynakları konusunda özel sektörü harekete geçirmeyi amaçladığı “CDP Global Su Raporu ve Türkiye sonuçları” Salt Galata’da düzenlenen toplantıyla açıklandı.

Haberin Devamı

Bu yıl ilk kez Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından, Garanti Bankası’nın desteği ve işbirliğiyle hayata geçirilen CDP Küresel Su Raporu’nun ana çıktılarının yanı sıra Deloitte Türkiye’nin de desteğiyle hazırlanan CDP Su Programı’nın Türkiye sonuçlarının paylaşıldığı toplantıda açılış konuşmalarını Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin yaptı. CDP Su Programı Başkanı Cate Lamb’in video mesajından sonra Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Dr. Melsa Ararat CDP Küresel Su Raporu ve Türkiye sonuçlarını sundu.

‘Küresel bir kriz olur’

Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feyiz, “Hesaplamalar, süregelen anlayışla yaşamaya devam edersek 2030 yılına kadar Türkiye’nin su sorunu yaşayan ülkeler değil su kıtlığı yaşayan ülkeler arasına gireceğine işaret ediyor” dedi. Bu gidişatı önleyebilmek için birey, kamu ve özel kurumlar olarak herkesin sorumluluğu olduğunu belirten Feyiz, bu tür programların Türkiye’de iş dünyasının su konusunda duyarlılığını artırmaya yardımcı olacağına hiç şüphesi olmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin ise CDP Global Su Raporu’nun bugünkü tüketim alışkanlıkları devam ettiği ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde, suyun yakın bir gelecekte küresel bir kriz konusu olacağına, ülke ekonomilerinin ve dolayısıyla toplumların üzerinde ciddi etkileri olacağına işaret ettiğini aktardı.

‘İlk 20’de bile değildi’

CDP Su Programı Başkanı Cate Lamb da video mesajında Dünya Ekonomi Forumu’nun dünyayı kötü etkileyebilecek kuraklık, artan sel tehlikesi ve bozulan su kalitesi gibi su krizlerine dikkat çektiği 2015’in zor bir yıl olduğunu belirterek, “Su riski bu yıl ilk sıradayken üç yıl önce ilk 20’de bile değildi. Bence bu, kurumların su sorununa ve gelecekte ekonominin istikrarlı bir şekilde büyümesi için yapılması gerekenlere dair bilinçlenmesinin yansıması” dedi.

CDP Türkiye 2015 Su Programı sonuçlarını da anlatan Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, bu sonuçlara göre Türkiye’de CDP’nin davet yolladığı şirketlerin yanıt verme oranının çok düşük olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Barajlar dolu

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranı yüzde 69.72’ye yükseldi. Doluluk oranları şöyle:
Ömerli % 79.76
Terkos % 73.89
Büyükçekmece % 50.90
Darlık % 81.13
Sazlıdere % 51.99
Alibeyköy % 54.03
Istrancalar % 99.71
Pabuçdere % 67.24
Kazandere % 92.48
Elmalı % 91.46