Gündem ‘Bu ihaneti hatırlayarak büyüyün’

‘Bu ihaneti hatırlayarak büyüyün’

20.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk zili dün tam 18 milyon öğrenci için çaldı... Yeni eğitim-öğretim yılının açılışına  MEB’in hazırladığı iki ayrı ‘15 Temmuz’ broşürü damga vurdu

‘Bu ihaneti  hatırlayarak  büyüyün’

15 Temmuz darbe girişimi ve ardından yaşanan gelişmeler nedeniyle ertelenebileceği konuşulan 2016-2017 eğitim-öğretim yılı dün takvimde herhangi bir gecikme yaşanmadan başladı.

Bu sene okulların açılışına Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırlayıp öğrencilere dağıttığı biri 9, diğeri 13 sayfalık, ‘darbe girişimi’ broşürleri damgasını vurdu.

Sözlük oluşturuldu

Hazırlanan broşürlerde öğrencilere, “bu ihaneti hatırlayarak büyüyün” diye seslenen bakanlık, “15 Temmuz sözlüğü” oluşturdu; FETÖ’yü, “halkın dini duygularını sapkın görüşleriyle istismar eden, sınav sorularını çalarak devlet kurumlarına haksız bir şekilde yerleşen, eğitim, adalet ve güvenlik alanları başta olmak üzere kamu imkânlarını kendi çıkar ve amaçları için kullanan örgüt” olarak tanımladı.

Dikkat çeken hatalar

Türkiye’deki geçmiş darbelerin anlatıldığı broşürde, 28 Şubat süreci için kullanılan, “Bu dönemde yapılan yanlış uygulamalar sonucunda halkla devletin arası açıldı. İmam hatipler ve birçok dini grup, 28 Şubat döneminde darbe yediği için FETÖ’nün eğitim kurumları büyüdü” ifadeleri dikkat çekti.

Hazırlanan metinde 28 Şubat süreci anlatılırken yapılan hatalar dikkat çekti. Metinde 28 Şubat 1997’de gerçekleşen darbe için, “27 Şubat” tarihi, o dönem iktidarda olan ve 28 Şubat’ın ardından iktidardan uzaklaştırılan Refah Partisi yerine de Fazilet Partisi’nin kullanıldığı ortaya çıktı.

‘Truva atı’ benzetmesi

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili ise broşürde, “Türkiye’nin milletler arası toplumun saygın bir üyesi olarak bir medeniyet iddiasında olmasının mazlum milletlere örnek olmasını istemeyenler, her zaman kendisine yeni uşaklar, hizmetkârlar buldu. Görünüşte Müslüman ve Türkçe konuşan bu yeni Truva atı, FETÖ’ydü. Zahire göre hüküm veren Türkiye ve birçok İslam ülkesi, Türkiyeli kisvesine bürünmüş FETÖ ve işbirlikçilerine herhangi bir engel çıkarmadı. Devlet kurumlarına bu örgüt yanlıları sızmaya başladı. Devletin değişik kurumlarında kimliklerini gizleyerek yapılandılar. Paralel bir devlet yapılanması kurdular” ifadeleri kullanıldı.