Gündem ‘Cemaati tam olarak ortaya çıkaramadık’

‘Cemaati tam olarak ortaya çıkaramadık’

24.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni kitabı ‘Cemaat’in İflası / Hoca’nın Ayağının Kaydığı Yer’i tanıtan Hanefi Avcı, “Cemaati biz olaylarıyla eylemleriyle tanıyoruz. Kendisini göremiyoruz. Ben cemaatim diyen yok” dedi

‘Cemaati tam olarak ortaya çıkaramadık’

“Haliç’te Yaşayan Simonlar” kitabıyla çok tartışılan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı”nın yeni kitabı “Cemaat’in İflası / Hoca’nın Ayağının Kaydığı Yer”in tanıtımını yaptı. Taksim Hill Hotel’de basın toplantısı düzenleyen Avcı kitabıyla ilgili olarak, “Amacımız aslında olayın ne olduğunu anlatmak. Elbette herkes de biliyor; Ama ben bir de kendi penceremden kendi bakış açımla özellikle de bu tür olaylar polisiye kısımları ilgilendirdiği için orada uzun yıllar kalan görev yapan birisinin bakış açısıyla arka planında ne olduğunu aslında göründüğünden nasıl farklı bakılması gerektiğini anlatmaya çalıştım” dedi.

‘Gözükmeyen varlık’
Körlerin fili yakaladığı yerinden tarif ettiğini belirten Avcı şöyle devam etti:
“İşte bizim olayımızda körler değil hepimiz görüyoruz. Ama karşımızdaki cemaat gözükmüyor. Gözükmeyen bir varlık var. Direkt gözle göremiyoruz. Hepimiz muhatap olduğumuz durumlara göre onu tanımlamaya çalışıyoruz. Telefonları dinlenenler, telefon dinleyen insanların özel hayatına müdahale eden, bunu şantaj diye kullanan bir yapıyla karşı karşıya olduğunu zannediyor. Balyozcular kendilerine sahte bir plan hazırlanarak kendilerinin mağduriyetlerine sebep olduğunu sanıyor. Casusluk davasına muhatap olanlar kendilerine böyle bir iftira yapıldığından bahsediyor. İşte ben bana o zaman kasetler koydular, bana iftira ettiler. Benim hiçbir sol örgütle bağlantım olamaz bana böyle bir şey yaftaladılar diye tarif ediyorum. Hepimiz ayrı ayrı tarif ediyoruz. Aslında bu tariflerin hepsi muhatap noktasında doğru. Hepsini birleştirdiğimiz zaman cemaatin parçaları ama cemaat bunlardan daha büyük ve farklı bir olay. Ben bir nebze kitapta bunu tanıtmaya çalıştım.”
Tanıtımın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avcı, cemaatin kaçta kaçının ortaya çıkardığı ile ilgili soru üzerine şunları söyledi:

‘Faaliyetleri ortada’
“Cemaati biz olaylarıyla eylemleriyle tanıyoruz. Kendisini göremiyoruz. Kendisini saklıyor. Ben cemaatim diyen yok. Ama yaptığı faaliyetler ortada. Şu ana kadar ciddi operasyonlar olmuştur. Birtakım işlemler yapılıyor. Ama yapılan daha çok hukuka aykırı dinlemeler ve çok bariz bazı yapılan suçlarla ilgili soruşturmalardır. Bu suçların ne kadarı ortaya çıkartıldı. Buna ben yüzde 40 derim siz yüzde 50 diyebilirsiniz. Karşımızda ciddi bir yapı var. Ama karşımızdaki bu yapıyı tam orta yere çıkartamadık. Varlığından eminiz. Yaptıklarıyla belli. O örgütün tam yönetimini, bu işi yapanları bu işi tertipleyenleri, kim bunları yapıp ayarlıyor. Bunların hepsinin ortaya çıkması lazım.”
Toplantının ardından Avcı, davetlilere kitabını imzaladı.