Gündem ‘Devlet gereken cevabı verecek’

‘Devlet gereken cevabı verecek’

02.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da yılbaşı gecesini kana bulayan terör saldırısına karşı bakanlar, büyükelçiler ve STK temsilcileri kınama açıklamaları yaptı.

‘Devlet gereken  cevabı verecek’

Saldırıya ilişkin yapılan açıklama ve mesajlar özetle şöyle:

Haberin Devamı

‘Masumların kanını yerde bırakmayız’

- Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan: Alabildiğine aşağılık yöntemlerle ülkemize ve milletimize saldırıyorlar. Sivilleri, masumları hedef almaktan çekinmeyen bu vahşilere devletimiz gereken cevabı verecektir, vermektedir. Eğer hainler bu saldırılar ile bizleri yıldırmaya veya korkutmaya çalışıyorsa yanılıyorlar. Vatandaşlarımızın ve masumların kanını yerde bırakmayacağımızı bilsinler. Bu alçak saldırının arkasındaki güçler de bundan nasibini alacaktır

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan: Ne yazık ki İstanbul’daki terör olayı, terörün kirli, kanlı, şerefsiz yüzünü bu akşam bir kez daha gösterdi. Ülkemiz sınırları dışında, ülkemize ve huzurumuza kastedecek terör örgütleri veya teröristelere karşı sınır dışında da mücadelemiz sonuna kadar devam ediyor. Terörle mücadele, son terörist bu ülkeden temizleninceye kadar devam edecek. Terör hiçbir şekilde amacına ulaşamayacak. Topyekûn mücadele Cumhurbaşkanı’ndan başlayarak, hükümetiyle, meclisiyle, vatandaşıyla devam edecek.

Haberin Devamı

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: İstanbul’da alçak terör saldırısında hayatını kaybedenlere Rabb’imden rahmet, yaralılara şifa dilerim. Terörün hedefi birliğimizdir.

- Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç: Ülkemizin güvenliğini tehdit ederek milletimizin arasına nifak tohumları ekmeye çalışan alçaklar, bu hain emellerine asla ulaşamayacaktır. Milletimiz emin olsun ki bize bu acıyı yaşatanlar bedelini en ağır biçimde ödeyecektir.

‘Türkiye’nin yanında duruyoruz’

- ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass: Bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyorum. Hayatını kaybedenler için yas tutuyor ve sorumluların adalete teslim edilmesi sürecinde Türkiye’nin yanında duruyoruz.

- İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore: Yeni yıla girerken Türkiye’de daha fazla acı ve kalp sızısı görmekten son derece üzgünüm ve şok içindeyim. Bu canice saldırıyı mutlak surette kınıyorum.

- Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği sosyal medya hesabından, “Derin sarsıntı içindeyiz. Türkiye ve İstanbul halkının yasını paylaşıyoruz” mesajını paylaştı.

Haberin Devamı

- Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Pakistan hükümetinin bu çirkin saldırıyı en kuvvetli şekilde kınadığı vurgulandı.

- Yunanistan’ın Ankara Büyükelçiliği yazılı açıklamada, “Çok sayıda kişinin ölümüne sebep olan vahşi terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Türk halkına şartsız desteklerimizi belirtmek isteriz” denildi.

‘Terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecek’

Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden saldırıya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, “Alçakça ve hunharca gerçekleştirilen menfur terör saldırısını şiddetle lanetliyor, bu saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve kahraman polisimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve asil Türk milletine başsağlığı ve sabır, menfur olayda yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Kalleşçe gerçekleştirilen bu saldırıda hayatını kaybeden yabancı konuklarımızı da büyük bir üzüntü ve saygıyla anıyoruz. Terörle mücadelemiz aynı azim ve kararlılıkla devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

'Kutsal dinin adını kullananlara lanet'

- Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu, kutsal dinin adını kullanarak, katliam yapanları lanetlediğini belirtti. Feyzioğlu, “Milli birlik, herkesi sizin düşündüğünüz gibi düşünmeye, sizin istediğiniz gibi yaşamaya, sizin her yaptığınızı alkışlamaya zorlamakla sağlanamaz. Artık yeter. Herkes aklını başına toplasın. Teröriste karşı silahla mücadele edeceğiz elbette. Terörü ise hamasetle değil, akılla yeneceğiz. 79 milyonun birliğini isteyenler, toplumu ayrıştırmayı bırakmalı, tamamını kucaklamalı, Atatürk’e ve laikliğe sahip çıkmalıdır” dedi.

- Ankara Barosu: Ayrıştıranlara, kamplaştıranlara inat ayrışmayacağız. Bölmek isteyenlere inat bölünmeyeceğiz. Terörün umutlarımızı ve geleceğimizi karartmasına asla izin vermeyeceğiz.

- Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Genel Başkanı Ziya Sözen, saldırının Türkiye’nin huzurunun ve kardeşliğinin bozulmasına yönelik olduğunu belirterek, “Canımızı acıtmaya çalışan bu örgütler aynı zamanda ülkemizin içinde bir etnik ve mezhepsel çatışma ortamını oluşturmaya çalışmaktadırlar. Bu şer odaklarının, arkasındaki dış güçlerin ve içimizdeki iş birlikçiklerinin hain ve alçak saldırı çabaları bizi asla bölemeyecek, parçalayamayacaktır.

Haberin Devamı

Dünya liderlerinden dayanışma mesajları

Yılın ilk saatlerinde gece kulübü Reina’da gerçekleştirilen katliamın ardından birçok ülke lideri dayanışma mesajı gönderdi.

n ABD Başkanı Barack Obama adına konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz “Obama, ekibine Türk yetkililere gerekli yardımda bulunması konusunda ekibine emir verdi ve gelişmelerle ilgili bilgilendirme istedi” dedi.

n Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği taziye telegrafında, “Yılbaşı kutlamalarında masum insanların öldürülmesinden daha kötü bir suçu hayal etmek zor. Ortak görevimiz terörist saldırganlara kararlı bir şekilde yanıt vermektir” ifadesini kullandı.

‘Kalbimiz sizinle’

- İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin Twitter hesabından Türkçe yazdığı mesajda, “Kalplerimiz, Türk halkıyla birliktedir. Bu saldırı insanlığa karşı yapılmıştır. Dualarımız, yakınlarını kaybedenlerle ve yaralılarladır” dedi.

- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Kalbim yeni yılı kutlayan insanlara yapılan saldırının kurbanları ve Türk halkıyla birlikte” yorumunda bulundu.

- AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Düşüncelerimiz yaşamını yitirenlerle ve sevdikleriyle. Bu trajedileri engellemek için çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

- AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Cumhurbaşkanı Erdoğan’a başsağlığı dileyerek, “Terörizmi püskürtmek, ortak sorumluluğumuz. Sizi ve sizin nezdinizde Türkiye halkını temin ederim ki, bu çabadaki devam eden desteğimize güvenebilirsiniz” dedi.

- Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Başbakan Yıldırım’a yolladığı taziye mesajında, “Türkiye’nin ve Türklerin uluslararası terörizme karşı mücadelesine Macaristan’da büyük değer veriyoruz. Bu insanlık dışı saldırı hükümetimin, terörle mücadele ve Türkiye’nin çabalarını desteklemek konusunda çabasını güçlendirecektir” dedi.

- İspanya Dışişleri ve İşbirliği Bakanlığı açıklamasında, “Vahşi terör saldırısının haberini dehşet ve infial içerisinde öğrendik. İspanya Hükümeti, bu menfur olayları şiddetli şekilde kınamaktadır” denildi.

- Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus da saldırıyı kınadı. Papa, dualarının hayatını kaybedenler, onların aileleri, yaralılar ve tüm Türkiye halkıyla olduğunu ifade etti.

Dünya basını böyle gördü

Dünya basını İstanbul’daki terör saldırısına geniş yer ayırdı.

‘Devlet gereken  cevabı verecek’

- New York Times (ABD): İstanbul’daki saldırı, Türkiye’de son bir buçuk yılda yaşanan şiddet dalgasının son halkası oldu.

- Der Spiegel: (Almanya): “Üstümdeki cesetlerin arasından sıyrıldım” Görgü tanıkları dehşet verici anları bu şekilde anlattı.

- Bild (Almanya): Türkiye terör kıskacına kısıldı.

- The Guardian (İngiltere): İstanbul, bir saldırganın onlarca kişiyi öldürmesinin ardından alarmda.