Siyaset ‘Dostlarımızı artıracağız’

‘Dostlarımızı artıracağız’

29.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yıldırım, İsrail ve Rusya ile normalleşme adımlarını, “Kriz istisna, normalleşme esas” sözleriyle değerlendirdi, “Hükümet olarak çalışmalarımız ‘dostlarımızı artıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız’ şiarıyla hız kesmeden devam edecek” dedi

‘Dostlarımızı  artıracağız’

Başbakan Binali Yıldırım, “Dostlarımızı artıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız” hedef ve şiarıyla hareket ederek bütün komşularımızla dostane ilişkiler geliştirmek için çalıştıklarını söyledi. Rusya ile yürütülen dolaylı temasların sonuç verdiğini kaydeden Yıldırım, süreçte gösterdikleri yoğun çabalardan dolayı Kazakistan ve Azerbaycan’a teşekkür etti.
Partisinin grup toplantısında konuşan Yıldırım, özetle şunları söyledi:
ÇİLE SONA ERECEK: Nihayet uzun ve yorucu görüşmeler sonucu varılan mutabakatla, Türkiye öncülüğünde artık Filistinli kardeşlerimiz nefes alacak, Gazze’deki çile sona erecek. Gelinen bu noktadan tabiatıyla memnunuz. Kanayan bir yara durmuş, süregelen bir sorun çözüme kavuşturulmuştur.
OLAĞANA ÇEVİRME: Türkiye olarak temel prensibimiz, kendimiz için istediğimizi başkaları için de istemektir. Ülkeleri ve uluslararası ilişkileri yürütenlerin, son tahlilde olağanüstü olayları olağana çevirmek gibi bir mükellefiyetleri vardır. Yani kriz istisna, normalleşme esastır. Tıpkı İsrail ile varılan mutabakat gibi Rusya Federasyonu ile son dönemde karşılıklı atılan adımlar da bizim normalleşme kararlılığımızın bir başka göstergesidir.
BUZLAR ÇÖZÜLDÜ: Rusya ile yaşanan talihsiz gerilimin bir an önce sona erdirilmesi için hep yapıcı bir tutum izledik. Her iki lider arasında bir süreden beri devam eden dolaylı temaslar, nihayet sonuç vermiş bulunuyor. Karşılıklı yazışmalar, Türkiye ve Rusya arasındaki buzların çözülmesini sağlamış gözüküyor. Böylece normalleşme sürecinin de başladığını söyleyebiliriz. İşlerin bu noktaya gelmesinde birçok gayret, emek var. Özellikle kardeşlerimiz Kazakistan, Azerbaycan ve bölge ülkelerinin liderlerinin bu konudaki yoğun çabaları için şükranlarımızı sunuyoruz.
RUSYA VE MISIR’LA SINIRLI DEĞİL: Hükümet olarak çalışmalarımız ‘dostlarımızı artıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız’ hedef ve şiarıyla hız kesmeden devam edecek. Sadece Rusya ve Mısır ile sınırlı değil, Akdeniz ve Karadeniz’i çevreleyen bütün komşularımızla dostane ilişkilerimizi geliştirmek en önemli hedefimiz, şiarımız olacak.
AB BEDEL ÖDÜYOR: İngiltere’nin AB’den çıkma kararı almasıyla AB yeni ve zorlu bir döneme girdi. Son yıllarda kendi değerlerinden uzaklaşan AB, şimdi bunun bedelini ödemeye başlamıştır. AB’nin de alınan karardaki mesajı iyi okuyarak, bundan sonra kucaklayıcı vizyon ve gelecek arayışında olması hayati önem taşıyor. Biz her zaman birliğin güçlenerek devamından yana olduk. Güçlü bir AB’nin yolu ise daha kapsayıcı, hoşgörülü, farklılıklara tahammülü olan bir vizyondan geçiyor. 33 No’lu Mali ve Bütçesel Hükümler Faslı, ayın 30’unda (yarın) müzakereye açılacaktır. Hayırlı uğurlu olsun. Bu faslın açılmasıyla AB yolundaki çalışmalar daha da hız kazanacak.