Siyaset ‘Değerli müttefikimizi koruyacağız’

‘Değerli müttefikimizi koruyacağız’

10.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü Fırat Kalkanı operasyonuna destek vererek, “NATO, mevcut durumda Türkiye’de bulunuyor ve Türkiye’nin yanındayız. Bu derece değerli bir müttefikimizi korumak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

‘Değerli müttefikimizi koruyacağız’

Ankara’da bulunan Stoltenberg, dün bazı haber kanallarında soruları yanıtladı. Stoltenberg, “Darbe girişiminden sonra batı medyasında Türkiye’nin NATO üyeliğine ilişkin belli şüpheler uyandı, siz bu şüphelere katılıyor musunuz” sorusuna, “Hayır hiçbir şekilde katılmıyorum. Türkiye NATO’nun çok önemli müttefiklerinden biridir, özellikle doğu bölgelerinde ve bu müttefikliğin önemi ciddi anlamda devam etmektedir. Türkiye tüm NATO müttefikleri arasında ciddi bir önem arz etmektedir ve Türkiye’nin NATO’ya adanmışlığını da takdirle karşılıyoruz” yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’la çok verimli bir görüşme yaptıklarını aktaran Stolterberg, NATO’nun Türkiye’deki mevcudiyetini hava desteği açısından, gözlem uçuşları açısından da artırdığını ve tüm müttefikleri de bu konuda teşvik etmeye devam ettiklerini anlattı.
‘Yanınızdayız’
Suriye’den gelebilecek tehditlere karşı Türkiye’yi koruyabilmek için NATO’nun savunma füze sistemlerini de konuşlandırdığını anımsatan Stoltenberg, “NATO, mevcut durumda Türkiye’de bulunuyor ve Türkiye’nin yanındayız. Bu derece değerli bir müttefikimizi korumak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu. Uluslararası koalisyonlarla birlikte IŞİD’e karşı mücadele verildiğine işaret edilerek, “Müttefikler arasında özellikle de Batı medyasında çeşitli endişeler dile getiriliyor. Sizin Fırat Kalkanı konusundaki değerlendirmeniz nedir?” sorusunun yöneltilmesi üzerine Stoltenberg, öncelikle Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve gerilimin giderilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
‘Savunma hakkı var’
Türkiye’nin IŞİD’e yönelik mücadele çabalarını artırmasını da memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen NATO Genel Sekreteri, “Türkiye’nin elbette kendini savunma hakkı vardır. Türkiye’ye Suriye’den teröristler tarafından birçok saldırı gerçekleştirildiğini görüyoruz. NATO terörist gruplara karşı mücadele veren koalisyon güçlerinin mücadelesini destekliyor. Burada DAEŞ artık birçok yeri ve etkisini yitiriyor. Aynı zamanda Türkiye’nin DAEŞ’e karşı verdiği mücadelenin katkısı gitgide artıyor” değerlendirmesinde bulundu.