Gündem ‘Devlete küsülmez’

‘Devlete küsülmez’

18.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kamuoyunda “Atabeyler” olarak bilinen dava kapsamında hükümlü olan eski Kara Pilot Yüzbaşı Murat Eren tahliye oldu. Eren’i cezaevi çıkışında eşi ve arkadaşları alkışlarla karşıladı

‘Devlete küsülmez’

Atabeyler soruşturması kapsamında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve danışmanı Cüneyd Zapsu’ya suikast iddiasıyla 31 Mayıs 2006’da tutuklanan Pilot Yüzbaşı Murat Eren, 3 ay 22 gün sonra yapılan ilk duruşmada tahliye edildi. Eren, o dönem bazı basın organlarında çıkan haberlerden ötürü YAŞ kararıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edildi. 2006’da ortaya atılan “Başbakan’a suikast düzenleyecekti” iddialarından 2012’de beraat eden Eren, bu kez de “devlet güvenliğine ilişkin belgeleri açıklamak” iddiasıyla askeri mahkeme tarafından yargılandığı davada 5 yıl hapis cezası aldı. Yeniden cezaevine giren Eren, 20 ay tutuklu kaldıktan sonra 2014 Ekim ayında denetimli serbestlikle salıverildi. Yeni kurduğu ailesiyle yeni bir hayata başlayacağını düşünen Eren hakkında “patlayıcı madde bulundurmak” suçlamasıyla verilen ceza Ocak 2015’te onandı.

Haberin Devamı

Eren, geçtiğimiz 13 Şubat 2015’te yeniden cezaevine konuldu. Eren, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) hem özel yetkili sivil mahkemenin verdiği karar hem de askeri mahkemenin verdiği kararla ilgili başvurdu.

Bu başvuru da oybirliğiyle “Hak ihlali yoktur” denilerek reddedildi. Eren’in avukatı Hüseyin Ersöz en son 26 Temmuz’da yeni delil ve olgular doğrultusunda yargılanmanın yenilenmesi ve infazın durdurulması talebiyle Askeri Yargıtay Başkanlığı’na başvurdu.

Alkışlarla karşılandı

Askeri Yargıtay Başkanlığı’na gönderilmek üzere Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi’ne sunulan dilekçede, Eren’in FETÖ/PDY mensuplarınca, üretilmiş sahte dijital medyalarla suçlandığı ve delillere ilişkin sahtecilik iddiaları araştırılmaksızın 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldığı belirtilerek, yargılamayı yapan askeri hakimlerin “15 Temmuz darbeye teşebbüs” soruşturması kapsamında tutuklandıkları veya açığa alındıkları hatırlatıldı. Askeri Yargıtay dün Eren’in yeniden yargılanması ve infazının durdurularak tahliye edilmesine karar verdi. Kartal Açık Ceza ve İnfaz Kurumu’nda hükümlü olan Murat Eren, dün akşam saatlerinde tahliye oldu. Eşi ve arkadaşları tarafından alkışlarla karşılanan Eren, “ Tarif edilmesi çok zor duygular içerisindeyim. İnşallah özgür olduğumu bir an önce hissetmeye başlarım. Ancak 2 tane daha astsubayımız var içeride Ali Kaya ve Özden İldeniz onlara da sabırlar diliyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘Teyakkuzda bekliyordum’

Basın mensuplarının tahliyenizi bekliyor muydunuz şeklindeki soruyu cevaplayan Eren: “Bu kadar çabuk olacağını beklemiyordum. Silahlı Kuvvetlere dönüş konusunda da bizler komutanlarımız tarafından ailelerimiz tarafından Atatürkçü ve devletçi bireyler olarak yetiştirildik. Tabiki vatan bize derse ki şu görevi yap yaparım. Kırgın değilim, devlete küsülmez.

Bir süre ara verdim ama bir an önce uçuşa dönmeyi isterim. İyi bir subay olduğuma inanıyorum.” 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlatan Eren: “Bunu Fettullah Gülen’in ekibinin yaptığını ilk etapta fark ettim. Kıyafetimi giydim, herhangi bir gelişme olursa direk kaçacaktım buradan ve mücadeleye dışarıda devam edecektim. Çünkü burada bir kafesin içerisindesiniz ve en kolay bulacakları kişi bendim. Teyakkuzda bekliyordum” dedi . Gözyaşları içinde eşini karşılayan Hande Eren ise, “Tahliye kararını duyduktan sonra, buraya koşa koşa geldim. Çok mutluyum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Gecikmiş bir tahliye’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kamuoyunda Atabeyler davasında hükümlü olan eski Kara Pilot Yüzbaşı Murat Eren’in tahliye kararına ilişkin şunları söyledi: “Bugün tahliye olması güzel bir olay ama gecikmiş bir tahliye, keşke çok daha önceden tahliye olabilseydi. O davalarda yüzlerce kişi, binlerce aile mağdur oldu, herkes büyük acılar çekti. Bu arada yapılması gereken bir şey var, o davalarda mağdur olan, görevinden istifa etmek zorunda kalan insanların tekrar haklarının, itibarlarının iade edilerek görevlerine dönmesine imkân sağlanması.”

Yazarlar