Gündem ‘Çok sayıda yaralı kan kaybından öldü’

‘Çok sayıda yaralı kan kaybından öldü’

01.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Namaz kılarken fırtına yüzünden kule vinçlerin üzerlerine devrilmesiyle yaralanan Türk hacılar, faciadan nasıl kurtulduklarını anlattı. Hacılar, yaralılara ilk müdahalenin faciadan 3 saat sonra yapıldığını söyledi

‘Çok sayıda yaralı  kan kaybından öldü’

Mekke’deki vinç faciasında yaralanan Türk hacılar, faciadan nasıl kurtulduklarını Milliyet’e anlattı. Kâbe’de namaz kıldıkları sırada başlayan yağmur ve fırtınanın ardından bir vincin devrildiğini ve parçalarının koparak alandaki pek çok kişinin ölümüne sebep olduğunu anlatan hacılar, yaralılara ilk müdahalenin 3 saat sonra yapıldığını, çok sayıda yaralının kan kaybından yaşamını yitirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Vinç kazasında yaralanan hacılar, 2 gün önce askeri uçakla Ankara’ya getirilerek, farklı hastanelerde tedavi altına alındı. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ortopedi servisinde tedavileri süren üç hacı, Mekke’de yaşanan faciayı ve faciadan nasıl kurtulduklarını anlattı.

62 yaşındaki Ziya Arıöz, tavaf yaptıktan bir süre sonra beton bir direk önünde namaz kıldıklarını, bu sırada da yağmur ve fırtına başladığını söyledi. Arıöz, “Bir anda yıldırımın düşmesiyle alandaki vincin üzerimize gelmesi bir oldu. Kaçarken düştüm; ayağım ve omzum kırılmış. Bir kadının bilek üzerinden bacağı koptu gözümün önünde. Ortalık bir anda kan gölüne döndü. Can havliyle kalktım. Az gittim düştüm, birileri beni başka bir yere çekti. Telefonumu aldım oğluma ulaşmaya çalıştım ama ulaşamadım. Arabistan gibi bir yerde 3 saat yağmurun altında donduk. Tam 3 saat sonra müdahale edildi” dedi.

Haberin Devamı

Ortalığın mahşer alanına döndüğünü ifade eden Arıöz, “Etrafta kopmuş kollar, bacaklar, ölmüş insanlar vardı. Yaralıların çoğu da kan kaybından öldü. Vinçten kopan parçalar, herkesi tırpan gibi biçti. Kâbe gibi kutsal bir mekânda büyük bir hüsran yaşadı herkes” diye konuştu.

‘Vurdu düşürdü yere’

71 yaşındaki Abdülgazi Savaş da, namaz kılmaya gittiklerinde kuvvetli bir yağmur başladığını, yağmur sularının sığındıkları yere kadar geldiğini anlatarak, “Bir anda güm diye bir ses geldi. Hemen sonra baktım bir ayağım kopuk benim. Etrafımdaki çoğu insan kan kaybından öldü, hiç kimse yok gelen. Sedye yok, hiçbirşey yok. Doktormuş, biri geldi, bana yardım etti. O olmasaydı ben de orada kan kaybından ölebilirdim. Tahtadan birşeyin üzerine koydular beni götürdüler” ifadelerini kullandı.

50 yaşındaki Mustafa Yurtseven ise, yağan yağmuru Kâbe’de bir “ihsan” olarak gördüklerini söyleyerek, “O atmosfer o kadar güzeldi ki. İnsanlar ıslanmamak için kapalı mekânlara gitti ama biz dışarıda kaldık. Yağmurun altında ıslanarak dua ediyorduk. Fırtına başladı. Vinçlerin sallandığını gördük. O esnada bir gürültü, toz bulutu şeklinde bir vinç devrildi. Kaçamadım. Vurdu, düşürdü yere” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan: İzdiham yaralısı yok

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, vinç kazasında yaralanan hacıları, tedavi gördükleri Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ziyaret etti. Müezzinoğlu, Türkiye’ye getirilen 24 kişinin arasında Mina’da yaşanan izdihamda yaralanan kimsenin olmadığını ifade ederek, “Vinç kazasından gelen yedi hastamız var. Diğerleri de çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle gelen hacılarımız” diye konuştu.