Ekonomi ‘ÇÜRÜK RAPORU’ ALAN KDV’DEN KURTULACAK

‘ÇÜRÜK RAPORU’ ALAN KDV’DEN KURTULACAK

04.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Riskli yapıların yüzde 18’lik KDV’den muaf tutulması bu binaları kıymete bindirirken, müteahhitler de merkezi semtlerde ‘risklidir’ raporu olan binaları yıkıp yerine yapacakları konutları % 1 KDV ile satmanın hesaplarını yapıyor

‘ÇÜRÜK RAPORU’ ALAN KDV’DEN KURTULACAK

Kentsel dönüşüm yasası kapsamında riskli bina, riskli alan veya rezerv alan ilan edilen bölgelerin yüzde 18 KDV düzenlemesinden muaf tutulması dikkatleri bu alanlara ve binalara çevirdi. İstanbul’un birçok bölgesinde yüzde 18 olarak uygulanacak yeni KDV’den kurtulmak isteyen müteahhitlerin de muafiyet nedeniyle dönüşüm bölgelerine akın etmesi bekleniyor. Yeni KDV düzenlemesine göre 1 Ocak 2013’ten sonra inşaat ruhsatını alacak konutların satışlarından yüzde 8 veya 18 KDV alınması öngörülürken, riskli binaları yıkıp yerine yapılacak konutların satışlarında KDV eskisi gibi yüzde 1 olacak. Bu da dönüşüm alanlarında konut yapmayı teşvik edecek.

Riskli bina kıymete binecek
Normalde arsasının metrekare değeri 1000 liranın üzerindeki bir konutun satışından yüzde 18 vergi alınacak. Bu oran konutun toplam değerine kıyaslandığında oldukça büyük miktarlara denk geliyor.
İstanbul’un merkezi bölgelerindeki binalar için ‘risklidir’ raporu alan müteahhitlerse bu KDV’yi ödemeyecek ve alıcılara daha uygun fiyatlı konutları sunabilecek. Yeni yapılan bir konutun 300 bin liradan satıldığını düşünürsek, yüzde 18 üzerinden ödenecek KDV 54 bin lira olacak. Fakat bu konut ‘risklidir’ raporu olan bir konutun yerine yapılıp aynı fiyattan satışa çıkarılırsa ödenecek KDV ise sadece 3 bin lira olacak.

Tüm raporlar ‘riskli’ çıktı
Riskli binaları tespit etmesi için lisanslandırılan Statik Grup Genel Müdürü Erol Aktürk, riskli binaların yeni KDV’den muaf tutulmasının kentsel dönüşümü teşvik ettiğini belirterek, “Bundan sonra bize riskli bina tespit etmek için gelen başvuruşların sayısının artmasını bekliyorum” dedi. Aktürk, şimdiye kadar verdikleri tüm raporlarda binaların riskli olduğunun ortaya çıktığını belirterek, “Artık herkes kentsel dönüşüme girmek isteyecektir” diye konuştu.

KDV’den kurtulmanın yolu
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz da, yeni KDV düzenlemesinin İstanbul’daki tüm semtlerde kentsel dönüşümü teşvik ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“KDV’den kurtulmanın yolu riskli binaya rapor alıp orada konut satmaktan geçiyor. Zaten yeni KDV düzenlemesiyle müteahhitler de kentsel dönüşüme yönlendiriliyor. Mesela Bağdat Caddesi’nde birçok binaya ‘risklidir’ raporu veriliyor. Ben daha ‘sağlamdır’ raporu alan bina görmedim. İstanbul’un yüzde 80’i risk altında ve bu alanlarda inşaat yapan müteahhitlerin KDV’den muaf olması mümkün görünüyor.”

Haberin Devamı

Rapor almak kolaylaşıyor
Bakanlığın yetkilendirdiği bir diğer kuruluş olan Promer Mühendislik Proje Koordinatörü Suat Yıldırım da, şu anda binalar için hazırlanan raporların genel nitelikte olduğunu belirterek, “Birkaç ay içinde sadece konutlar için hazırlanan bir yönetmelik de çıkacak. Bu durumda da hem rapor verme süresi kısalacak hem de maliyetler düşecek. 1 ayda verilen raporların süresi 15 güne düşerken, 1000 metrekarelik bina için 6-7 bin liraya hazırlanan raporlar 3-4 bin liraya verilebilecek” dedi.

‘İnşaat sektöründe duraklama olur’
Bu arada yeni KDV düzenlemesine sektörden tepkiler gelmeye devam ediyor. Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, İstanbul’da lüks semtlerde yapılan konutlarda 1500 liranın altında metrekare fiyatı bulmanın neredeyse imkânsız olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Konut fiyatlarındaki KDV’nin %18 olarak belirlenmesi büyük bir engel yaratıyor. Tüketiciler konut tercihini genelde sıfır daireden yana kullanıyor. Bu da yatırımların değerini artıran bir unsur. Dolayısıyla tüm bu faktörler ortaya çıktığında konut almayı düşünenler faiz oranlarının artmasıyla konut alım kararını erteliyor. Yeni projelerde bir durgunluk söz konusu olacağından uygulamanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yükseliş dönemine başlayan inşaat sektörü duraklama dönemine hızla girecek ve eldeki stoklar bitince gerileme döneminin gelmesi kaçınılmaz olacaktır.”

Haberin Devamı

Jennifer Lopez’li Metropol İstanbul reklamları başladı

Ataşehir Finans Merkezi’nde yükselen Metropol İstanbul’un reklamları, ekranlarda dönmeye başladı. 250 metre uzunluğuyla Avrupa’nın en yüksek binalarından biri olacak kulesi, rezidans blokları ve lüks bir alışveriş caddesinden oluşan Metropol İstanbul’un yeni reklam yüzü dünyaca ünlü Latin şarkıcı Jennifer Lopez oldu. Türkiye’ye ilk kez konser için gelen ve İstanbul’dan çok etkilen dünyaca ünlü Latin sanatçı, reklamda, İstanbul’a ve Metropol İstanbul projesine neden yatırım yapmak istediğini anlatıyor. Konser için geldiği İstanbul’da proje kataloğunu isteyip inceleyen Lopez, Metropol Ana Kule’den adalar ve boğaz manzaralı bir daire satın almaya karar verdi.
Geçtiğimiz Kasım ayında Ataşehir’deki Metropol İstanbul Satış Ofisi’ni ziyaret eden Lopez, düzenlenen törenle dairesinin anahtarını alarak bölge sakinleri arasına katılmıştı. Lopez, Ataşehir’de yükselen İstanbul’un yeni moda ve finans merkezi olacak Metropol İstanbul projesini görür görmez çok etkilendiğini ve mutlaka bu projeden bir ev sahibi olmak istediğini anlatmıştı. Metropol İstanbul’un yeni reklamı, Jennifer Lopez’in söylediği ifadeler aynen alınarak oluşturuldu. Jennifer Lopez, reklam filminde üzerinde olumlu etki bırakan yerlere yatırım yaptığını söylerken, Metropol Kule’nin İstanbul’un en yüksek binası ve en güzel proje olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

2015 yılında tamamlanacak
2015’de tamamlanacak olan Metropol İstanbul’un, rezidans, alışveriş merkezi ve rekreasyon alanlarıyla kendi sınıfında dünyanın en büyük karma projelerinden biri olması planlanıyor. 700 bin metrekarenin üzerinde inşaat alanına sahip proje, üç yüksek bina ve yaklaşık 2000 bağımsız üniteden oluşuyor.

Haberin Devamı

Dönüşüm, 3. havaalanı ve köprüye yarayacak

İstanbul’da kentsel dönüşümde ortaya çıkan inşaat atıkları, geri kazanım tesislerinde yeniden işlenerek üçüncü havaalanı ve İstanbul Boğazı’na yapılması planlanan köprünün inşasında dolgu malzemesi olarak kullanılması hedefleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 20 yıllık kentsel dönüşüm sürecinde ortaya çıkacak inşaat ve yıkıntı atıklarının geri dönüştürülerek, kullanılmasını da teşvik edecek.
Geri dönüştürülecek malzemelerin, yol ve diğer altyapı işlerinde dolgu malzemesi, beton parke, bahçe ve yol bordür taşı, bisiklet, yürüme yolu ve tenis kortu alt malzemesi olarak kullanılması hedefleniyor.
Yıkımlar sırasında ortaya çıkan hafriyat atığındaki organik toprak, park ve bahçe düzenlemelerinde, çok büyük miktarlarda olması halinde ise tarımsal faaliyetlerde değerlendirilebilme imkanı sunuyor. Böylece uzun sürede oluşan ve kıymetli olan organik toprağın hafriyatla karışıp heba olmasının önüne geçilmesi planlanıyor.

Dolgu malzemesi olacak
Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul’da yıkılacak binaların molozlarından elde edilen malzemeler de Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3 bin 500 hektarlık bölgeye yapılacak üçüncü havaalanında da kullanılacak. Havaalanı pistlerinin altındaki zayıf betonlarda, bu malzemeler değerlendirilecek. Karayollarının kenarlarında koruyucu beton olarak da kullanılabilen bu malzemeler, İstanbul’da Garipçe- Poyrazköy arasında yapılması planlanan üçüncü boğaz köprüsünün yan yollarında dolgu malzemesi olarak kullanılacak.

Haberin Devamı

Geri dönüşüm pazarı
Bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarına, kentsel dönüşüm kapsamında ortaya çıkan inşaat atıklarından elde edilen geri dönüşüm malzemelerini kullanma zorunluluğu getiriyor. Belediye, il özel idareleri gibi kurumlar, yapacakları inşaat faaliyetlerinde bu malzemeleri değerlendirmeyi hedefliyor.
Bu kapsamda geri kazanım tesisi kurulmasının teşvik edilmesi amacıyla, inşaat geri dönüşüm malzemelerinin pazarı oluşturulacak. İnşaat atıklarından elde edilen geri dönüşüm malzemelerinin kullanım alanları belirlenerek, bunların değerlendirilmesinin önü açılacak.

HAFRİYAT ARAÇLARINA UYDUDAN TAKİP
Bakanlık, inşaat atıklarının, geri dönüşüm merkezleri dışına götürülmesi ve istenmeyen yerlere dökülmemesini, getireceği sıkı tedbirlerle önlemeyi planlıyor. Bu kapsamda, sarı olmasına karar verilen taşıma araçları, üzerlerine yerleştirilecek cihazlarla uydudan takip edilerek, atıkların, belirlenen alanların dışına çıkarılması durumunda firmaya, kanun uyarınca ceza verilecek.

‘Yeni İstanbul’un ilk konut projesinde ‘tek odalı ev’ yok

Küçükçekmece Gölü’nden başlayıp, şehrin kuzeyine kadarki 40 bin hektarlık bölgenin “Yeni İstanbul” olma misyonu ile sıfırdan planlı bir kent olarak kurulması, hükümetin çalışmalarıyla kesinlik kazandı.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 2023 Projeleri arasında saydığı Yeni İstanbul’un arazi düzenleme çalışmaları hükümet kararıyla yılbaşında başlatılırken, bölgede modern yerleşime öncülük eden Kaya City Residence, yeni bir yaşam arayışında olan ailelere yeni kente ilk yerleşenlerden olma avantajı sağlıyor.
Sınırları hükümet tarafından belirlenen Yeni İstanbul’un merkezindeki Kaya Şehir’de, birinci kat inşaatı sürdürülen Kaya City Residence’da “tek odalı daire” tipine yer verilmiyor. Projede fiyatlar 179 bin liradan başlıyor.

2014’te yaşam başlayacak
1+1 daire tiplerine yer verilmeyen proje 2014’te tamamlanacak. 6 blok 236 daireden oluşan Kaya City Residence projesinin, 15.650 metrekarelik arazisinin yüzde 80’i yeşil alan olarak ayrılıyor.
2+1 ile 4+1 arasında değişen daire tiplerinden oluşan projede, taziye odası, toplantı salonu ve cafe gibi tüm sosyal alanlar, ailelerin kullanım tercihleri gözetilerek tasarlanıyor. Celaloğlu ve E7 Yapı Market işbirliğiyle inşaatı sürdürülen projede, açık çocuk havuzunun yanı sıra yetişkinler için de kapalı havuz yer alıyor.

Konut sahipleri seçti Demir İnşaat uyguluyor

Ev seçim kriterlerinde mutfakların ön planda tutulduğunu gözlemleyen Demir İnşaat, Ayışığı Vadi Evleri’nin mutfaklarının rengine karar vermek üzere konut sahipleri arasında başlattığı anket çalışmasını sonuçlandırdı. Seçimler; ‘bordo-beyaz, capuccino-beyaz ve beyaz’dan yana oldu. Ayışığı Vadi Evleri mutfaklarında, kullanıcıların renge karar vermesi ile birlikte imalat ve montaj süreci de başlatılıyor. 29 Aralık 2012 tarihinde sona eren anket çalışmasında 3+1’ler için seçilen bordo-beyaz, 2+1’ler için seçilen capuccino-beyaz ve 1+1’ler için seçilen beyaz renkli mutfaklar, İtalyan tipi mutfak tasarımlarıyla tanınan Vanucci tarafından uygulanacak.

‘Ekolojik Ev’ projesi için geri sayım başladı

Yüzde 100 geri dönüşümlü malzemeler kullanarak hafif çelik yapı üreten Vefa Group markası Steelife, yeni geliştirdiği Ekolojik Ev Projesi’ni görücüye çıkarmak için gün sayıyor. Türkiye’deki ilk hafif çelik binayı kuran Steelife,projeyi enerji verimliliği esaslarına göre geliştirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri ile yürütülen işbirliği ile gerçekleştirilen proje, sağladığı izolasyon değerleri ile enerji kayıplarını minimum seviyeye indiren hafif çelik yapı sistemi ile üretiliyor. İlk örneğini Pendik’teki Steelife showroomunda inşa edilen Ekolojik Ev, kendi enerjisini kendisi üretiyor ve enerjiyi en verimli şekilde kullanıyor.

Maldivler’deki otel projesinde Türk imzası

İnşaat sektörünün önemli tedarikçilerinden Abdurrahman Akarsu Holding, yeni projelere imza atıyor. Mosaic Center markasıyla uluslararası alanda faaliyet gösteren Abdurrahman Akarsu Holding, Maldivler ve Armutlu'da 2 adet lüks otel kompleksinin inşasına başlıyor. Maldivler’in en gözde 5 adasından birini alarak 120 milyon dolarlık yatırımla lüks bir otelin inşasına başlayan holding, Armutlu’daki otel projesiyle de dikkat çekiyor. Maldivler’de hayata geçireceği tesiste 136 adet beach ve water villa yer alacak. Villaların 26 tanesi özel müşterilere 44 seneliğine devredilecek ya da devre tatil sistemi ile kiralanacak.

Deniz manzaralı loft daireleri satışa sundu

Süreyyapaşa’nın son parselinde Yılmaz İnşaat tarafından projelendirilen Fuaye’nin loft daireleri satışa sunuldu. Süreyyapaşa’nın tek loft dairelerinin yer aldığı Fuaye Turkuaz’da simpleks ve dubleks loftlar sunuluyor. Deniz ve orman manzaralı, duvarlarla bölünmeden tek oda olarak tasarlanan dairelerin fiyatları 299 bin 915 liradan başlıyor. Fuaye projesi, Fuaye Süreyyapaşa, Fuaye Deniz ve 186 konutluk Fuaye Turkuaz’dan oluşuyor. Fuaye Süreyyapaşa’da, az katlı mimari yapıdaki konutlar yar alıyor. Fuaye Turkuaz ise 14 ve 24 katlı kulelerden oluşuyor.