Gündem ‘Cunta’ mirası yasayla ‘Gezi’ci hekimlere dava

‘Cunta’ mirası yasayla ‘Gezi’ci hekimlere dava

04.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı’nın, Gezi Parkı eylemleri sırasında ‘revir’ hizmeti vererek amaç dışı faaliyet gösterdikleri iddiasıyla Ankara Tabip Odası (ATO) organlarının görevlerine son verilmesine ilişkin davayı, askeri cunta döneminde Türk Tabipleri Birliği Yasası’na eklenen maddeyle açtığı anlaşıldı.

‘Cunta’ mirası yasayla ‘Gezi’ci hekimlere dava


ATO’un, Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Sağlık Bakanlığı’nca açılan davaya karşı cevap dilekçesinde, görevden alınması istenen kurul üyelerinin, anayasanın 135. maddesi uyarınca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan ve 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Yasası ile kuruluş ve görevleri düzenlenen tabip odası organlarına seçim yolu ile gelen hekimlerden oluştuğu vurgulanarak şöyle denildi:
“Davacı Sağlık Bakanlığı tarafından esasen bu dava, hekimlik meslek örgütü insan haklarına, hekimlik ilkelerine aykırı sağlık hizmeti ve hekimlik kavrayışını benimsemediği, sağlık hizmetini ayrımsız bütün insanlara sunulmasını güvence altına alacak uygulamalarda ısrar ettiği için açılmıştır. 6023 sayılı Yasa’ya askeri cunta döneminde eklenen Ek 2’nci maddede yer alan ve bugün Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılan görevden alma istemli dava açma yetkisi, özü itibari ile demokratik işleyiş esasları ile bağdaşmayan bir müessesedir.
Türk Tabipleri Birliği’nin yüzyıla yaklaşan tarihinde, kuruluş yasasında belirtilen amaçlarına aykırı davrandığı için son 30 yıl içinde üçüncü kez dava açılmıştır. Bu dava aslında üçüncü kez insanlık yararına hekimliği ‘görevden alma’ girişimidir. Bu girişim hem hukuki dayanaktan, hem toplumsal meşruiyetten yoksundur.”
Davanın görülmesine 23 Aralık’ta devam edilecek.