Ekonomi ‘Doğu Batı’dan daha çabuk toparlanıyor’

‘Doğu Batı’dan daha çabuk toparlanıyor’

31.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

60. yılını kutlayan Kale Grubu’nun Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye’de olumsuzluklara karşı Doğu’nun Batı’ya göre daha çabuk toparlanma gösterdiğini belirterek “Çünkü bu bölge insanları yaşanan olumsuz koşullara karşı daha hazırlıklı, halk aşılı” dedi...

‘Doğu Batı’dan daha  çabuk toparlanıyor’

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, geçen yıl yaşanan FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ülkenin Doğu ve Güneydoğusu’nun Batı’ya göre daha çabuk rehabilite olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bu bölgelerde insanların olumsuz koşullara daha çok maruz kaldığını ifade eden Bodur Okyay, Kale Grubu’nun 60’ıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle Çanakkale Çan’da bir araya geldiği gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye ekonomisinin darbeden etkilendiğini belirten Bodur Okyay, “Geçen yıl zorlandık. Antalya bizi çok zorladı. Piyasa çok etkilendi. Fakat 15 Temmuz’dan sonra gördük ki Doğu ve Güneydoğu illeri, Batı’dan daha çabuk toparlıyor, rehabilite oluyorlar. Çünkü bu bölge insanları yaşanan olumsuz koşullara karşı daha hazırlıklı, halk aşılı, Batı daha yavaş toparlıyor” dedi.

‘İnşaatta takas var’

Faiz oranlarının ülke ekonomisine olan etkisine ilişkin soruyu yanıtlayan Okyay, Türkiye’de likidite problemi olduğunu söyledi. “Krediler pahalı ve vadeler çok uzun” diyen Bodur Okyay, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“İnşaatta barter (alınan mal veya hizmet karşılığında, nakit para yerine yine mal veya hizmet ile ödeme yapma yöntemi) problemi var. Tesisatçı bile barter yapıyor. Takas sistemi başlamış. Piyasada para dönmüyor. İç pazarda sıkıntı var.”

OHAL’in yabancı yatırımcılar üzerindeki etkisine ilişkin soruya yanıt veren Zeynep Bodur Okyay, “Öngörüsü olan şirketler Türkiye’yi uzun vadeli performansıyla değerlendiriyor” dedi.

Türkiye’nin temelde istikrar ve zenginlik ifade etmesi açısından ana pazarlarının Avrupa kıtası olduğunun altını çizen Okyay, “Avrupa ile ilişkiler önemli. Sonuçta bunlar paranın olduğu zengin ülkeler. İstikrarlı pazarlar. Belli bir hukuk düzeyleri ve iş hacimleri var. Bir ileri bir geri yapmıyorlar” diye konuştu.

‘Hedefimiz dünyayla bir olmak...’

Bir yıl önce vefat eden babası İbrahim Bodur’un dünya sanayisinde en ileri ne varsa, Türkiye’de de olmasını istediğini kaydeden Zeynep Bodur Okyay, “İçinde bulunduğumuz yıl, bu hedefe yönelik çok önemli bir adım attık. Dünyanın en büyük uçak motor üreticilerinden Rolls-Royce ile Türkiye’de uçak motorları geliştirmek için el sıkıştık” dedi. Bodur Okyay şöyle devam etti:

“Kale Grubu olarak, turbojet motor geliştirme projesinin de yüklenicisiyiz. Bu da bizi Rolls-Royce ile stratejik ortaklığa götüren önemli unsurlardan biri. Başta Türkiye’nin milli savaş uçağı projesi TF-X olmak üzere, ülkemizin ihtiyaç duyduğu uçak motorlarını geliştirmeyi hedefliyoruz. Başarabilirsek, ülkemiz Cumhuriyet tarihinin en büyük teknoloji yetkinliğini elde etmiş olacak. Boeing ve Lockheed Martin gibi küresel devlerin proje partneri haline gelebilmek, gelecek hedeflerimiz arasında yer alıyor.”