Ege ‘Demokrasiyi savunuyoruz’

‘Demokrasiyi savunuyoruz’

05.03.2017 - 04:57 | Son Güncellenme:

İzmir’de bir güne yoğun bir program sığdıran CHP lideri Kılıçdaroğlu, STK ve iş dünyası temsilcileriyle yaptığı kahvaltıda, “İster hayır ister evet oyu kullansın, 80 milyon vatandaşın benim başımın üstünde yeri vardır. Biz demokrasiyi savunuyoruz” dedi.

‘Demokrasiyi savunuyoruz’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sivil toplum kuruluşu (STK) ve iş dünyası temsilcileri, spor kulüpleri yöneticileri ile hemşehri dernekleri temsilcileriyle İzmir’de ayrı ayrı toplantılarda bir araya geldi. Anayasa değişikliklerine hayır oyu verilmesini istedikleri için gösterilen tepkileri eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Hayır diyenler teröristtir’ diyorlar. Madem güzel bir şey getiriyorlar, niye bu değişikliği anlatmıyorlar da hayır diyenleri terörist ilan ediyorlar? Vatandaşa bunu söyleyin. Güzel bir şey yapıyorlarsa çıkıp anlatsınlar, dinleyelim. İster hayır ister evet oyu kullansın, 80 milyon vatandaşın benim başımın üstünde yeri vardır” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, havalimanından VIP araçla Tarihi Havagazı Fabrikası’na geçti. CHP lideri burada iş dünyası, STK’lar ve spor kulübü başkanlarını bir araya getiren kahvaltı organizasyonuna katıldı.

‘Bir sopa olsun’

Havagazı’ndaki organizasyonda Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın da Kılıçdaroğlu’nun masasında oturması dikkat çekti. CHP İl Örgütü geçtiğimiz günlerde EBSO ile İTO’nun da düzenleyenler arasında yer aldığı ‘Anayasa Bilgilendirme Toplantısı’na sadece hükümet cephesinden temsilcilerin katılması nedeniyle odalara tepki göstermişti.

CHP lideri, basına kapalı olan buluşmada, egedesonsoz.com’un haberine göre, iş dünyası ve STK temsilcilerinden ‘hayır’ oyu istedi. Kılıçdaroğlu’nun “Bir başkan olsun, elinde de sopa olsun, birisi aykırı bir düşünce söylediği zaman kafasına vursun diyorsa evet oyu kullansın. ‘Biz demokrasiyi savunuyoruz’ diyorsa hayır oyunu kullanacak” dediği öğrenildi. İzmir ziyaretine ilk olarak iş dünyasının temsilcileri ve profesyonel kulüp başkanlarıyla kahvaltıda bir araya gelerek başlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra Kültürpark’ta STK ve kitle örgütlerinin temsilcileriyle buluştu. İlk olarak katılanların konuşmalarını basına kapalı olarak dinleyen Kılıçdaroğlu, daha sonra onlardan destek istemek üzere kürsüye çıktı.

Haberin Devamı

‘Demokrasiyi savunuyoruz’

‘Gençlere sahip çıkın’

Konuşmasına ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olarak başlayacağını söyleyip, “Çiftçiye alın terinin karşılığını verirseniz, gençlere sahip çıkmaya devam ederseniz ülke kalkınır.

Bizim amacımız sadece çiftçilerin değil Türkiye’de çalışan herkesin barış içinde huzur içinde yaşacağı bir ülke olsun. Türkiye’de mazotun KDV’sini kaldırıp, elektrik ile gübre fiyatlarını ucuzlatacağız. Yeter ki üretin Türkiye kazanacak, dünya kazanacak” dedi.

‘Evet, felakete sürükler’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Evet demek, Türkiye’yi felakete sürükler” dedi.

Bunu herkesin görmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bu ayrıntıları herkese anlatmak zorundasınız. Cumhurbaşkanının kaç yardımcısı olacak bunu da sorun vatandaşa” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması sürecinde bazı valilerin tarafsızlığını yitirdiğini öne sürerek, “Bütün valilere sesleniyorum, tarafsızlığınızı koruyun” dedi.

Haberin Devamı

‘Parti seçilmiyor’

Kılıçdaroğlu, Kültürpark’ta sivil toplum kuruluşu ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileriyle basına kapalı olarak yapılan toplantının ardından, vatandaşa öncelikle bu halk oylamasında partilerin seçilmediğinin anlatılması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, halk oylamasında ‘evet’ denilmesi halinde yargı bağımsızlığının kaybedileceğini öne sürdü.

‘Düşünün, öyle sandığa gidin’

Referandumla ilgili olarak, çift başlılık olduğunun öne sürüldüğünü belirten CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Kim çift başlı? İki başbakan mı var. Aynı görevde üç bakan mı var? Yeni sistemde asıl çift başlılık olacak. Çünkü parti genel başkanı da olacak” dedi.

Değişiklik geçerse vali ile il başkanları arasında kaos çıkacağını öne süren Kılıçdaroğlu, “Düşünün, öyle sandığa gidin” mesajını verdi.

Haberin Devamı

‘Özgüvenle anlatacağız’

Referandumdan asıl ‘evet’ çıkarsa o zaman kaos çıkacağını öne süren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı kararnamesinde değişecek kanun sayısı 2 bin 20’nin üzerinde. Eskiden bunları Meclis yapıyordu, şimdi Meclis yapamayacak. Asıl tehlike nerede? Asıl tehlike; bir kişiyi ikna ettiğiniz zaman Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni en geç 24 saat içinde ele geçiriyorsunuz” dedi. Bir Anadolu deyimine atıfta bulunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

‘Sandığa gitmezseniz...’

“Bu kadar yetkiyi evliyaya verirseniz evliyayı da azdırırsınız. Herkes sandığa gitsin. Sandığa gitmediğiniz takdirde torunlarınıza ve çocuklarınıza hesap veremezsiniz.” Kılıçdaroğlu, vatandaşlara olanı biteni özgüvenle anlatacaklarını belirtti.