Gündem ‘Charles deli kral olur’

‘Charles deli kral olur’

03.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’de veliaht Prens Charles’ın tahta geçmesi halinde geleneklerin aksine ‘politikaya karışan bir kral’ olacağı endişesi artıyor. İddiaya göre Kraliçe de bu endişeyi paylaşıyor...

‘Charles deli kral olur’


İngiltere eylül ayında Kraliçe 2. Elizabeth’in ‘tahtta en uzun süre kalan hükümdar’ unvanını kazanmasını kutlamaya hazırlanırken Kraliçe’nin vârisi tartışılıyor. Küresel ısınma, ekoloji, mimarlık tutkuları bilinen Prens Charles’ın tahta geçmesi durumunda ‘politikaya müdahaleci’ davranacağı endişe yaratıyor.
Köklü gelenek gereği İngiltere’de devlet başkanlığını monarşi tamamen sembolik görevler çerçevesinde üstleniyor; siyasi görüşlerini dahi açıklamıyor. Time dergisinden Catherine Mayer’in yazdığı biyografiye göre tahtın ilk sıradaki vârisi 66 yaşındaki Charles’ın “3. Charles” unvanıyla devlet başkanı olması ‘farklı bir krallık modeli’ getirebilir. “Charles: Bir Kralın Kalbi” başlıklı biyografide Mayer, Kraliçe’nin de oğlunun müdahaleci olmasından endişe ettiği öne sürüyor.

‘Meclis engellesin’
Bakanlara iklim değişikliği gibi konularda yazdığı mektuplarla baskı uyguladığı öne sürülen Charles’ın kısıtlı temsiliyetin dışına çıkacağı kaygısını muhafazakar The Spectator dergisinde gazeteci Nick Cohen de seslendirdi. Cohen, “Monarşiyi savunanlar tahta aday olunamamasını, devlet başkanlığının ‘bir delinin’ ele geçmemesinin garantisi olarak savunur. 3. Charles o deli olabilir. Meclis, kraliyetin siyasete ve kamu hayatına ne kadar karışabileceğinin kurallarını belirlemeli” dedi. Geçtiğimiz aylarda “Kral 3. Charles” oyununun afişinin Charles’ı ağzını kapatan bir bantla göstermesi nedeniyle metro istasyonlarından kaldırılması talep edilmişti.