Gündem ‘Cerablus’a geri dönüşler başlıyor’

‘Cerablus’a geri dönüşler başlıyor’

27.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cerablus’un ‘Fırat Kalkanı’ operasyonuyla IŞİD’den temizlenmesinin ardından Kızılay, kente geri dönecek siviller için hazırlıklara başladı

‘Cerablus’a geri dönüşler başlıyor’

Fırat Kalkanı operasyonuyla IŞİD’den temizlenen Cerablus’u daha önce terk eden vatandaşların geri dönmeye başlaması üzerine Türk Kızılayı harekete geçti. Bölgedeki durum ve hazırlıklar hakkında Milliyet’e konuşan Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, “Biz AFAD ve diğer yereldeki idarecilerle görüşme halindeyiz. Üç gün önce mobil mutfak ünitelerimiz bölgeye ulaştı. Beslenme hizmetinin verilmesinin esas sorumlusu Kızılay şu an için. Diğer konularda da destek rolündeyiz. Şu an gerek Karkamış’taki ekibimiz, gerekse etraftaki ekibimiz hazır olarak bekliyor. IŞİD sebebiyle Cerablus’tan ayrılan birçok aile vardı ve dönüyorlar. Şimdi onların ihtiyaçlarının gündeme gelmesi söz konusu. Bu anlamda hazırlığımızı yapıyoruz. Devletimizin ilgili kuruluşları ile irtibat halinde içerideki gelecek olan talebe yönelik de biz hazırız” açıklamasında bulundu.

Güllüoğlu, şunları kaydetti:

“Bu kapsamda sınır kapılarına yardımlar ulaştırılıyordu. Ama sınır kapısının karşı tarafındaki muhatabınıza göre o kapıyı kullanıp kullanmama değişebiliyordu. Karşı tarafta DEAŞ varsa ya da PYD varsa ona göre o kapı devlet tarafından haklı olarak kapatılabiliyor. Çünkü yardımların kime gittiği konusu kontrolünüzden çıkıyordu. Ama şu an için Cerablus’ta tablo değişti. Yardımlarımız sadece sivillere yönelik. Bizim esas derdimiz kadınlardır, çocuklardır, yaşlılardır. İhtiyaç sahipleri durumları ne ve ona göre de biz de ilgili izinlerden sonra karşı tarafa bu yardımları ulaştırmak için hazırız.”