Kültür Sanat 'Derdi’ olan masalar

'Derdi’ olan masalar

13.03.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tasarım dünyasının önemli isimlerinden Emre Senan, son sergisi “Masalar (Sandalyesiz)” ile Galeri Apel’de

Derdi’ olan  masalar
Aslı  Onat

Grafik - tasarım camiasının tanınmış isimlerinden Emre Senan’ın yeni sergisi “Masalar (Sandalyesiz)” Galeri Apel’de sürüyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Senan’ın sergisindeki masaların her birinin farklı bir ismi ve bu isimle ifade edilen bir meselesi var; “Okuma Masası”, “Cinayet Masası”, “Terörle Müdahale Masası”, “Yemek Masası”...
Hepsinden ayrı bir yerde duran “Terörle Müdahale Masası”nın üzerindeki bardaktan dökülmüş çay, sorgu ve kan gibi öğelere ince bir gönderme yapıyor. 

Başucu kitabı masada
“Okuma Masası”nın üzerine ise Ursula K. Le Guin’in “Mülksüzler”i yerleştirilmiş. Senan, kitapların her sayfasını tek tek desenlemiş. Mekâna gelenlerin, başında en çok vakit geçirdiği masalardan biri aynı zamanda “Okuma Masası”. Senan, kitap seçiminin nedenini şöyle açıklıyor:
“'Mülksüzler’, benim başucu kitaplarımdan birisi... Politik duruşu, tartıştıkları, bilimkurgunun aynı zamanda iyi edebiyat olabileceğini kanıtlaması ve sahip olduğu roman kurgusu benim için çok önemli. Kitabı her yıl bir kez okurum, bu kez başka türlü okudum. Sergide de izleyicinin benim okuduğumu okumasını sağlamaya çalıştım. Bu yüzden 'Okuma Masası’ serginin başında oturulabilen tek masası”.
“Terörle Müdahale Masası”, “Cinayet Masası” ve “Türk Solu Masası”, sergide politik içeriğin en yoğun olduğu çalışmalar. “Cinayet Masası”na saplanmış bıçaklardan birinde siyasi cinayetlere kurban gidenlerin ve idam edilenlerin isimleri yazılı: Deniz, Mahir, Bahriye, Bedrettin... Senan, üç masanın da kişisel tarihiyle ilgili olduğunu söylüyor:
“Geriye dönüp bakmayı becerebilen herkes yakın tarihimizin sindirmeler, baskılar, hatta cinayetler tarihi olduğunu görebilir. Görmeyenlere diyecek bir şey yok, onların körlüklerini tedavi edemeyiz. Sorun görüp de hatırlamayanlarda, böyle bir yakın tarihin tekrarlanmaması için hatırlamaya devam etmeliyiz. Yoksa geçmişimizin bir bölümünden utanmaya devam ederiz. Türkiye solunun en azından demokrasiyi ve özgürlükçülüğü sorun etmiş olan bölümü, umutsuzca da olsa bu bellek kaybıyla mücadele etmeye çalışıyor. Tüm azgelişmişliğine ve uğradığı saldırılara rağmen.”
Sanatçı, halen kurulma aşamasındaki Emre Senan Tasarım Vakfı’nı ve vakfın düzenlediği Yahşibey Tasarım Çalışmaları’nı da () yönetiyor. Sanatçı, “Yahşibey Tasarım Çalışmaları benim bu dünyaya ve tasarım mesleğine borcumu ödeme biçimim. Her yıl iyi öğrencilere uluslararası nitelikteki ustalarla çalışma, birlikte üretme fırsatı verilecek. Her çalışma döneminde ortaya çıkacak projeler yayımlanarak tasarım dağarcığımızda birikecek. Başarılı olursak sadece Türkiye’de değil evrensel ölçekte bir nitelik artışı sağlayabilir, bu çalışmalara katılan her öğrencinin mesleki kimliklerinin oluşmasına olumlu katkılar yapabiliriz” diyor. Sergi, 17 Mart’a kadar görülebilir.  (0212) 292 72 36