Siyaset ‘Bu harekât Suriyeli Kürtlere karşı değil’

‘Bu harekât Suriyeli Kürtlere karşı değil’

01.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye’deki harekâtla ilgili, ‘İhtiyaçlarımız karşılanıncaya kadar operasyon sürecek’ dedi

‘Bu harekât Suriyeli Kürtlere karşı değil’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 4-5 Eylül tarihlerinde Çin’deki zirve çerçevesinde yapacağı ikili görüşmeler büyük ölçüde netleşti. Erdoğan; Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, AB liderleri ve BM Genel Sekreteri ile ikili görüşme yapacak. Erdoğan; ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve İtalyan Başbakanı Matteo Renzi ile de dörtlü toplantıda bir araya gelecek.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kalın, şu bilgileri verdi:

Fırat Kalkanı

“Operasyonun öncelikli amacı sınır güvenliğimizin sağlanması ve buradaki terör unsurlarının bütünüyle temizlenmesidir. Zaman zaman özellikle Amerikalı yetkililerden, Türkiye ile PYD ve YPG terör örgütünü adeta aynı kefeye koyan, onları eşitleyen açıklamalar duyuyoruz. Türkiye, egemen bir ülkedir.” Kalın, operasyonla ilgili HDP’nin tutumuna tepki göstererek, şöyle dedi: “Zaman zaman terör örgütünün propagandasının da ana akım siyasi söylemlerde yer bulduğunu görüyoruz. Bundan duyduğumuz rahatsızlığı da bu vesileyle ifade etmek isterim. Fırat Kalkanı Operasyonu Cerablus’un ve güneyinin temizlenmesi tamamen oradaki DAİŞ ve diğer terör örgütlerine karşı yürütülen bir operasyondur. Bunu, Suriye Kürtlerine karşı yapılan bir harekât gibi, Kürtlerin kazanımlarını engellemeye yönelik bir operasyon gibi yansıtma girişimlerini şiddetle kınıyoruz.”

Haberin Devamı

Menbiç Harekatı

Kalın, “Basına yansıyan şekliyle PYD ile anlaşma falan söz konusu değil. PYD, PKK’nın Suriye uzantısı olarak bir terör örgütüdür. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu yapıyla, bu örgütle herhangi bir ilişkisi, anlaşması söz konusu değildir” diye konuştu. Türkiye’nin YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilme konusunda yeni bir süre verip vermediğinin ve bunun gerçekleşmediğinde de Menbiç harekatının başlatılıp başlatılmayacağının sorulması üzerine Kalın, Türkiye’nin söylediğinin bu noktalardan çekilmeleri ve yönetimin bölge halkına bırakılması olduğuna işaret etti. Kalın, “Belirlediğimiz hedefler çerçevesinde bu operasyonu devam ettiriyoruz. Önceliklerimiz orada var olduğu müddetçe ve ihtiyaçlarımız karşılanana kadar bu operasyon devam edecektir” dedi.