Gündem ‘Ceplerinde 5-10 kimlik taşıyorlar’

‘Ceplerinde 5-10 kimlik taşıyorlar’

09.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM 15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nda çarpıcı açıklamalar yapan Eski Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, darbe gecesi ilk olarak Bursa Jandarma il komutanının gözaltına alındığını kaydetti. Lekesiz, komisyonda özetle şöyle konuştu:

‘Ceplerinde  5-10 kimlik taşıyorlar’

1554’Ü EMNİYET MENSUBU: Batı dünyası, Ortadoğu’da 10-15 kişiyi yönetmek suretiyle son 10 yıldır Ortadoğu’yu yönetti. Kitlelerle uğraşmadı, Saddam, Kaddafi, Mubarek gibi şahısları yönetmek ile Ortadoğu’nun tamamını yönetti. Bir kişiyi yönetmek suretiyle Türkiye’nin kurum ve kuruluşlarını yönetmekten başka bir şey değildir. Gelmiş geçmiş en büyük taşeron örgüttür. Her bir üyesinin cebinde beş on tane kimlik taşımaktadır. 15 Temmuz’a gelmeden önce bunlarla ilgili epeyce çalışmalar yaptık. Genel Müdürlük olarak 2014’ten sonra, 17-25 Aralık’tan sonra ciddi çalışmalar yaptık. İleri gelenlerinden 1859 kişiyi, 15 Temmuz 2016 itibariyle birinci sınıf da ikinci sınıf emniyet müdürü de var, ya emekli ya ihraç ettik. 848 operasyon yapıldı ülke genelinde, 5 bin 742 kişi gözaltına alındı. Bu gözaltının 1554’ü emniyet mensubuydu.
ÖNLEMLER ALINDI: Darbe gecesi saat 22.15 gibi emniyet genel müdürlüğü kriz merkezinde toplantıya başladık. 81 il emniyet müdürüne verilen talimatta, ‘bir tek polis memuru darbeci askerlere teslim edilmeyecek’ dedik. Genelkurmay’daki dost unsurlarla irtibata geçilerek sadece savaş durumunda kullanılacak hava pistleri öğrenilerek önlemler alındı.
SABOTE ETTİLER: Türkiye’nin elden çıkmasındansa Güneydoğudaki asayiş bozukluğu gibi oluşacak riski göze aldık. Genel Müdür oluncaya kadar darbe aşamasına kadar işi getirebileceklerini aklıma getirmemiştim. Genel müdür olduktan sonra 81 ilin imamının uluslararası bağlantıları ile ilgili kapsamlı çalışma başlattık. 2014’ten itibaren teşkilatta kaç FETÖ’cü var çalışmasını istedik. Envanterlerini çıkardık. Kendileri ayrıldıktan sonra PKK ile mücadeleyi sabote etmiş olabilirler mi, benim hiç şüphem yok.
DİNK CİNAYETİ: Dink’in öldürülmesi Türkiye’yi hareketlendirmeye karışıklığa neden olmaya yönelik bu tür cinayetlerin hepsinin tekrar derinlemesine bu gözle bakılmasında yarar var.

Lekesiz, “Komutanın çantasında ilk kez darbe planlarına ilişkin evraklar, resmi belgeler elde edildi. Bu belgelerde 81 ilde sıkıyönetim komutanı olarak yer alan isimler ortaya çıktı” dedi.

300 özel harekâtçıyla kuşatma
81 İLDE: Darbenin ilk saatlerinde Bursa Jandarma il komutanın darbeyi destekleyen konuşmalarından bahsedildi. Hiç tereddüt etmeden gözaltı yapıldı. İlk gözaltına alınan kişi budur. Komutanın çantasında ilk kez darbe planlarına ilişkin evraklar, resmi belgeler elde edildi. Bu belgelerde 81 ilde sıkıyönetim komutanı olarak yer alan isimler ortaya çıktı. 81 ilin valiliğine intikal edildi bu. Adı geçen sıkıyönetim
komutanlarının derhal gözaltı
yapılması talimatı verildi.
500 DARBECİ VARDI: Genelkurmay Başkanı saat 8.55’de kurtarıldı. Detayları bende yok. Darbenin ilk saatlerinden itibaren aynı yerde muhafaza edilmiş diğer kişiler Fahri Kasırga ve kuvvet komutanları gibi benzer kişilerin kurtarılmasına ilişkin çalışmaları biliyorum. Akıncılara götürmüşlerdi. 300 kadar özel hareket personeli ile üssü kuşattık. Burada 500 darbeci vardı.

‘Adil Öksüz’e yardım eden kişiler olabilir’
SOMUT TESPİTİMİZ YOK: (Adil Öksüz) Maalesef önceden darbe ile ilişkin haberimiz olmadı. Ama şahıs olarak TSK’da epeyce kapasiteye ulaştıkları düşüncesiyle, darbe yapabilecekleri endişesi taşıyordum. Somut bir tespitimiz yok Adil Öksüz ile ilgili. Özel bürolar oluşturduk ihmali olanlar var mı, aranan şahsın tespitinde firar etmesinde kastı olanlarla ve nerededir diye. Ayrıldığım tarih itibariyle somut bilgi intikal etmedi. Yardımcı edenler olabilir, bu kapıyı kapatmamak lazım. İçişleri Bakanı Efkan Ala ile en önemli gündem maddemiz FETÖ ile mücadeleydi. 15 Temmuz’a gelindiğinde kurumlarda en üst düzey mücadeleyi emniyet teşkilatı yaptı.
TWEET ATMIŞLAR:
Gezi Olaylarında FETÖ’cülerin yoğun şekilde tweet attıklarını belirledik. Olayların kışkırtılması için çalışmalar yaptığını gördük.