Siyaset 'Devlet sanatı ve sporu yönetmemeli'

'Devlet sanatı ve sporu yönetmemeli'

13.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sanatın ve sporun belli kesimlerin tekelinde bulunmaması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Devlet kültürde, sanatta, sporda yöneten değil, destekleyen ve teşvik eden konumunda olmalıdır” dedi

Devlet sanatı ve sporu yönetmemeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Tarabya Köşkü’nde verdiği iftarda sanatçı ve sporcularla bir araya geldi. Erdoğan, kültür, sanat ve sporun, toplumları bir arada tutan ortak değerler olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde ise maalesef bu ortak değerlerimiz, uzun süre sadece belli bir kesimin tekelinde olmuştur. Taksim’deki opera binasının yenilenmesi, -yani Atatürk Kültür Merkezi’ni kast ediyorum- başta olmak üzere daha iyisini, daha güzelini yapmak için atılan adımlar, bu çarpık anlayışın saldırısına uğramıştır. Bakınız burada sizlere belki de pek çoğunuzun şu an itibariyle bilmediği bir hususu ifade etmek istiyorum. Türkiye’nin hem kapasite teknik alt yapı bakımından en modern batı ülkelerinde dahi örneğine pek az rastlanabilecek opera binası şu anda neresidir biliyor musunuz? Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin bir parçası olan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’dir. Bunu yaptırırken tüm dünyayı mimar arkadaşlarıma gezdirttim. Türkiye’de aslında opera binası yok. Aynı anda 2 bin kişi alabilen, böyle bir opera binasına sahibiz. 15 Temmuz ve iç güvenlik harekatlarındaki şehitlerimiz sebebiyle maalesef bu opera binamızı asli amacına uygun etkinlikler için kullanamadık. İnşallah ülke ve millet olarak huzura ulaştığımızda bu salonda, Türkiye’nin en seçkin sanatçılarının en güzel konserlerini, gösterilerini takip etme imkanı elde edeceğiz.

Haberin Devamı

AKM’nin projesi hazır

Ülkemize böyle bir eseri (Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi) kazandıran anlayışı, Taksim’deki o sağlıksız ve kesinlikle çirkin yapıyı yıkıp yerine daha güzel bir eser kazandırmak istediği için uzun yıllar boyunca yerden yere vurdular. Ne sanatçı düşmanlığımız, ne sanata saygısızlığımız kaldı. Halbuki biz, hem İstanbul’a hem de kültür sanat dünyamıza yakışır bir eseri ülkemize kazandırmak için çalıştık. Harbiye Kongre Merkezi bunun bir örneğidir. Şimdi inşallah Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’ni aynı mimari gruba yaptırdık, proje şu anda bitti. Gerek yan gerekse arka taraftaki boşlukları da oraya dahil etmek suretiyle yıkıp orayı yeniden hakikaten çok ama çok güzel bir eseri İstanbul’umuza kazandıracağız.”

Haberin Devamı

‘Sanatçı memur olmaz’Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teessürle belirtmem gerekir ki Türkiye’nin gücü ve kapasitesiyle kültür, sanat ve spor alanında bulunduğumuz yer uyumlu değildir. İrfandan yoksun bir kültür, sanat ve ahlaktan yoksun bir sporla hiçbir yere varamayız. Birileri diyecek ki ‘efendim siz devleti temsil ediyorsunuz, şikayet değil, icraat makamındasınız’ bu sözün anlamı, ‘sanatı, sporu niye yönetmiyorsunuz’ ithamıdır. Bu da bir başka yanlış bakış açısıdır. Devlet sanatta, sporda yöneten değil, destekleyen, teşvik eden konumunda olmalıdır. Çünkü devletin bizzat üstlendiği her iş ister istemez bürokrasiye, hantallaşmaya, verimsizleşmeye mahkumdur. Hatta daha ileri giderek söylüyorum, prensip olarak sanatçıların devlet memuru olmasını dahi doğru bulmuyorum. Şartlar uygun hale geldiğinde tüm sanatçıların faaliyetlerini kendi özgür dünyalarında icra etmelerinin en doğrusu olduğunu düşünüyorum.”

Komşuya da geçmiş olsun

Erdoğan, Ege Denizi açıklarında meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremden etkilenen yerleşim yerlerindeki tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ifade ederek, “Allah’a hamdolsun, herhangi bir ölüm söz konusu değil. Maddi hasarlar, bunlar telafi edilir fakat bu konularda da her zaman için hazırlıklı olmamızın gereğini hatırlatmak istiyorum. Aynı şekilde Yunanistan tarafında da depremden etkilenen komşularımıza da buradan geçmiş olsun diyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Büyüme oranında yüzde 5’i yakaladık

Erdoğan, büyüme rakamlarının açıklandığını ifade ederek, Türkiye’nin ilk çeyrekte yüzde 5 büyüme yakaladığını hatırlattı. Bunun çok çok önemli bir büyüme rakamı olduğunu, dünyada şu anda birinci sırada büyüme rakamında Çin’in olduğunu belirten Erdoğan, ikinci sırada ise Hindistan, üçüncü sırada da Türkiye ve Endonezya’nın bulunduğunu kaydetti. Erdoğan, hedefin 2017 sonuna kadar bu büyüme oranını artırarak devam ettirmek olduğunu dile getirerek, bu şekilde devam ettirilmesi halinde 2023 hedefinin rahatlıkla tutturulacağını söyledi.

‘Nitelikli senaryo lazım’

Televizyon dizilerinin, son dönemde küresel düzeydeki en büyük kültür başarısı olduğunu dile getiren Erdoğan, en son Körfez’de, Orta Doğu’da, Hindistan’da yaptığı ziyaretlerde de bunu duyduğunu söyledi. Erdoğan, yaptıkları anlaşmayla Hindistan ve Türkiye olarak ortak film konusunda çalışmalar yapılacağını belirterek, “Bu konuda da nitelikli senaryolara ihtiyaç bulunduğunu görüyoruz. Bilhassa tarihi dizilerin doğruları anlatacak şekilde hazırlanması şarttır. Aksi takdirde kamu diplomasisi bakımından da ülkemiz için büyük bir öneme sahip bu imkanı kendi ellerimizle heba etmiş oluruz” diye konuştu. Erdoğan, futbolun en çok konuşulan spor dalı olsa da basketbolda, voleybolda, güreşte ve pek çok spor dallarında elde edilen başarıların iftihar verici olduğunu vurguladı.